Nouseeko jalat panssariin?

Pienempikin hyppy riittäisi, jos jalkoja viitsisi vähän nostaa. Kuva: Erica ja Alica Lilja 2013
Yhteistyössä Päden panssarin osalta Horse Shop Finland

Jos Tintin eteen laitettiin korkeampi este, se hyppäsi korkeammalle, mutta jalat eivät nousseet. Eivät nousseet koskaan. Se oli ollut aina kinttujen roikottaja ja vanhemmiten esteet piti pitää maltillisina jo siksikin, ettei sen olisi tarvinnut urakoida niin korkealle. Se oli kuulemma vähän sukuvika, sanoi kasvattaja joskus. Kun ei nouse, ei nouse.

Tintillä ei ollut vatsapanssaria, koska ei siitä mitään hyötyä olisi ollut. Hienolta se olisi toki näyttänyt, ja varmaan siksi hevosihmisillä onkin tapana käyttää kaikenlaisia lisävarusteita: koska ne jotenkin tuntuvan kuuluvan lajiin. Olen kuullut monien ammattilaisten kysyvän, miksi ratsastajat käyttävät hevosellaan martingaalia, rintaremmiä, ylimääräisiä karvoja, lärviä ja muita härpäkkeitä, vaikka niille ei tunnu olevan hevosen perusteella mitään tarvetta. Aika usein hevosilla on yllään jotain, koska ne a) olivat hevosella, kun se ostettiin tai b) koska muillakin on  tai c) koska emme ole ajatelleet asiaa oikeastaan yhtään.

Varusteet on hyvä asia, mutta niitä pitää pukea ja riisua perustellusti. Minulla ei ollut Tintille vatsapanssaria, koska sen jalat eivät olleet koskaan lähelläkään sen vatsaa. Joku varmaan ajattelee nyt, että ehkä se ei olisi roikotellut jalkojaan, jos se olisi panssarin kanssa uskaltanut ottaa jalat kainaloon, mutta ei se aina ihan niinkään mene. Tintti oli aina ollut roikottelija, hyppäämisen suhteen kunnianhimoton tosi kiva 7+. Päde sen sijaan nostaa jalat ihan luonnostaan. Se hyppää hypyt taloudellisesti juuri sen mukaan, mitä tarvitsee ja taloudelliset hypyt ovat mahdollisia, koska se nostaa jalkojaan. Siksi se taas hyötyy panssarista.

Toki panssarista voi olla muitakin etuja. Sen esimerkiksi tasaa vyön vatsaan kohdistavaa painetta laajemmalle alueelle ja joissain tapauksissa voi myös pitää huonosti istuvaa satulaa paremmin paikallaan, mikä onkin sitten kokonaan toinen juttu. Huonosti istuva satula on aina vähän harmillinen juttu, oli vyö millainen tahansa.

Päden panssarissa on geeli, mutta monet tykkäävät laittaa vyöhön lampaankarvaa. Sellaisiakin saa panssareihin. Katso vaikka: https://horseshopfinland.fi/fi/product/lemieux-panssarivyon-pehmuste/11924

Meillä on ollut kuukauden verran käytössä uusi panssari, Acavallo Comfort Gel. Lisätietoja Horse Shop Finland.

Tämä on laiskan ihmisen valinta ja hävyttömän helppo pitää puhtaana: sen kun suihkuttaa juoksevan veden alla ja kuivaa. Tässä panssari on uuden uusi. Samalta se kyllä näyttää edelleen.

Kas näin on panssari napakasti tarpeen Niinisalossa toukokuussa 2018. Kuva: Hallatuuli/ Emma Vähä-Pesola

Kommentit

Suositut tekstit