Varo, ettet hirttäydy kypärääsi

Yhteistyössä Horse Shop Finland

Hevosurheilun turvavarusteista puhuminen toistaa aina samaa kaavaa: nopeasti ääneen pääsee joku, joka kokee asiakseen muistuttaa, että todellinen turvavaruste on hyvä hevosmies- ja ratsastustaito sekä tilanteiden ennakointi. No shit, Sherlock.

Pari esimerkkiä. Yksi sanoi, ettei käytä kypärää, koska siitä voi jäädä maastossa kiinni puuhun ja hirttäytyä, kun hevonen pakenee alta. Toinen sanoi, että turvaliivi heikentää tasapainoa ja sitten ei opi kestämään hevosen selässä. Kolmas sanoi, että paukkuliivi lauetessaan säikäyttää muut hevoset ja aiheuttaa vaaratilanteita muille (aha, heidän ei tarvitse ennakoida). Turvajalustimet tietenkin hajoavat, ovat kalliit ja pelkkä muotijuttu. Jos hevonen astuu turvakengän kärjen päälle, sortuva turvakenkä voi aiheuttaa kuulemma pahempaa vauriota varpaille, kun varpaat jäävät litistyksiin sen alle. Tulee kuolio. Joudutaan amputoimaan. Ainakin kerran on käynyt näin jossain jollekin kukaan ei muista kenelle mutta varmaa se on ja vaarallista.

Eli unohdetaan turvavarusteet, sillä ei varusteilla ratsasteta. Hevosmiestaito tulee, kun hypätään kouluttamattoman hevosen selkään ja... Niin mitä? Tehdään mitä? Ratsastuskouluissahan ei kuulemma opi ratsastamaan. Hevosalan kouluissa nyt ei ainakaan opi mitään. Itsekseen ei kannata opetella mitään. Jos sinulla on liian hyvä hevonen, et opi ratsastamaan, koska saat siltä kaiken ilmaiseksi. Jos sinulla on liian huono hevonen, menetät itseluottamuksesi tai et opi sielläkään ratsastamaan, koska hevonen ei kehitä sinua. Mikset osta parempaa? Jos ostat, olet siinä pisteessä, että pitäisi ymmärtää, ettei rahalla saa hevostaitoa tai ratsastustaitoa. Tai mitään muutakaan.

Opettelisit siis ratsastamaan. Opettele kestämään siellä selässä ihan omin avuin! Turvavarusteet eivät opeta sinua ratsastamaan, älä nyt hulluja luule! Niitä saa rahalla, mutta hevostaitoa ei. Hevostaitoa taas ei saa enää mistään, paitsi ehkä hattu kourassa anellen niiltä, joilla on selät paskana, kylkiluut murskana, nilkat ja ranteet murtuneet ja nenät poskella, muutama aivotärähdys ja pari muuta kätevää vammaa, mutta ei yhtään turvavarustetta, koska niiden kanssa ei olisi opittu mitään.

Horse Shop Finland Siuntiossa myy joka tytön suosikkiturvajalustinten lisäksi myös Acavallon jalustimia. Keskihintaisuus viehättää minua.


Meilläkin vanhat nivelletyt jalustimet (taustalla) vaihtuivat kuukausi sitten uusiin Acavallo Arena Alupro -jalustimiin.

Tiedän, kummin päin näitä pidän.

Mekanismi toimii näin.

Kommentit

 1. Ai että, juuri tämän lauseen olen kuullut niin monta kertaa "Ainakin kerran on käynyt näin jossain jollekin kukaan ei muista kenelle mutta varmaa se on ja vaarallista."

  Tällä perustellaan se, miksi hevosella on tai ei ole riimu tarhassa, miksi sillä on tai ei ole suojia, miksi maastossa käydään tai ei käydä ja miksi jonkun ojan yli ratsastetaan tai ei ratsasteta. Tai miksi nylonriimua ei pitäisi koskaan käyttää tai miksi hevonen pitää aina lopettaa piikillä ampumisen sijaan. Tai ampua piikin sijaan.

  Olen muuten käyttänyt freejumpeja, mutta sain niistä mustelmat säären etupuolelle kun se jalustinremmin kiinnitysmötikkä painoi siihen. Olin huono ratsastaja kun edes tarvitsin jalustimia. Tai satulaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Olin huono ratsastaja kun edes tarvitsin jalustimia. Tai satulaa."

   Tää on hyvä. Monta kertaa saa myös kuulla, että jos ei tykkää jostain jutusta, on varmaankin käyttänyt sitä aivan väärin, koska oikeinkäytettynä se toimisi täydellisesti.

   Poista
 2. Jep.
  Ostin lapselle freejump, olen:

  -paska äiti,koska olen elitistinen ja kuvittelen, että kalliit varusteet tekee lapsestani paremman ratsastajan. Hukkaan menee, kun eihän se lapsi hyppää edes metri viittäkymppiä.

  Ennen freejumpien ostoa olin:
  - paska äiti, kun en ajattele lapseni etua, koska rahahan ei voi mennä turvallisuuden edelle ja lapsen turvallisuuden ollessa kyseessä vain paras on kyllin hyvää.

  Eli teet niin tai näin, perseelleen menee aina...

  VastaaPoista
 3. Myytinmurtajat-tv-sarjassa testattiin joskus tuo "turvakenkä murskaa varpaat" -myytti paikkansapitämättömäksi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit