Maneesijengi

PerusPertsa

PerusPertsa ilmoittaa maneesiin tulostaan ja maneesista lähtemisestään kuuluvasti. Hän osaa maneesin liikennesäännöt, ei pysähtele uralla ja kertoo toisille, mitä tehtävää hän milloinkin suorittaa. Valmentautuessaan hän ei kuvittele maneesin olevan hänen yksityiskäytössään ja mikäli jollakulla on valmennus, hän antaa tälle suoritusrauhan. PerusPertsa ei ratsasta kenenkään lantojen yli ja kerää omat jätöksensä. PerusPertsa tervehtii muita ikään, sukupuoleen ja ratsastustasoon katsomatta. PerusPertsan kanssa on kiva ratsastaa.

Äiti

Äiti on aina paikalla, kun lapsi ratsastaa. Sillä ei ole väliä, minkä ikäinen lapsi on, vaikka useimmiten lapsi on oikeasti lapsi ja tarvitsee hevoshommiin äitiä. Äiti ottaa kuvat ja pehmentää valmentajien kommentit. Joskus äiti myös kääntää ne lapselle ihan päinvastaisiksi, mikä ei ole aina valmentajan mieleen. Yleensä äiti kuitenkin pitää ratsastuksen seuraamisesta, kehuu ja kannustaa lastaan sekä kerää lantoja.

Äidillä ei tarvitse suinkaan olla omia lapsia. Niillä talleilla, missä on muutama yleisäiti, on yleensä hirvittävän hyvä henki. Jokainen aikuisratsastajakin on onnellinen muutamasta kehusta ja valokuvasta. Yleisäidillä pysyy talikko käsissä myös muiden ratsukoiden lantojen suhteen. Yksityisäiti sen sijaan on olemassa vain omaa lastaan varten, jonka menestyksen tiellä suurin osa ratsukoista seisoo. Yksityisäitejä kutsutaan joskus myös Poniäideiksi.

Itsevaltias

Itsevaltias saattaa omistaa maneesin joko oikeasti tai vain omasta mielestään. Hänen kanssaan voi olla henkisesti todella vaikea mahtua maneesiin samanaikaisesti. Oikeasti maneesin omistavan päähänpistoja kestetään kuitenkin melko hyvin. Vaikka maneesisssa ei saisi Itsevaltiaan luomien sääntöjen mukaan juoksuttaa, kun siellä on muita ratsukoita, Itsevaltiasta tämä ei koske.

Tilanteet ovat hiukan kinkkisempiä, jos Itsevaltiaalla on ihan sama omistussuhde maneesiin kuin kaikilla muillakin. Molemmissa tapauksissa Itsevaltias voi kokea, että kaikkien muiden tehtävä on siivota hänen jälkensä ja väistää häntä.

Mikäli Itsevaltias kuitenkin on maneesin omistaja, hän osaa tarttua talikkoon ja pitää huolta maneesin pohjasta, koska sen ylläpito menee hänen omasta pussistaan. Muka-omistajaa tämä ei kiinnosta.

Kakkavahti

Jokaisessa ratsastajassa on syytä olla kakkavahdin vikaa,s illä ratsastuspohjien kunnossapito on yhteinen asia. Toisille kakan vahtiminen on kuitenkin elämäntehtävä, jonka motiivi ei ole niinkään pitää maneesin pohjaa kunnossa, vaan saada muut kiinni virheestä, mielellään rysän päältä. Itsevaltias Kakkavahti olettaa, että muut korjaavat lantansa pois välittömästi, kun niitä ilmestyy, mutta saattaa olettaa, että hänen jätöksiään voi kiertää, koska hänellä on tehtävä kesken. Tai että joku muu korjaa ne, koska hän itsekin korjaa muiden jälkiä.

Suuri Valmentaja

Suuri Valmentaja saapuu paikalle ja laskuttaa ison summan äidiltä, joka on paikalla keräämässä lantoja ja kantamassa puomeja, sillä Suuri Valmentaja on vain valmentaja, ei paskalinko. Suuri Valmentaja tietä oman maineensa, joten hänen ei enää tarvitse oikeastaan edes valmentaa vaan maine valmentaa hänen puolestaan.

Normivalmentaja

Normivalmentaja on keikkatyöläinen, joka tekee töitä toisten omistamisssa tiloissa, millainen maneesi on. Siksi hän toimii kuten toisten tiloissa toimitaan, eli laittaa roskansa roskikseen, siivoaa lannat lantakärryyn ja suunnittelee tehtävät sen mukaisesti, että kaikki en työnteko on mahdollista. Normivalmentaja ei oleta, että kaikki tietävät, kuka hän on (vaikka tietäisivätkin), vaan tervehtii kaikkia, on ystävällinen ja saattaa jossain välissä vaihtaa sanan myös jonkun muun kuin oman valmennettavansa kanssa.

Ratsuttaja

Ratsuttaja voi olla asenteeltaan mitä tahansa Normivalmentajan ja Suuren Valmentajan väliltä. Erona se, että Ratsuttaja ratsastaa eikä yleensä anna vain maineensa ratsastaa.

Sunnuntaikuski

Maneesiruuhka on pääsääntöisesti niin kamala, että Sunnuntaikuski ei tule maneesiin. Säännöt ovat hänen mielestään vaikeita noudattaa ja ihmiset ratsastavat päälle. Sunnuntaikuski liikkuu ruuhka-aikaan vain äärimmäisessä pakkotilanteessa ja saa silloin aikaan liikenneraivoa ja vaaratilanteita.

Entourage

Lauma ratsastajan omia lapsia tai nuoren ihmisen seuralainen/seurue, joka katsoo yhden ratsastusta kameran linssien läpi. Voi olla myös bloggaajan kuvausseurue. Jossain tapauksessa kyseessä on nuoren hevosenomistajan vastentahtoisesti maneesin katsomoon raahattu kumppani, joka tuijottaa kännykkää joko kuvatessaan ratsastusta sen läpi tai chattaillessaan niiden kanssa, joiden kanssa viettäisi mieluummin aikaa. Tekee tämän rakkaudesta siihen mimmiin jonka salaista solaa, laaksoja ja kumpuja hän katselee mielellään myös ratsastusvermeissä. Ei välitä paskanhajusta eikä tartu talikkoon.

Kommentit

Suositut tekstit