Harmonian elementit

Kun määrittelee itsensä jonkunlaiseksi, tästä identiteetistä voi olla vaikea räpistellä eroon. Kieli- ja matikkapäät ovat klassisia, mutta samaa pätee harrastuksiin. Kun ei pidä itseään ballerinana, on lähes mahdotonta kuvitella tekevänsä mitään balettiin liittyvää. Ratsastajat luokittelevat itsensä alta nanosekunnin eikä siinä olen koskaan kyse vain ratsastamisesta. On kyse asenteesta ja tavasta toteuttaa itseään hevosharrastajana.

Samalla kun määrittää itsensä, tulee määritelleeksi myös muut. Jos en pidä itseäni "ihmisenä, joka harrastaa voimistelua", olen luonnollisesti muodostanut päässäni käsityksen ihmisistä, jotka harrastavat sekä tehnyt mielessäni eron itseni ja heidän välille. Sen ei tarvitse olla arvottavaa, mutta loukkaantumisen vaara on aina olemassa. Muistan, kun tulin nykyiseen työpaikkaani. Kollega kysyi, tulinko opinto-ohjaajaksi vai liikunnanopettajaksi. Kuultuaan vastauksen, hän huudahti iloisesti, että "tietenkin, ethän sä näytä yhtään liikunnanmaikalta."

Kun sanon, mitä olen, sanon myös sen, mitä en ole. Aina kyse ei ole tekemisestä, vaan olemisesta. Viikottain kuulee ihmisten aloittavan lauseensa "mä olen niitä ihmisiä, jotka..." Mitä meistä kertoo se, että olemme niitä ihmisiä, jotka tykkäävät mankeloiduista lakanoista tai niitä ihmisiä, jotka eivät voi olla paikallaan? Ehkä sen, että jollain tapaa haluamme liittyä tällaisten ihmisten joukkoon. Koemme tarvetta laumaantua. Poikkeuksetta sanomme olevamme "niitä ihmisiä" vain, jos siinä on meistä jotain hienoa tai haluamme vapauttaa itsemme vastuusta.

Minä en ole koskaan pitänyt itseäni "sellaisena ihmisenä, joka harrastaa joogaa". Minun ajatuksissani joogaajat ovat harmonisia, seesteisiä, notkeita, maltillisia ja tästä syystä rytmiltään hiukan hitaita. Minä en ole mielestäni niitä ihmisiä, jotka voivat maata selällään kuuntelemassa hengitystään tai eivät häiriinny, kun ohjaaja taivuttaa heitä kaksinkerroin ja heiltä pääse siinä samalla pari tuhnupierua, mutta hengityksen tasaisuus ei purkaudu nauruna.

Olen hervoton, hektinen ja täysin keskenkasvuinen enkä taivu mitenkään enkä mihinkään paitsi joustamaan periaatteistani. Nyt yritän joogaa, kun sitä kerran työpaikalla kätevästi järjestetään. Toivottavasti osaan käyttäytyä enkä pilaa muiden harmoniaa.

http://fi.mlp.wikia.com/wiki/Harmonian_elementit

Kommentit

Suositut tekstit