Väsyneet ja rahattomat

Väsyneenä tulee helposti ajatelleeksi, että kaikilla muilla on asiat paremmin. Kun käpertyy itseensä ja omaan kurjaan oloonsa, muiden kuviteltu onni alkaa ärsyttää. Toiset kutsuvat sitä kateudeksi, vaikka se ei sitä varsinaisesti ole. Se on ehkä enemmänkin vaikeutta iloita muiden puolesta silloin, kun omat murheet tuntuvat liian suurilta. Ei_vain_jaksa. Muiden elämä näyttää liian helpolta. Ärsyttää.

Hevonen on aika- ja rahasyöppö harrastus. Se kyllä tuo energiaa, mutta harrastaminen oman hevosen kanssa väsyttää. Ne, joilla ei ole hevosta, helposti ajattelevat hevosenomistajien kylpevän rahassa, vaikka juuri raha on tallikäytävien yleisin keskustelunaihe. Kaikki uskovat muilla olevan rahaa enemmän. Joskus toisen elämään samastumisen vaikeus saa aikaan kummallisia kommentteja. Eräs puhisi toisen omistaman hevosen sairaudesta, että ainakin omistajalla on varaa hoitaa sitä. Että meni oikeaan osoitteeseen. Sitäkin yleisempää on puhina siitä, miksi hankkia hevonen, jos se niin kovin väsyttää tai jos aikoo hoidattaa sen muilla. Mutta kyllä tietoisetkin valinnat saavat väsyttää. Lapset väsyttävät. Työhönkin voi uupua.

Parisuhteessa elävä haaveilee siitä, ettei hänen tarvitsisi koskaan selitellä tallillaoloaan kellekään. Yksinelävä uskoo, että parisuhteessa elävän puoliso kustantaa hevosharrastuksen. Perheenäiti kadehtii yksinhuoltajan vuoroviikkoa tai viikonloppua, jolloin lapset ovat toisen vanhemman luona ja aikaa on vain itselle ainaisen huonon omatunnon sijaan. Yksinhuoltaja haaveilee, ettei aina tarvitsisi järjestää lapsenhoitoa, jotta pääsisi tallille tai kuljettaa lapsia siellä mukana. Olisipa velaton asunto. Maksaisipa joku tallivuokran. Kaikki haaveilevat rahasta. Jokainen uskoo, että toisilla menee paremmin ja että muilla ei ole kiire.

Toisen iloihin tuijottaminen on kuitenkin kuin uskoisi voivansa syödä pelkät kermat kakusta. Vanhan viisauden mukaan sen iloja ei kannata kadehtia, jonka suruja ei tunne. Väsymys ja rahapula vaanii jokaista. Kenenkään hevonen ei ole aina terve, vaikka se siltä näyttäisi. Heikkona hetkenä on hyvä muistaa, että kenenkään elämä ei ole koskaan niin kurjaa, ettei joku haaveilisi siitäkin: vapaudestasi, riippumattomuudestasi, ajastasi, parisuhteestasi, perheestäsi, hevosesi ruskeasta väristä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit