Se kaikki raha, minkä hevonen vie

Tallikaverin mielestä on suorastaan perverssiä, että minulla on oma tili hevosen kuluille, koska tiedän, kuinka paljon se rahojani vie. Olen tottunut kuuntelemaan kuittailuja excel-taulukoistani. Minulla ei kuitenkaan ole niin paljon rahaa, että voisin sulkea silmäni rahanmenolta. Siitäkin huolimatta - tai ehkä juuri siksi - lukujen tuijotteleminen on aika kamalaa puuhaa. Excelistä löytyy muuten lukuisia budjettipohjia. Sieltä minä omani muokkasin.


Perusosa hevoskuluille on helppo laskea sen mukaan, paljonko maksaa tallipaikka, kengitykset, rokotus ja raspaus sekä vakuutukset. Ne ovat kuluja, joihin hevosta hankkivan kannattaa varautua kiinteinä kustannuksina. Sen päälle tulevat valmennukset, kisat ja muut. Tallipaikka valitessa voi säästää tai törsätä eniten. Meidän leveysasteillamme maksetaan maneesipaikasta käytännössä aina vähintään 900€.

Lyhyellä matematiikalla: jos tallivuokrasi on vaikkapa 700€, kengitys maksaa 100€, rokotus ja raspaus 100€ ja vakuutus 500€, hevoseesi menee 9600€ vuodessa. Näillä summilla ei tosin varmastikaan selviä pääkaupunkiseudulla. Mutta eihän siinä vielä kaikki. Jos valmentaudut kerran viikossa ja tunnin hinta on 30€, lisäät tuohon 1440€. Varaudu siis maksamaan vähintään 11 040€ vuodessa siitä, että hevonen on yksin sinun. Eikä siinäkään vielä kaikki.

Jos hevosesi sairastaa etkä pääsee valmennuksiin, käytät valmennuksestä säästyvät rahat eläinlääkärilaskuihin. Älä siis laske niitä pois. Jos hevosellasi on vuokraaja, hän ei osallistu kuluihin hevosen sairausaikana. Ei ehkä kannata laskea koko palettia vuokraajan varaan.

Sitten on ne muut kulut, joihin tulee valtava kiusaus jättää katsomatta. Laitoin tähän omat ekstrakuluni maaliskuulta, eli ne, jotka tulivat ihan peruskulujen päälle. Mielestäni en törsännyt ylimääräiseen, mutta silti... Kengitys näkyy tässä, mutta olisi tässä ilman sitäkin melkoinen summa

Jos haluat, voin lähettää sinulle sähköpostilla hevoskuluihin suunnitellun excel-pohjani. Laita sähköpostia osoitteeseen ruuhkavuosiratsastaja at gmail.com

Kommentit

  1. Excel-seuranta hevoskuluista (ja muistakin omista tuloista ja menoista) meneillään jo kolmatta vuotta. :) Ja on kyllä avannut silmiä ja saanut pohtimaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit