Oikean kokoinen nahkahansikas

Yksi opiskeluaikani mielenkiintoisimpia työpaikkoja on ollut ison tavaratalon naisten asusteosastolla työskenteleminen. Etenkin joulun alla autoin lahjavalinnassa lukuisia miehiä, jotka tulivat ostamaan vaimoilleen hansikkaita, huiveja, laukkuja ja vöitä. Yleensä heillä ei ollut mitään ajatusta siitä, mitä vaimo haluaisi. Olen todennäköisesti pilannut tai ilahduttanut useammankin rouvan jouluaattoa ehdotuksillani, jotka mies on pahaa-aavistamattomana hyväksynyt. Useimmiten tein hommaa intuitiolla, että rouva ei voi olla kovin eri paria miehensä kanssa. Ja jos mies joskus oli ihan puskasta revityn näköinen, ehdotin pakettiin jotain perustyylikästä.

Ongelma oli kuitenkin useimmiten hansikkaiden koko. Hansikkaat ovat nimittäin vähän kuin sukkahousut: väärän kokoisina ne ovat järkyttävän epämiellyttävät. Sen lisäksi hansikkaan ostaminen lahjaksi on samanlaista arpapeliä kuin kenkien ostaminen. Koko 39 voi kyllä olla oikea, mutta lestistä riippuen täysin epäsopiva. Silti hansikkaita ostetaan paljon lahjaksi. Nehän ovat vain_hanskat. Sen sijaan aina, kun asiakas tuli sovittamaan hansikkaita itselleen, oli tosi ihanaa olla etsimässä hänelle oikeaa hanskaa. Mallin valintaan kun vaikuttaa aika paljon käden ja sormien malli. Sen mukaan valitaan hansikkaan lesti. Oikean kokoinen hansikas on ihana.

Myyjän läsnäolo ei silti tee tilannetta yhtään helpommaksi, sillä myyjätkin neuvovat välillä täysin väärin. Tiedätte ehkä jo, että olen vannoutunut puutarhahaskaratsastaja, mutta myös hevostarvikeliikkeessä minua on neuvottu nahkahansikkaiden suhteen väärin. Eräs myyjä väitti kivenkovaan, että hansikas saa olla ostotilanteessa vähän pieni, koska se venyy käytössä. Sanoin, että eihän se veny kuin leveyssuunnassa ja silloin sormet väistämättä tulevat kasaan, sillä ompeleet eivät veny. Myyjä toisti, että kyllä hansikas venyy. Minä toistin, että sormien päähän pitää aina mahtua sormenleveyden verran tilaa sen jälkeen, kun hansikas on vedetty kunnolla käteen (sic!). Enemmänkin, jos sattuu oleman pitkäkyntinen. Sen sijaan leveyssuunnassa hansikas saa olla hyvinkin napakka.

Eihän kukaan neuvo nahkakengistäkään, että ota vain liian pieni koko, että se venyy kyllä. Kenkä ei nimittäin muutu yhtään pidemmäksi kastelemalla eikä höyryttämällä. Se on helpompi ymmärtää. Hanska taas on vain_hanska.

Viron-tuliaisia.


Kommentit

 1. Mä en ymmärrä miksi aina niitä hanskoja tulee paketista kuin paketista ja miksi ne on mitoitettu jollekin jättikädelle? Ei mulla mikään minikäsi kuitenkaan ole, mutta silti paketista löytyy varmaan jostakin isojen naisten vaatekaupasta valitut isoimmat hanskat mitkä löytyy. Tykkään napakoista hanskoista. Niitä löytyy useimmiten lasten osastolta. Juurikin leveyden puolesta ne on tarpeeksi kapeita.
  Täytyisikö muuten olla otettu vai ei, kun anoppi antoi joululahjaksi L-kokoisen hupparin, joka on oikeasti niin iso, että näyttää teltalta mun päällä. Mahtuisin huppariin ehkä kaksi tai jopa kolmekin kertaa. Olen kyllä vähän laihtunut.. Vai onko siinä "kasvuvaraa". Hmm. Sanoisin, että ei kannata ostaa vaatteita lahjaksi. Ei edes niitä vain hanskoja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se. Ei vaatteita voi ostaa lahjaksi kuin lapsille. Kyllä kaikki pitää sovittaa. Ymmärrän, että pieni hanska ainakin jää käyttämättä, joten siksi ihmiset ostavat herkästä naiille koon 8 hanskoja. Suurimmalle osalle ne on liian isoja.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit