Kyllä täällä tarkenee! - Talviratsastus on taitolaji

Muutama tuttu äiti on ottanut yhteyttä viime kuukausina kysyäkseen, mitä lapselle puetaan päälle ratsastustunneille talvisin. Olen joutunut vastaamaan, etten ihan tarkkaan tiedä, koska omat lapseni eivät harrasta ratsastusta ja oman lapsuuden ratsastusvarusteiden muisteleminen on jo vähän kuin muistelisi talvisotaa. Eihän meillä kellään ollut useampaa ratsastusvaatekertaa. Oikein kovalla pakkasella riisuttiin satulat ja käytettiin toppalenkkareita, sillä hevonen lämmitti eikä ilman satulaa ollut pelkoa, että kannaton kenkä tarttuisi tippumistilanteessa jalustimeen. Tänä päivänä ilman satulaa ratsastaminen on ratsastuskoulussa varmaankin kiellettyä ja jos yksityistallilta kysytään, hevoset pukittelevat vaarallisesti pakkasella. Sitten vuoraudutaan erilaisiin viltteihin, mikä itse asiassa tekee tippumistilanteesta ainakin minun mielestäni vielä vaarallisemman...

Olen tutuille lajista tietämättömille äideille kuitenkin kertonut, mitä itse puen pakkasella. Olisin itse hiukan nihkeästi ostamassa vastaavia varusteita kasvavalle lapselle ainakaan uutena. Tärkeämpää, kuin vaatteiden määrä on kuitenkin se, että niiden riisuminen ja pukeminen ajoitetaan oikein. Muussa tapauksessa flunssa kolkuttaa ovella nopeammin kuin ehdit kissaa sanoa. Ratsastuskouluissa opettajat toivottavasti pitävät huolen siitä, että pakkasella ei hiota ja kylmetytä. Lapsethan eivät sitä itse osaa ajatella.

Hööksin heijastava toppaliivi palvelee sekä lenkkeillessä että ratsastaessa.

Ylävartalo


Hiihtokerrastopaita siirtää hien pois iholta ja lämmittää ja fleecetakki nostaa hien pintaan. Tähän päälle puetaan toppaliivi tai toppatakki lämmittämään ja se riisutaan päältä välittömästi, kun aletaan ratsastaa, koska toppavaatteiden läpi ei haihdu mikään hiki tai lämpö, vaan niiden alla tulee hiki. Pakkassäässä urheileva ei saa hikoilla siksi, että hänellä on liikaa vaatteita. Liikkelle lähtiessä pitää ollakin vähän viileä. Kun treeni on treenattu, ei jäädä pakkaseen istumaan vaan jäähdytellään vaikka kävellen hevosen vierellä. Ja vaihdetaan kostea fleece mahdollisimman pian lämpimään ja kuivaan liiviin ja takkiin.

Eli alas hevosen selästä ja hikiselle hevoselle viltti niskaan ja itselle maneesin laidalta fleecen tilalle toppatakki. Jos lähden pakkasella reippaammalle maastolenkille, saatan lähteä matkaan kuten lähtisin juoksulenkille: kerrasto, fleecetakki ja toppaliivi. Jos itselle ehtii missään vaiheessa yhtään tulla hiki, kannattaa kävellä hevosen vierellä mieluummin kuin istua kävelevän hevosen selässä hikisenä.

Horzen pitkähelmainen fleece-takki, Rukka-hiihtokerrastopaita ja Mountain Horsen seuratakki.

 Alavartalo


Minulla on Mountain Horsen softshell-talviratsastushousut. Kun pakkasta on noin 10 astetta tai enemmän, laitan niiden alle vielä thermolegginssit, jotka ovat pikkuisen pörheämmät sukkahousut ja joita saa niin Lidlistä kuin Hööksiltäkin. Hiihtokalsaritkin käyvät samaan tarkoitukseen.
En ymmärrä, miten olen pärjännyt joskus ilman talviratsastushousuja. Lapsena laitoimme toppahousujen päälle hapsulliset kokochapsit, jolloin molemmista sai sekä lämpöä että chapseista pitoa. Nyt en ole raaskinut chapseja ostaa. Oikein kovan pakkasen kävelymaastoon laitan vanhat topparatsarit, mutta ei niissä kyllä voi muuten ratsastaa. Toppahametta en ole testannut, mutta moni tuntuu niistäkin tykkäävän.

Musta on uusi musta.

Varpaat 


Varpaani tykkäävät, kuin laitan hiihtosukat, niiden päälle ratsastussukat ja villasukat. Jalkaan laitan englantilaiset Toggi-merkkiset country-bootsit, jotka sain brittilehti Horse&Riderilta lähetettyäni heille lukijakirjeen keväällä 2014. Varpaitani ei ole palellut edes -25 asteessa ja sen kylmempää en ole kokeillut. Ratsastustunnilla kuitenkin ratsastan Mountain Horsen ratsastuskengillä. Ne eivät ole varsinaiset talvikengät, mutta ne eivät ole yhtä jäykät kuin saappaat. Sukkavarustus pysyy samana.

Saappaat Toggi, sukat Catmandoo, villasukat itse tehdyt, thermo-ratsastussukat Jackson. Sukat olen ostanut todennäköisesti urheilukaupoista (XXL ja InterSport)


Mountain Horsen kengät palvelevat, kun täytyy ratsastaa "oikeasti". Saappaat ovat siihen vähän turhan jäykät. Näilläkin tarkenee oikein hyvin. Ne muuten haisevat juuri niin kamalalle kuin miltä näyttävät.

Hanskat


Aina välillä joku yhteistyökumppani ollut yhteydessä ja pyytänyt testaamaan hansikkaita, mistä olen ollut hyvin otettu. Luotan kuitenkin tämäntyyppisiin perushanskoihin. Rautakaupat myyvät näitä reilusti alle kympillä. Kannattaa ottaa isompi koko kuin juuri täydellisesti istuva, jotta ovat lämpimämmät.Pää

Käytän aina kypärää ja kypärän alle laitan kovilla pakkasilla tuubihuivin tai kommandopipon. Ennen ja jälkeen kypärän pidän pipoa. En ole mielestäni koskaan mennyt hevosen selkään edes vahingossa vain pipo päässäni. En aja autoakaan ilman turvavyötä.


Hevonen

Käytän hevosella kovalla pakkasella vilttiä. Kun tuon hevosen lämpimästä tallista ulos, se ei siinä vaiheessa juurikaan tarvitse vilttiä, mutta hiottuaan se tarvitsee sen. Maastossa käytän heijastinloimea. Klipatun hevosen kanssa käytin enemmän vilttejä, mutta tämä nykyinen systeemi on paljon kätevämpi.

*********************************

Missä vaatteissa sinun lapsesi ratsastavat? Mikä on sinun luottovarusteesi?

Kommentit

  1. Varsin samoilla varustuksella mennään. En ymmärrä minäkään, miten ennen selvisin ilman softshell-housuja! Jalassa mulla on lampaankarvapohjallisilla varustetut Mountain Horsen Stella Polaris -saappaat, ihan parhaat. Pärjää kovassakin pakkasella ihan normisukalla!

    VastaaPoista
  2. Lämpotilat Saudi-Arabiassa, jossa asun, ovat noin +9C talviaamuina, mutta jotain pitkähihaista kyllä tarvitsee. Islannissa ratsastaessani mulla oli hanskat, joissa oli patterilämmitys. Kädet tarkeni, varpaat paleli, kun laitoin vaan villasukat saappaiden alle...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit