Testissä Yepzon - jotta maastoilu olisi turvallisempaa

Yhteistyössä Suomen Ratsutarvike

Jos metsään haluat mennä nyt...
 Täytyy tunnustaa, ettei minulle tullut ennen heinäkuuta mieleen, että hevonen jättäisi minut maastoon. Olin edelliseltäkin hevoselta tippunut joskus maastossa, mutta ei se koskaan lähtenyt luotani minnekään. Päde päätti kesällä toisin. Luulin myös, että hevoset palaavat aina kotitalliin. Päde osoitti senkin luulon vääräksi. Niin typerä olin, että kuvittelin saaliseläimen myös menevät jonnekin pellonlaitaan syömään. Ei tietenkään mene. Se menee metsään suojaan. Tai ainakin Päde meni.

I feel you, Tellu!

Vannomatta paras. Mistä näitä tietää. Maastoilemista emme silti lopettaneet tähän epäonniseen retkeen. Vaikka ensialkuun onnettomuuden jälkeen menimme maastossa aina toisen hevosen kanssa, maastoilemme tällä hetkellä yhtä paljon yksiksemme kuin ennen mustikkareissuakin. Tosin nyt letitän Päden harjaan joka kerta Yepzon-paikannuslaitteen. Suomenhevosella on onneksi harjaa, mihin letittää.Napakka solmu harjantyveen, mieluummin lähemmäs säkää kuin korvia.

Letitä narut mukaan lettiin.

Pädeä paikannin ei tunnu häiritsevän. Noin 100 euroa maksava vekotin on vähän tulitikkuaskia kapeampi, mutta pidempi. Käytännössä se mahtuu kämmenelle. Käyttöönotto tapahtuu hetkessä. Ensin älypuhelimeen ladataan netistä ilmainen Yepzon-sovellus, minkä jälkeen paikanninlaite yhdistetään kännykkään pitämällä laitetta kännykän vieressä. Tämän jälkeen laite on käyttövalmis.

Laite kuluttaa dataa vain silloin, kun se suorittaa paikannusta. Normaalikäytössä eli tavallisella maastoreissulla, jonka aikana hevonen ei ole hetkeäkään hävyksissä, laitetta ei tarvitse paikantaa eikä se kuluta dataa. Omani on ollut ensikäytössä heinäkuusta saakka ja siinä on paikannusaikaa jäljellä vielä 61%. Akkuakaan ei tarvitse ladata ihan joka välissä, vaikka usein se tulee varmuuden vuoksi ladattua. Laturi on sama kuin Lumioiden ja Samsungien. Säilytän laitetta yleensä autossa ja lataan autolaturilla. Jos joku varastaa auton, löytyypä sekin sitten.

Jos Pähkinä nyt häviäisi maastoreissulla, voisin jakaa Yepzonista 24-tuntia käytössä olevan linkin kenelle tahansa toiselle käyttäjälle, joka taas ilmaisena ladattavan sovelluksen avulla pääsee seuraamaan Pahkinän GPS-laitetta. Tätä on testattu ja se on katsottu toimivaksi. Yepzon käyttää Googlen karttoja ja löytää etsittävän kohteen sijainnin alle kymmenessä minuutissa, jonka jälkeen se alkaa seurata laitetta. Kun paikansin laitteen hvosen selässä istuen, se ilmoitti etäisyydeksi 10 metriä, mikä on ihan normaali haarukka tämäntyyppisille laitteille.

Sanotaan, että ikäviä asioita pitää tapahtua, ennen kuin tajuaa alkaa varautua tällaiseen. Minulle laite tuo ihan valtavasti mielenrauhaa. Samaa mieltä on myös lähipiirini. Kukaan meistä ei halua enää käyttää aikaansa kadonneen hevosen etsimiseen. Maastoretkelle lähtiessäni jaan linkin laitteesta varmuuden vuoksi aina myös miehelleni. Turvallisuutta nimittäin lisää se, että seurantalinkki on jollain muullakin kuin vain minulla, sillä jos minun puhelimeni rikkoutuu, Yepzoniin saadaan silti yhteys ilman, että minä jaan linkkiä kellekään

Alla olevassa kuvasarjassa kuvankaappauksia sovelluksesta. Minun puhelimeni on Lumia, jossa laite toimii moitteettomasti. Myös Samsungit ja iPhonet ovat pyörittäneet testiaikana sovellusta pääsääntöisesti moitteettomasti. Allaolevat kuvatekstit kannattaa lukea tarkasti.
Lisätietoja laitteesta saat osoitteeta http://yepzon.com/fi/
Tilaa omasi osoitteesta  http://suomenratsutarvike.fi/home/4303-yepzon-one-gps-paikannin.html
Laiteessa on perusdataa 5Mt. Maastoilukäytössä ollessaan laite on meillä kuluttanut dataa kolmessa kuukaudessa 1,8Mt. Kun data on käytetty loppuun, sitä ostetaan lisää ihan kuin puheaikaa matkapuhelinliittymään.Varo ettet sammuta Yepzonia, kun haluat poistua sovelluksesta. Sovellusta ei tarvitse sulkea, siitä vain poistutaan. Jos sammutat laitteen, laite ei paikanna. Jakolinkistä voit jakaa käyttöoikeuden muille käyttäjille. He saavat 24 tunnin linkin paikantimeesi, mutta heillä on siihen myös kaikki käyttöoikeudet. Varmista, että he osaavat käyttää laitetta eivätkä esimerkiksi vahingossa sammuta sitä.

Jos sammutat laitteen, paikannus ei onnistu. Laitteen saa takaisin päälle vain koskettamalla sitä pääkäyttäjän kännykällä (käyttöönotto) tai liittämällä laitteen laturiin. Se ei ole mahdollista, jos hevosesi on laitteen kanssa karkuteillä.

Historiatiedoista voi tarkistaa vielä maaston lähtiessään, että laite on varmasti päällä. Kun laite on levossa, se on päällä. Paikantamisessa on aina pieni viive, mutta sen jälkeen kun laite on maksimissaan 10 minuutissa löytänyt kohteensa, se alkaa seurata sitä. Jos laitetta ei käytä satunnaisesti vaan pitää sitä kiinni kohteessa (laitumella oleva hevonen tai koira), se kannattaa aina välillä paikantaa, jotta se ei mene tilaan, jossa paikannus tulee kestämään jopa kuusi tuntia. Lisätietoja tästä ominaisuudesta, mitä en ole itse testannut, saat jälleenmyyjiltä tai Yepzonin omasta tuesta. Maastoilukäytössä ollesaan laitteen paikannusviive on maksimissaan 10 minuuttia.
Kommentit

Suositut tekstit