Ovatko hevoset perheenjäseniä?

Suhtautumiseni Pädeen ja edesmenneeseen Tinttiin on erilainen. Siinä missä Tintti oli minulle  kaveri, jonka karsinan lattialla itkin pikkulapsiajan väsymystäni, Päde on kuriton ja vilkas pikkupoika. En kuitenkaan ole pitänyt kumpaakaan hevostani lapsena, vaikka ne rakkaita ovatkin. Suhteessani Pädeen on jopa jotain samaa kuin mikä minulla on koulussa oppilaisiin, että tehtäväni on tehdä teistä kunnon kansalaisia. Sekä Päde että oppilaani tuumaavat, että oot natsipaska. Tintti taas oli sen verran vanha ja viisas, että se tiesi velvollisuutensa. Siksi sillä oli vapauksia. No, ehkä vähän liikaakin. Sitä minä yritän näille nuorillekin selittää, että niin se maailma makaa.

Tintti ja esikoisvatsa.
Eläinrakkaus on hoivavietti, uutisoi Yle tiistaina 25.10.2016. Lue juttu täältä. Jutussa sanotaan seuraavaa: "Usein sanotaan, että monet naiset hoitavat koiraansa paremmin kuin aviomiestään eli ne ovat ottaneet perheenjäsenen roolin. Se on ymmärrettävää, koska nykyaikana suurperheet ovat hajonneet. Aikaisemmin perheessä saattoi olla 10 lasta, joten siinä ei äidillä koiran hoitamiseen ollut hirvittävästi aikaa."

On pakko tunnustaa, että ennen lasten syntymää käytin aikaani hevosen kanssa sellaisiin asioihin, mihin en enää sittemmin ole käyttänyt. Varusteet olivat varmaan paremmin hoidettuja ja rasvattuja. En lähde tässä luettelemaan, mitä kaikkea teen tai en tee, mutta luulen, että jokainen meistä tietää tehneensä joskus asioita varmuuden vuoksi ja sittemmin luopunut niiden tekemisestä. Syyt tähän ovat monet. Sanotaanko, että kun esikoinen syntyi, hänet totutettiin vauvauintiin viilentämällä kylpyvettä aste kerrallaan juuri sen lämpöiseksi kuin mitä uimahallin vesi oli; toinen lapsi vietiin altaaseen. Kuudes lapsi varmaan olisi heitetty altaaseen suoraan ja käsketty opetella itse uimaan...

Tarvitseeko hevoseni minua? Varmasti hirveän paljon vähemmän kuin mitä minä haluan olla sen kanssa. Se kaipaa muiden hevosten seuraa, mutta onneksi viihtyy myös hommissa minun kanssani. Lapseni taas ihan oikeasti tarvitsevat minua. Puolisollenikin haluan olla korvaamaton. Siksi hevoseni jää jonossa viimeiseksi. Ainakin teoriassa. Silti se on minulle hirveän rakas ja haluan hoitaa sen hyvin.

Koska kyllähän koko perhe joustaa tarvittaessa hevosen hyväksi, koska eläimet nyt vain pitää hoitaa. Ei sellaista perhettä ole, missä koira jätettäisiin lenkittämättä tai kissat hoitamatta esimerkiksi ihmisten kuumeen vuoksi. Silti se ehkä vähän kismittää, jos jollain on tarvetta arvostella toisen rakkailleen tarjoaman hoivan laatua, jos siitä ei mitään haittaakaan ole. Jokainen hoivatkoon ja hyysätköön viettinsä mukaisesti.

Saa eläin olla perheenjäsen. Joillekin se on ainoa perheenjäsen. Ylen juttu oli ehkä enemmän toteamus kuin arvostelua, mutta voin kuvitella, että se voi myös osua arkaan paikkaan.

Kun Tintti aikoinaan jouduttiin viemään klinikalle, äiti ei ollut iltapala-aikaan kotona.


Kommentit

Suositut tekstit