Mistä suitset suomenhevoselle?

On onni olla 167cm pitkä suomalaisnainen. Suurin osa vaatteista on mitoitettu minun kokoisilleni. Vähän voin motkottaa siitä, etteivät tissini mahdu paitapuseroihin, mutta olen korjannut asian sillä, etten käytä paitapuseroita.  Sen sijaan minua 10 cm lyhyemmät ystäväni kiroilevat vaateostoksilla harva se päivä. On toki niitäkin onnekkaita (?), joiden vartalomalli on teinipojan ja he voivat ostaa senttikokoisia vaatteita lastenosastolta, mutta monella tilanne on kuin suomenhevosella: jos olet leveä ja lyhyt, sinut on hankala pukea.

En tiedä, kuka suitsivalmistaja tästä ottaisi kopin ja alkaisi myydä erityistä suokkimallistoa. On nimittäin lähes poikkeuksetta niin, että moni kantarotumme edustaja on leveydeltään full, mutta pituudeltaan cob. Sitten on vielä ne isopäät, joille ei meinaa mikään riittää! Joissain merkeissä x-fullissakin jää otsapanta ja leukaremmi näille sotaratsuille lyhyiksi.

Pädellä ei full-kokoisten suitsien turparemmeissä ole montaa vapaata reikää, mutta poskiremmit saa rei´ittää ihan tappiin, minkä jälkeen pääse odottelemaan jännityksellä remmien asettumista (lue: venymistä) ja sitä, jäävätkö ne kuitenkin liian pitkiksi. Moni suokinomistaja kasailee kuulemma suitsensa palasista ostamalla sekä cobit että fullit, mutta rahaa siihen tietysti saa kulumaat tuplasti. Kaiken lisäksi fullit voivat olla melkein minkä tahansa kokoisia eli sovittamatta ei voi tietää, mitkä sopivat. Sovitusmahdollisuutta ei monilla yrityksillä ole.

Jos saappaanvarsissa voidaan myydä lyhyttä ja leveää, miksei suitsissa?


Suomen Ratsutarvike lähetti meille Yepzon -GPS-paikannuslaitteen, mutta yllätti meidät iloisesti myös uusilla ohjilla ja suitsilla! Päden ohjathan katkesivat mustikkareissulla, mutta myös suitset menivät tarkemman syynin jälkeen vaihtoon. Yepzonista tulossa juttua hiukan myöhemmin. Kyllä meidän nyt kelpaa!


Kommentit

 1. Täällä on täysin sama juttu, vaikkakin eestiläisellä! Full-kokoisissa suitsissa poskihihnat on hädin tuskin riittävän napakat vikoissa rei'issä, kun taas turpahihnaa saa pitää ekassa eikä otsapantakaan saisi olla enää lyhyempi. Seuraavaksi varmaan pitää lähteä mittatilauslinjalle, ellei joku sitten pian näe näissä lyhyt- ja paksupäisissä markkinarakoa! :D

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Nämä on HorseComfortin suitset. Muotoiltu niskahihna, maltillisen hintaiset, mutta hyvän tuntuiset.

   Poista
 3. Eikö Wahlstenit vois mennä tommoseen epämääräseen päähän? Tosin, mun entiselle cob/full päiselle eestiläiselle wahlstenit oli aaaaivan liian isot :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisi varaa mittatilausteettää, niin sittenhän saisi justiinsa eikä melkein. Wahlstenit on minunkin ymmärtääkseni reilut verrattuna esim. Hööksin JH collectioniin, jotka meillä oli ennen mustikkareissua ja jotka olin ostanut myös kakkossuitsiksi.

   Poista
 4. Samaa ongelmaa löytyy myös toisesta päästä, sillä noille joillekin poneille, shettiksille ja varsinkin helkutin pienipäisille minishettiksille on aivan pirun vaikea löytää järkevän näköisiä suitsia! Kaikki säätövarat ihan tapissaan, ja esim leukaremmiin on vaan silti pakko tehdä solmu ettei ponin etujalka mene siitä läpi. Ja turparemmiä ei voi edes sovittaa, kun se roikkuu polvessa ja leveydeltään menisi varmaan miniponin kaulan ympäri. Ja jos sopivan kokoiset suitset sattuu löytymään (turparemmi on kyllä aina käyttökelvoton, onneksi sitä ei edes tarvitse, paitsi silloin kun kylille mennään), on nahkaosat niin paksut, että hyvä kun ponia näkee poskiremmien takaa :D

  Ollaankin monesti puhuttu, että sais hyvän bisneksen perustamalla sellasen liikkeen, josta saisi kuin irtokarkkeja napsimalla haalia suitsiinsa oikean kokoiset ja väriset osat, helposti. Vois ottaa cob-kokoisen otsapannan, shettiskokoiset poskiremmit, ponykoon leukaremmin jne.. Kun tosiaan tuntuu, että ihan normi ponykokoiselle ponillekin on toisinaan vaikea löytää istuvia suitsia halvalla tai vaihtoehtoisesti helpolla. Luojan kiitos meiltä on lyhyt matka Wahlstenille ja tallinomistajalla on sinne hyvät yhteydet. Helpottaa myös hirmuisesti, kun ratsastuksenopettajammekin voi näprätä jos jonkinmoisia suitsia ja muita juttuja tarpeen tullen.

  Hyvän näköiset suitset teillä! Toivottavasti kestää käyttöäkin :D

  VastaaPoista
 5. Ei voi kuin samaistua teidän suitsiongelmiin, mutta omien vaatteiden kanssa. Hoikka 187cm ei todellakaan löydä mitään mistään :D

  Teidän uudet suitset ovat tosi komeat!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit