Hevosenhoitajan työstä

Moni hevosenhoitaja ei kerrytä itselleen kovin suurta palkkapussia. Työ on usein vastaavanlaisesti palkattua kuin siivoojan työ, joskus jopa heikommin. Tämä ei kuitenkaan tunnu huolettavan alalle hakeutuvia. Hevosenhoitajan työ on monelle unelma-ammatti. Alalle hakeutuvissa on paljon sellaisia, joille ammattitutkinto avaa ovet sellaiseen hevostelun maailmaan, jossa puuhastelua hakijoiden perheillä ei ole ollut mahdollista taloudellisesti tukea.

Arvostan ihan hirmuisesti ihmisiä, jotka hoitavat hevosia. Ihan yhtä lailla arvostan ihmisiä, jotka hoitavat päiväkodissa lapsiani tai jotka siivoavat kouluja, laittavat suurtalouskeittiöissä ruokaa, hoitavat vanhuksia tai hoitavat piha-alueita ja puistoja. Kaikki nämä ovat myös tunnettuja matalapalkka-aloja. Niissä tietää tekevänsä ruumiillista työtä ihan toisella tavalla kuin toimistossa istuessaan. Työskentelin opiskeluaikana kesän suurtalouskeittiössä. Tuntipalkka oli ihan tuota samaa luokkaa ja vastuu rippikoululaisten ruokkimisesta melkoinen. Silti 1600 euroa/kk bruttona.

Aina kun tapaan työssäni hevosista innostuneen ja hevosalalle tähtäävän nuoren, koen kuitenkin velvollisuudekseni pyytää häntä hiukan laskemaan. Jos ratsastustunti maksaa 40 euroa ja työntekijälle jää hevosenhoitajan tuntipalkasta käteen 8 euroa/tunti, kuinka monta tuntia täytyy työskennellä ratsastustunnin eteen? Kuinka monta karsinaa täytyy siivota ja kuivittaa tienatakseen riittävästi harrastusrahaa?

Totuus ei ehkä ole näin karu. Hevosenhoitajan työhön kuuluu usein monia luontaisetuja ratsastamisen suhteen. Omaa hevostakin saattaa saada pitää tallissa työnantajan piikkiin. Leipä ei kuitenkaan ole kovin leveä. Oma yritys vaatii hurjasti pääomaa ja jossain vaiheessa hevosenhoitajalla on perhe, joka sekin pitää elättää. Hevosenhoitajan hommasta moni ei jää eläkkeelle.

Palkkaa tärkeämpi kysymys lienee kuitenkin se, onko alalle hakeutuvan haave hoitaa hevosia vai ratsastaa niitä. Jos mielenkiinto on hevosten hoitamisessa, kouluttautuminen ja työelämä tuskin tuottavat sellaista pettymystä, mitä se tuottaa jatkuvasta ratsastuksesta haaveileville. Vanhempiensa hoteissa elänyttä ei 1800 euron kuukausipalkka huoleta. Summa tuntuu joka tapauksessa suuremmalta summalta kuin kouluikäisenä tienatut taskurahat. Asuinpaikkakuntakin vaikuttaa siihen, miten palkalla tulee toimeen.

Tallitöitä tekevien nuorten mielessä on kuitenkin usein se, että jos he tekevät tunnin tallitöitä, siitä pitäisi saada ratsastaa tunti. Yllä mainitulla laskukaavalla kesäduunarin yksi ratsastustunti tulisi kuitenkin kuitatuksi vasta noin 20 karsinaa myöhemmin.

Se on hevosenhoitajalle puolen päivän työ, jos hän käyttää aikaa 15 minuuttia joka karsinaan. Lääkärin työssä summa on kasassa alle tunnissa.

Jälkikirjoitus klo 11.04
Olen aidosti iloinen jokaisesta alalle hakeutuvasta ja jokaisesta alalla työskentelevästä, jotka hoitavat hevosia motivoituneesti ja innolla. Hevosenpito on silti niin kallista, että vaikka jokainen hevosenomistaja soisi hevosten parissa työskentelevien mieluusti ansiaitsevan isompaa palkkaa ja talliyrittäjänkin pystyvä nostamaan itselleen edes jotain, he kaikki räpistelevät varmasti maksukykynsä ylärajoilla hevostensa kuukausimaksujen kanssa. 

Kommentit

Suositut tekstit