HAHD

Epikriisi

"Tutkittava on ikaäisekseen normaalisti kehittynyt ja kasvuympäristö on ollut tavallinen. Tällä hetkellä nauttii lajitovereidensa jatkuvasta seurasta. Tutkittavalla on kuitenkin esiintynyt melkoisesti tarkkaavaisuuden puutetta, mikä näkyy annettuun tehtävään orientoitumisen vaikeutena. Tehtävän mielekkyys kuitenkin selvästi lisää tehtävästä suoriutumisen todennäköisyyttä. Kun on sisäisesti motivoitunut, suoriutuu kaikista tehtävistä parhaimmillaan erinomaisesti. Impulsiivisuus korostuu ja tarkkaavaisuuden häiriöt lisääntyvät, kun tehtävä ei ole riittävän motivoiva. Tutkittava on erityisen kiinnostunut esteiden hyppäämisestä.


Koulutehtäviin keskittyminen hyvin ajoittaista, jopa vaikeaa.

Tutkittava on hyvin voimakastahtoinen ja osoittaa kysymättä ja pyytämättä, mitä hänellä on mielessään. Hänellä on jatkuva seurustelun ja huomion tarve, mikä joskus osoittautuu ihmissuhdevaikeuksina. Tutkittavalla ei ole sisäsyntyistä tajua lukea, milloin hän astuu liiaksi kanssaihmisten reviirille. Tutkittava ei ole lainkaan argressiivinen vaan pikemminkin erittäin hyväntahtoinen ja miellyttämisenhaluinen, mutta ei aina ymmärrä toimia päämääränsä edellyttämällä tavalla. Tarvitsee selkeät rajat. Tutkittava ei näytä reagoivan voimakkaan negatiivisesti kritiikkiin, joka kohdistuu häneen itseensä tai ainakaan sellaista ei tutkimuksissa ole vielä havaittu. Se ei tarkoita, etteikö näin olisi. Tutkittava saattaa pitää itseään melko täydellisenä, jopa suloisena, mikä saattaa viitata osittain narsistiseen persoonallisuushäiriöön tai sitten ei.

Tutkittavalla on hyvin voimakas puheääni eikä hän varsinaisesti yritä hallita puheääntä hiljaisen ja voimakkaan välillä. On epäselvää, olisiko hän kykyeneväinen tähän. Pyydettäessä ei onnistunut. Testeissä esiintyi jonkun verran huolimattomuusvirheitä, mutta ne johtuivat pitkälti yllämainituista tarkkaavaisuuden ongelmista tai siitä, ettei tutkittavalle osattu selittää tehtävää tarpeeksi selkeästi. Tutkittava ei täysin näytä kuuntelevan puhuteltaessa ratsastuksena ikana ja tehtävään keskittyessään, ainakaan kovin pitkiä aikoja kerrallaan. Jossain määrin kyvytön saattamaan loppuun koulutehtäviä, askareita tai muita tehtäviä. Tehtävää annettaessa tutkittava saattaa vastata ennen kuin kysymys on esitetty loppuun ja hänellä on isossa ryhmässä selvästi vaikeuksia odottaa omaa vuoroaan.

Jatkuvaa keskittymistä vaativien tehtävien, kuten koulutehtävien jopa suoranainen välttely tai inhoaminen on tutkittavalle hyvin ominaista. Tutkittava näprää kaikkea, koskee kaikkeen ja laittaa kaiken suuhunsa. Fyysinen levottomuus on taudinkuvaa ajatellen hyvin tavallista. Psyykkisiä ongelmia tutkittavalla ei ole ilmennyt. Pystyy olemaan hermostumatta yksin ja lähtemään pois muiden luota. Käytöshäiriöistä mainittakoon, että yrittää lintsata työnteosta. Väsyessään käy entistä suuremmilla kierroksilla, joten käsittelijän on tunnistettava väsymys. Taipumusta myös uupumukseen. Vaikea säilyttää kontrolli. Syö kaiken, minkä näkee. Lihoo helposti.

Tulevaa kilpailumenestystä saattaa heikentää kaikki yllämainitut seikat, mikä osaltaan lisää syrjäytymisriskiä tämankaltaisesta toiminnasta, mutta tiedostettaessa ei ole mikään ongelma. Tarvitsee tukea. On mahdollista, että tutkittava alisuorituu suhteessa kapasiteettiinsa, mikäli rajoja ei ylläpidetä. Aistiyliherkkyys (kuulo, näkö, haju, tunto) voi vaihdella runsaastikin olosuhteiden ja kuormittuneisuuden mukaan Nopea/jatkuva huutelu korostuu erityisesti kun pelkää yksinjäämistä. Pystyy kuitenkin tarvittaessa tekemään mielekkäitä asioita yksin, jopa uppoutumaan niihin. Tarvitsee vain riittävästi oritentaatiota ja johdonmukaista käsittelyä. 

Ei missään nimessä suositella kotihoitoa vaan integraatiota osaksi isompaa yhteisöä sekä lajitovereiden välitöntä seuraa. Ei saa jättää puskan perälle olemaan omaperäinen ja erikoinen, vaan vaadittava työskentelemään määrätietoisesti kohti normaalia, tavallista elämää, jossa tehdään keskittyneesti tavallisia asioita mieluummin enemmän kuin vähemmän.

Kaikenlainen läänintaiteilijameninki täytyy ehdottomasti karsia pois."

Diagnoosi: HAHD (Hyper Active Horsey Disorder), kansankielellä tunnetaan joskus myös nimityksellä keski-ikäinen eteläkarjalainen nainen

Lappeenranta/Taipalsaari/Espoo toukokuu 2016
Kavioliittopäätöstä varten
Satulahuonepsykologi Nipi Nakuapina

Kommentit

 1. Ahahahahah! Loistava kirjoitus! Monet oireista saattavat kuulua rodunomaisiin piirteisiin, minunkin hevosella löytyy paljon oireita. Onneksi kaikenlainen läheisriippuvuus ja ylenpalttinen kiinnostus ruokaan puuttui... Siksi kilpaileminen olikin helppoa, ellei antanut kierroslukumittarin lähes punaisella häilymisen häiritä... Ja laji oli siis esteet, tietysti. Ensimmäinen (ja toistaiseksi ainoa) koulustartti suoritettiin 21 vuotiaana. Tulos vaatimaton, mutta hyväksytty. Ajoittainen leijuminen ja passagen tapailu ei tehnyt tuomareihin vaikutusta. Mutta suomenhevosen kanssa on aina (yleensä) hauskaa, niillä on selkeästi huumorintajua aivan erilailla kuin puokeilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minub Tinttini esitteli HelppoC-radalla vaihtoja askeleessa. Se nyt ei ollut suokki, mutta joskus voi käydä niin, että on sellaista hyödyntämätöntä kapasiteettia. :D

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä ihan suokilta. Onkohan melkein kaikilla HAHD? Meidän nuorilla ainakin on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorilla vissiin herkemmin... Ja sitten on niitä, jotka ei kuulemma koskaan kasva aikuisiksi.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit