Elämäntapatötterö

Naurattaa, että hevoseni nimi oikeasti on Pähkinänsärkijä. Päde on yhtä kaukana baletista kuin mitä minä olen balettia tanssivasta hiirestä, Anniina Balleriinasta. Tässä me tappijalat Anniina ja Pähkinänsärkijä kuitenkin nyt tanssimme yhdessä.


Minulle kävi hevosten kanssa vähän samalla tapaa kuin parisuhteiden: ensimmäisen kanssa tuli ajauduttua yhteen ja vasta toinen oli nappivalinta. Olen nauttinut jokaisesta hetkestä Päden kanssa, ja vaikka siinä riittää ihan hirveästi työmaata, meillä on yhteinen sävel ja päämäärä. Päden selkein päämäärä on eteenpäin. Ja on oikeasti todella hauskaa elellä hevosen kanssa, joka kulkee korvat tötteröllä eteenpäin ihan minne vain. Se on elämäntapatötterö. Sillä on aina valot päällä ja se seurustelee ihan koko ajan.

Esimerkiksi kun saavun tallille, Päde ei sulkeudu omiin oloihinsa karsinan nurkkaan vaan seuraa silmä kovana, minne menen. Jos lasken sen aitaukseen vapaaksi, se lähtee seuraamaan minua ja saatamme hölkkäillä siinä rinnatusten. Maastoon lähdettäessä Päde puksuttaa eteenpäin kuin juna. Se lähtee kernaasti uudelle kierrokselle, uudelle polulle, käy katsomassa kiven, kannon ja kurkkaa puun taakse. Vaikea kuvitella, että se jäisi jumittamaan lähtökarsinaan niin kuin Tintti.

Luulen, että Päde olisi selvinnyt sodista. Itse asiassa se varmaan olisi Lapin sodan jälkeen jälleenrakentanut Suomen ja muuttanut talouden suunnan. Oli onni, että kävin hakemassa sen Taipalsaarelta Espooseen, sillä epäilen, että se olisi ennemmin tai myöhemmin lähtenyt hakemaan Karjalaa takaisin. Uudesta kodista on nyt vähän pidempi matka. Ainakin toistaiseksi ja tuolla mahalla. Katsotaan syksyllä sitten.

Kuvat: Erica Lilja

Ilta-aurinkoon!


Joskus se vähän jyrää, mutta aina se hymyilee. Omistaja ei ihan aina pysty samaan.
P.S. Minulta on kyselty, onko Päde jonkunlainen projekti. Ei ole. Se ei ole entinen ravuri eikä peruskoulutettava nuori. Sillä on kisattu 90cm:n tasolla viime kesänä, mutta kenttää se ei ole startannut,, vaikka kaikki estetyypit onkin innolla ylittänyt. Kouluaitojen sisällä se ei ole käynyt. Se, että siinä on työmaata, liittyy lähinnä kunnonkohottamiseen ja koulupuolen hiomiseen. Sekä tietysti ratsukkona kehittymiseen.


Kommentit

 1. Ihanaa ja nauti kun kohdalle on osunut se oikea! Ja pitää hehkuttaa täysillä <3

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos. Oon kanssa vakuuttunut, että meillä synkkaa sekä korvien välistä että muuten. Se sopii minun takapuoleni alle hitsin hyvin.

   Poista
 3. Tuo ilo sopivasta hevosystävästä on jotenkin niin liikuttavaa ja mukaansatempaavaa! Paljon onnea ja iloa yhteiselle matkallenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ihan ponityttö in laaaav!
   Tytär on itseasiassa kanssa. Eilen innostui pussailemaan hevosta elämänsä ensimmäistä kertaa.

   Poista
 4. Jotenkin niin tutun kuuloista, samanlainen on oma piekkarini Tuikku. Se on kyllä ex-ravuri, mutta kaikki käy, heti valmis työhön, vaikka heti raskaan rupeaman jälkeen kun vien sen karsinaan se kääntyy ympäri ja kysyy, lähdetäänkö. Kiva seurata sinun taivaltasi, helpompi se on kuin meillä, mutta luonne on niin täysi kymppi. Onnea, paras valinta on juuri suomenhevonen, mille käy kaikki, aina valmis mihin vain ja aina niin iloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tamman jälkeen on jotenkin valtavan virkistävää tavata tällainen "HEi mitä kuulu" -hevonen. Tintti oli tallille tultaessa enemmänkin "Että mitähän v**tua" - tyyppiä. :D

   Tai no, ei ollut. Se oli omalla tavallaan aivan superihana. Ja aina ihanampi hyvän ratsastuksen jälkeen kuin ennen sitä. Mutta Pädellä vaan on aina valot päällä. Siksi pitää tarkkaan miettiä kaikki tekeminen, että tuo into myös säilyisi. Ettei sitä koskaan tulisi ajettua piippuun siksi,e ttä se on niin pirun innokas.

   Poista
 5. Ihana postaus. Ja kyllä, tiedän tunteen kun hevoseensa on vaan niin tykästynyt. Se on ihana fiilis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Ja hassua on, että jollain tavalla sitä pitää itselleen selitellä, että juu, minä saan kyllä olla tästä tällä tapaa (lapsellisen) iloinen.

   Poista
 6. Ihanaa kuulla teidän menosta! Ihanan kuuloista :) Sama ominaisuus on myös omalla nuorella suokillani - aina innokas menemään ja tekemään. Kunpa se fiilis aina pysyisi <3

  VastaaPoista
 7. Ihana termi, täytyy ehkä siteerata tätä :D
  Minkässorttinen säkäkorkeus tällä ihanalla tötteröllä on? On kyllä mainion näköinen putte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päde on säkäkorkeudeltaan 148cm, tosin ihan virallinen tuo mittaustulos ei taida olla.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit