Hevonen tulee, oletko valmis?

Minä listasin lapsena ruutuvihkoon varusteita, joita hankkisin tulevalle hevoselleni. Tiesin, että se tarvitsee harjoja, pinteleitä, suojat, loimen sekä tietysti satulan, suitset ja satulahuovan. Suunnittelin, että oman hevoseni harjoja ei pidettäisi armeijan juuttikankaisessa pussissa, vaan ne laitettaisiin ihan oikeaan harjalaatikkoon. Loimikaan ei olisi armeijan maalistosta vaan kevyt ja sileä. Traileriin olisin halunnunt taluttaa hevosen, jonka jaloissa olisi ollut uudenkarheat kuljetussuojat - ei sentään mitään pitkiä patjoja ja pinteleitä.

Ensimmäinen hoitohevoseni Onesto armeijan jäämistöloimessaan. Paalinaruviristelmät loistavat vatsavyössä.

Luulen, että aika monella meistä on ollut tällaisia haaveita. Edelleen hevostarvikeliikkeiden nettisivuja ja kuvastoja selatessani mietin samanlaisia asioita. Kun seuraavan kerran lähden hevoskaupoille, minulla on siinä mielessä helpompaa, että olen säästänyt varastoon ison määrän sellaista hevostavaraa, joista hevostarvikeliikkeet ja niiden kuvastot eivät kerro, mutta joita tulen väistämättä tarvitsemaan.

Tämä on ensimmäinen kooste viimeviikkoisen Hevosenomistajalaatikon sisältöehdotuksista ja käsittelee näitä näkymättämämpiä tarpeita. Ehdotuksia tuli kaikenkaikkiaan 110 kappaletta.

Hevosen saapuminen


Hevonen pitää saada tuotua kotiin, ellei sitä joku tuo. Jos joku kuljetusliike tuo sinulle hevosen, hevonen tulee kuljetusautosta todennäköisesti ilman mitään varusteita ja eväitä. Voit huokaista helpotuksesta, sillä silloin se todennäköisesti osaa matkustaa ihan ongelmitta.

Jos sen sijaan lähdet itse hakemaan hevosta, sinä muistat, että kuljetusmatkan pituudesta riippuen tarvitaan juottoastia, suuri vesikanisteri ja heinäverkko. Vesikanisteri ja heinäverkko täytetään hevoselle tutulla vedellä ja heinällä sen vanhassa kotitallissa, jotta sillä varmasti on tutut eväät. Vuodenajasta riippuen hevonen loimitetaan matkan ajaksi ja sille laitetaan kuljetussuojat.

Moni haluaa pestä hevosensa karsinan ja ruoka-astiat kunnolla ennen hevosen tuloa. Myös käytettynä ostettu tai vuokrattu traileri voi kaivata desinfiointia. Siihen sopii parhaiten Virkon S.

"Terveys ennen kaikkea"- Virpi
Kuljetusta varten tarvittaisiin kaksi pikalukollista riimunnarua  ja pari riimua. Mukana olisi myös puukko ja juoksutusliinat, ehkä myös -raippa. Jälkimmäiset ovat lastausongelmia varten ja puukko sitä varten, että joskus solmuja ei vain saa auki silloin, kun ne pitäisi saada.

Olen itse kuljettanut hevosta kesäaikaan tallisuojat jalassa, koska ne eivät hiosta kuten kuljetussuojat. Treenireissuilla Tintillä oli pelkät jännesuojat. Tintin vanhoista loimista olen säästänyt Bucasin Shamrock Power -loimen. Olen joskus ajatellut, että jos hevonen ei tarvitse kuin yhden loimen, se on tämä. Se sopii kuljetukseen, kuivatukseen ja kevyeksi talliloimeksi.

Tallilla tarvittavat tavarat


Kun tuot hevosen täysihoitotalliin, karsinapaikan hintaan kuuluu yleensä heinä ja kaura. Kaiken muut syötävän joudut hankkimaan itse ja säilyttämään itse hankkimissasi astioissa. Tätä varten tarvitset suuria kannellisia astioita, joista Ikean  Sortera- laatikoiden tyyppiset ovat käytännöllisimpiä. Isoon mahtuu säkillinen rehua ja niitä voi pinota päällekkäin, kunhan muistaa laittaa väliin tukipuut. Pienissä voi säilyttää kivenäisiä tai muita pikkupurkkeja. Rehuja tai mitään ruokia ei yleensä saa talleilla säilyttää (rottien ja hiirien takia) avonaisissa säkeissä.

Rehuja varten tarvitset myös litran tai puolen litran mittoja. Käytännöllisintä on hankkia joka rehulle oma mittansa. Osta myös jonkunlainen kauha, jos aiot syöttää hevoselle turvotettavia mössöjä sekä oma hedelmäveitsi, jos aiot pilkkoa omenoita ja porkkanoita. Mora-puukko ei oikein sovellu siihen tarkoitukseen. Hanki myös paksu vedenkestävä tussi, jolla merkitset tavaroitasi. Mikään ei ole niin ihanaa, kun kirjoittaa uuden hevosen nimeä sen varustelaatikoihin ja muihin tavaroihin! Tässä vaiheesas olet ostanut jo ensimmäisen jesarirullasi.

"Jeesusteippiä tarvii ihan kaikkeen: karsinan oveen ohjeita varten, rehulaatikoiden merkkaamiseen etc. Ja tarve ei lopu ikinä." - Jonna
Jos siis syötät hevosellesi jotain omaa rehua, mikä on hirvittävät tavallista tänä päivänä, talli saattaa pyytää sinua laittamaan rehut valmiiksi. Tarvitset tähän erilaisia kannellisia pieniä purkkeja. Purkkeja kannattaa olla varattuna useampi päiväkerta. Valitse sellaisia, mitä tallityöntekijän on helppo käsitellä. Tässä kannattaa kysyä tallimestarin apua.

Ruokakaukaloiden ja juoma-automaatin pesua varten voi olla syytä varata omat tiskiharja ja pesusieni. Ämpäreitäkin tarvitaan useampia, koska peset milloin mitäkin.

Suolakivi on yleensä hankittava itse. Jos sille ei ole karsinassa telinettä, kiven voi kiinnittää helposti vaikka paalinnarulla. Jos et halua pestä sitä ihan koko ajan, älä kiinnitä sitä ruokakaukalon viereen.

Hevosenomistajan näkymättömät tarpeet


Osta hyvä satulasaippua. Minun suosikkini on Cavalorin suihkutettava, jolla pesen säännöllisesti koko muunkin perheen nahkakengät. Mäntysuovalla peset kesäaikaan harjat ja satulahuovatkin talliolosuhteissa. Siihen tarvitset myös juuriharjan tai jonkun muun vastaavan järeän harjan.

Jyskin, Ikean ja Claes Olssonin kaltaiset kaupat ovat hevosihmisen paratiiseja, sillä niistä saa todella edullisesti pieniä pyyhkeitä, purkkeja, varusteidenpesusieniä, puutarhahansikkaita, ämpäreitä, tavallisia pesusieniä (autonpesusieniä), tiskiharjoja ja kumihanskoja. Post-it -lappuja ja kyniä tarvitset, jos sinun täytyy jättää viestejä. Kyniä ja paperia tarvitaan muutenkin aina.

Ehdoton ykkössuosikkini varusteiden säilytykseen on Ikean Dimpa-kassi. Siihen mahtuu useampikin loimi tai vino pino satulahuopia ja se kestää pakkasta ulkovarastossa toisin kuin useampien loimien omat kassit.

Useimmat miettivät tallivarusteissa ensisijaisesti hevosen ensiapua. Sarjan seuraavassa osassa käsitellään sitä, mutta älä unohda varata hevosen tavaroihin omaan laatikkoonsa ensiapuvälinetä myös itsellesi. Laatikkosi on hyvä sisältää ainakin päänsärkylääkettä, pamautettavia kylmäpakkauksia, laastareita, pumpulia, haavasuihketta, terveyssiteitä ja tamponeja, suklaata, närästyslääkettä ja sakset.


"Tallilla sattuu ja tapahtuu: hevonen vetää riimunnarun kädestäsi, puukotat itseäsi sormeen porkkanoita pilkkoessa tai joku muu äksidentti tapahtuu. Mutta mistään ei koskaan löydy laastareita, näitä pieniä verenvuodontyrehdyttäjiä! Hevosenomistaja kietoo siis haavansa likaiseen rättiin tai karvaiseen pintelipatjaan ja joutuu ajelemaan se kädessä kotiin oikeiden laastareiden luokse." - Tuija R.
Yhä useammat vannovat nykyisin vauvanpuhdistusliinojen nimeen ja putsaavat niillä myös nahkavarusteita. Ne ovat edullisia ja ihan älyttämän monikäyttöisiä. kuten seuraavassa ehdotuksessa esitellään
"Ilman baby wipeseja ei voi pärjätä! Niillä kuuraa hepan nenästä kakka- ja pissaläikkiin sekä saa kaikki akuutit tahrat ratsastajankin vaatteista irti kriittisinä hetkinä. Tietenkin niillä saa pyyhittyä oman naamankin turpeessa pyörimisen tai hikitreenin jälkeen, ja valuneet meikitkin jos alkaa oikein itkettämään, että minkälainen koni tuli taas ostettua..."  - Miirumeri

Kommentit

Suositut tekstit