Harrastajan hevosenosto-opas

1. Osta hevonen, jolla on kiva ratsastaa

Osta kiva hevonen. Kiva hevonen on sellainen, jolla on mukavaa ratsastaa. Hevosen ei tarvitse täyttää kenenkään muiden kriteerejä kuin sinun. Sen ei ole syytä olla kaikkien muiden mielestä vau, upea ja mieletön esittelykappale. Hanki sellaisia haasteita, jotka voit voittaa. Älä hanki vaikeuksia. Mieti, millä perusteella päädyit yhteen puolisosi kanssa. Ei tämä oikeastaan ole sen kummempaa. Jännittävyys ja yllätyksellisuus on yleensä kiehtovaa vain suhteen alkuvaiheessa. Luonnetta on mahdotonta muuttaa.

2. Osta hevonen, joka on terve

Kaikille niille tulee ennemmin tai myöhemmin jotain vaivaa, mutta jos tiedät valmiiksi, että vaivoja on tiedossa, mieti vielä. Osan vaivoista kanssa voi elää ja harrastaa, mutta osan ei. "No hoof, ho horse", sanoo englantilainen. Harrastaminen ei ole kivaa, jos koko ajan joutuu hoitamaan jotain vaivaa. Ostotarkastukseen kannattaa luottaa.

3. Osta hevonen, joka voi opettaa sinua

Jos et ole hevostenkouluttaja tai superkokenut amatööri, hanki opetusmestari. Opetusmestari tarkoittaa kärsivällistä, koulutettua ja kokenutta, ehkä jo hiukan iäkkäämpää hevosta, joka antaa sinulle virheesi anteeksi. Se ei ole muodikkaan reaktiivinen, mutta sillä on kiva ratsastaa. Jätä projektit osaavammille.

4. Osta hevonen, jota et voi olla ostamatta

Jos se tuntuu omalta ja siihen on varaa, se kannattaa ostaa omaksi. Mutta vain, jos ostotarkastus sanoo niin.
Eikä ihmisellä ole pakko olla hevosta, jos sopivaa ei löydy. Ei ole pakko olla parisuhteessakaan vain siksi, ettei voi olla yksin.

5. Osta hevonen, joka on järkevän hintainen

Ei sen tarvitse olla sikakallis ollakseen hyvä, mutta halvalla saa harvoin hevosta, joka täyttää yllämainitut kriteerit. Lisäksi hevosen hintaa lisää myyjän tietoisuus siitä, että sinä haluat juuri sen hevosen. Oikeastaan on aika sama, mitä hevonen maksaa. Ostat sen ylläpitokuluissa joka vuosi uudelleen eikä se tuota sinulle koskaan mitään.

6. Vie hevonen talliin, jossa pystyt harrastamaan

Osta hevonen vain, jos voit viedä sen talliin, jossa on ne puitteet, joissa voit harrastustasi harrastaa tyytyväisenä. Kesällä olo on nousuhumalainen, mutta krapula iskee marraskuussa.

7. Kerro kiinteät kuukausikulut 1,5:llä, niin saat todelliset kuukausikustannukset

Varaudu aina isompiin kustannuksiin kuin mitä tallipaikka, kengitys, vakuutus ja mahdollinen opetus vievät. Älä laske ulkopuolisen avun (vuokraajien) varaan mitään. Jos jotain tapahtuu, pienetkin vuokraustulot poistuvat ja vakuutuskin korvaa hevosenhoitokuluista vain osan. Hevosia ei voi kääriä pumpuliin ja niiden kanssa sattuu ja tapahtuu aina.

Tintti. Kiva tavis. Niinkuin minäkin. Tässä lähdössä ratsain kotiin Piia Pantsun valmennuksesta Keisarinmäessä Espoossa huhtikuussa 2014.

Kommentit

 1. Niin totta, varsinkin tuo ensimmainen ! usein sortuu ostamaan hevosen 'jolla kuvittelee pystyvansa ratsastamaan....'...

  VastaaPoista
 2. On kuuten melkoinen mahdottomuus löytää hevonen joka on kiva, täysin terve ja kohtuuhintainen. Ja vielä sellainen, josta itse tykkää. Mahdottomuus. Aina on pakko tehdä pieniä kompromissejä.
  Mun mielestä toi eka on tärkein. Liian vaikean hevosen ostaminen on vähän niinkuin ostais ihan liian pienet farkut. Kyllä mä jonain päivä mahdun näihin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta. Toisaalta eikö se mene kuitenkin niin, että priima maksaa aina? Ja jos tuon kaiken voi saada, niin silloinhan se on aika priimaa.

   Joo, hevosen ei pidä olla kuin ne skinnyjeansit, joita aina välillä käydään kokeilemassa. Paitsi tietysti jos on sillä tapaa kehityskelpoinen, että pystyy menemään vaikeuksien kautta voittoon. Silloin niiden vaikeuksien pitää olla sellaisia, mitä voidaan voittaa. Hevonen ei voi muuttua.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Tää on tavallaan vähän kuin karkkikauppa. Tekisi mieli saada kaikkea, mutta vitosen pussiin ei voi saada kaikkea.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit