Ratsastusalushousut auttavat istumaan päin persettä

Yhteistyössä JustDressage

Kuinka moni teistä ratsastaa puuvilla-alushousuissa? Tiesitkö, että puuvilla on ehkä huonoin mahdollinen alushousumateriaali ratsastajalle? Puuvilla kastuu hiestä ja hikinen materiaali aiheuttaa hankaumia helpommin kuin tekninen materiaali, joka päästäisi hien pois iholta. Silti vannoutunut Sloggi-kansa ei pöksyjään vaihda. Ei ainakaan juuri ennen ratsastustuntia, vaikka putipuhtaat alushousut ehkäisisivät hankaumia paljon paremmin kuin aamusta asti jalassa marinoituneet.

Kuva: Derriere Equestrian

Useita hevosia päivässä ratsastavat ammattilaiset ovat löytäneet Derriere Equestrianin alushousut juuri yllämainituista syistä. Alakerrasta huolen pitäminen on heille työkyvyn kannalta tärkeää, mutta kyllä harrastajankin kannattaa miettiä, miten tavaransa päällä istuu. Eikä kyse on pelkästään varusteurheilusta. Miettikääpä pyöräilijöitä. Valtaosalla heistä on housuissaan toppaukset. Pehmeä ja joustava antibakteerinen materiaali hyväilee jokaista satulaan iskettyä hanuria. Silti sloggeissa tirskutaan, että on tätä pehmustetta omastakin takaa, hihihihihi. Niin kuin tällä nyt olisi mitään tekemistä sen kanssa.

Kyse ei ole myöskään paljon puhutusta vääränlaisesta istunnasta. Satulatkin ovat erilaisia eikä niihin voi aina vaikuttaa. Totuus on, että ratsastus voi aiheuttaa vereslihalla olevia hiertymiä alapäähän sekä eteen että taakse, ja sen seurauksena vessakäynnit saattavat olla yhtä tuskaa. Hiertymien varominen aiheuttaa lisäksi sen, että ratsastaja jännittyy pakosti eikä voi mitenkään olla satulassa rento ja myötäillä hevosen liikettä. Ja hevonen kyllä huomaa sen. Alushousuilla siis on väliä, etenkin jos ratsastus aiheuttaa hankausta avioelämäalueella. Juttelepa miehesi kanssa. Veikkaan, että 50 euron investointi avioelämää parantaviin alushousuihin tuskin on yhdenkään miehen mielestä liian iso summa!

Parempi perstuntuma 

"Äitillä on vaipat", hihkui pian kolmevuotias nähdessään uudet alushousuni. Isosiskoakin nauratti. Alushousut eivät kuitenkaan tuntuneet niin vaipoilta, mitä olin ajatellut. Testipöksyni olivat perinteiset tai-malliset alushousut (DE Padded Panty). Niissä pehmuste ulottuu ylemmäs etupuolella kuin hipsterimallisissa (DE Padded Shorty). Jälkimmäisissä pehmuste on laajemmin istuinluiden alueella.

Ratsastustunnilla huomasin miettiväni ahteriani, mutta vain positiivisessa mielessä. Koska tunsin pehmusteen, mieleni teki istua sen päällä. Samalla minä suoristuin. Olen ehkä tottunut istumaan Herra Herkän Machon kyydissä hiukan etukenossa, eräänlaisessa turva-asennossa. Nyt istuin kirjaimellisesti päin persettäni ja sen huomasi hevosessa! En muista sen koskaan olleen allani niin rauhallinen. Minä vain istuin ja hevonen toimi. Se ei säntäillyt eikä ryntäillyt. Oliko syynä alushousut vai mikä, en tiedä. Toisella kertaa istuin derrierit jalassa vanhassa satulassa, jossa ihan oikeasti oli kuopat istuinluiden kohdalla ja saumat perskannikoiden alla. Ja olin kuulkaa onnellinen pehmusteesta!

Estetunneilla olemme tehneet viime aikoina paljon lähestymisiä satulassa tiiviisti istuen. Jälleen kerran oli perseen penkissä pitäminen vaivattomampaa ja sain hevosen tuotua tasaisessa rytmissä lähemmäs estettä, koska ymmärsin istua persiilläni. Oliko syynä tälläkin kertaa alushousut vai fiilis, ihan sama. Olin tyytyväinen lopputulokseen. Onko millään muulla merkitystä?

Ihana Carl Hester käyttää näitä.

Oikea koko ja malli


Derriere Equestrianin ratsastusalkkareiden kokoa mietittäessä kannattaa ottaa huomioon, että vaikka alushousujen kangas itsessään joustaa, pehmuste ja vyötärönauha eivät jousta loputtomiin. Siinä missä liian pienet alushousut puristavat ja pehmusteet eivät osu oikeisiin kohtiin, liian isot taas saattavat mennä ruttuun ja aiheuttaa vielä enemmän tuhoa esimerkiksi nivustaipeissa tai pakaravaossa. Housumallien välilläkin on kokoeroa ja viimeisen silauksen tekee oman kroppasi malli. Sovittaminen siis kannattaa.

Olen itse alaosasta kokoa 40-42. DE Padded Pantyt ovat minulla kokoa M, mutta hipsterimallisesta Padded Shortysta olisin ottanut L-koon. Minusta Padded Pantyissa oli mukavampi, hiukan korkeampi vyötäröosa, jonka sain paremmin vedettyä alavatsamakkaran päälle. Hipsterit taas jäivät nimensä mukaisesti alemmas lantiolle ja arvelin, että ne käytössä eivät kestäisi masumakkaran päällä vaan rullautuisivat alemmas. Niissä isompi koko olisi nostanut minun mielestäni mukavammin ylemmäs. Jos olet enemmän vyötärö- kuin lantiohousujen ystävä, tämä voi olla mallia mietittäessä tarpeellinen tieto. Tosin edelleen, me olemme kaikki näissäkin asioissa erilaisia. Yleispätevänä ohjeena voi sanoa, että jos olet kokoa 40, ota alushousut kokoa M. Jos olet kokoa 42, ota L-koko.

Pesu tapahtuu kolmessakympissä. Ratsastuksen jälkeen voi kaikki kamppeensa heittää yhdellä kertaa pesuun teknisille materiaaleille ja fleecelle tarkoitetun pesuaineen kanssa. Sellaisia ovat kaupan (kestovaipoille) tarkoitetut pesuaineet, jotka eivät tuki teknistä materiaalia sekä vaikkapa loimien pesuun tarkoitettu Premier Equinen Rug Wash sekä pienemmässä pullossa saatava Quickstar. Älä käytä huuhteluainetta teknisten materiaalien kanssa.

Derrieren alushousuja myy Suomessa ainoana Just Dressagen verkkokauppa. Pöksyjä pääset hypistelemään sekä Espoon Showroomissa että molemmilla hevosmessuilla tänä keväänä.
Helsinki Horse Fair Messukeskuksessa 4.-6.3.2016
Hevoset- messut Tampereen Messuhallissa 2.-3.4.2016

Hanki lisää toppausta. Se voi pelastaa sekä avioliittosi että ratsastuksesi!

Hinnat: Naisten mallit 54,90-69.00€, miesten mallit 74,90€. Housuja on saavissa myös ilman toppausta. Toppaamattomissa alushousuissa on niin ikään hankaamattomat saumat sekä kosteutta iholta pois siirtävä tekninen materiaali. Hinnat ilman toppausta 24,90-39,00€.
Linkki koko valikoimaan tässä.

Tarjous! 29.2.2016 saat kaikista Derriere Equestrian -alushousuista 10%:n alennuksen. Käytä Just Dressagen verkkokaupan kassalla alekoodi "Ruuhkisale2016". https://just-dressage.fi/

P.S. Vanhan perinteen mukaan karkauspäivänä nainen saa kosia ja jos mies kieltäytyy, on tämän ostettava naiselle mekkokankaat. Jos pakit tulee, vaadi alushousut ja purjehdi kohti parempaa elämää! Mies ei tiedä, mitä menettää!


Kommentit

 1. Nämä voisi olla kyllä kokeilemisen arvoiset! Lähes aina on pakaran alaosa rikki, oli hevonen tai satula mikä tahansa.Tai alkkarit mitkä tahansa.
  Tämä pehmuste on kuitenkin varmaan sen verran ohut, ettei se pullota housujen läpi :D?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minun mielestäni pullota. Enkä tiedä, pullottaako kenelläkään muullakaan. Mutta myönnän myös, etten ole kauheasti tuijotellut ihmisten takapuolia tallilla eikä kukaan ole vielä tullut kertomaan, millaisia alushousuja käyttää. :)

   Mutta joka tapauksessa, mielestäni se on aika lailla turha pelko, että joku näkisi rajat. Ja jos näkee, niin...?

   Poista
  2. Toki nuoria voi tuollainen asia arveluttaa, sen myönnän. Meillä täti-ikäisillä pullottaa kaikenlaista vähän sieltä sun täältä, joten sitä ei ehkä tule sillä lailla mietittyä. Jos arveluttaa, voi tietysti kysäistä tallikavereilta vähän vitsillä ennen ratsastustuntia, että näkyykö mun vaipat. Sitten ei tarvitse miettiä, huomasiko joku tai näkyykö mahdollinen raja jonnekin ja jännittää muiden ajatuksia. :)

   Poista
 2. Ja en edes ole nuori ;)Mutta mietitytti silti tämä asia kuinka huomaamaton se toppaus on.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit