Miten kirjoitetaan joulu?

Tyttäreni haluaisi pupun. Emme ole hänelle sellaista luvanneet, mutta pupukuume kasvaa kasvamistaan. Viime viikolla lueskelimme netistä erilaisia pupusivustoja ja yritimme miettiä, olisimmeko valmiita kantamaan vastuuta pienestä eläimestä. On nimittäin niin, että vaikka lemmikin kautta on mahdollisuus opettaa lapselle vastuuta, kokonaisvastuu eläimen hoidosta on aina aikuisella. Lisäksi en usko, että on olemassa helppohoitoisia eläimiä. Sellaisiksi mainostetut tulevat ennemmin tai myöhemmin huonosti hoidetuiksi, koska kiusaus jättää ne pärjäämään yksikseen on pelottavan suuri.

Tiedän hyvin, ettei minusta ole koiranomistajaksi. En yksinkertaisesti näe itseäni kävelemässä räntäsateessa korttelia ympäri. Meillä oli lapsuudenkodissani koira. Tiedän valmiiksi olevani laiska koiranhoitaja. Hevonen on helppo, koska se ei ole kotona. Silti hevosenomistamiseen liittyy hirvittävän paljon asioita, joita ei osaa ottaa huomioon ennen kuin hevosen hankkii. Niistä suurin on vastuu, joka tulee mukana joka paikkaan. Joulu, juhannus ja uusivuosi eivät tee poikkeusta.

Minusta on monellakin tapaa harhaanjohtavaa, että puhumme hevosten täysihoidosta. Täysihoito ei nimittäin tarkoita sitä, miltä se kuulostaa. Se on lähes poikkeuksetta pelkkä karsinavuokrasopimus, johon kuuluu hevosen karsinan siivous, hevosen ruokinta ja tarhaus. Hevosta tarkkaillaan ja hoidetaan tallin puolesta vain näissä tilanteissa. Käytännössä hevosta ei hoida kukaan, vaan sen perustarpeista huolehditaan. Olen kuullut tapauksista, joissa hevosenomistajalle on tullut yllätyksenä, että kengitykset ja eläinlääkärikäynnit täytyy maksaa ja hoitaa itse. Omistajahan on tuonut hevosen täysihoitoon! Tämä kuulostaa pitkän linjan hevosihmisistä hullulta, mutta on ihan mahdollinen tilanne silloin, kun hevonen on ostettu lapselle ja lapsen hoidettavaksi eivätkä vanhemmat ole harrastukselle orientoituneita.

Aina pihalla eivät ole vain ei-hevosihmiset. Kengitysten valvominen, ylimääräiset lääkitykset, loimitukset ja hoitotoimenpiteet ovat kaikki lisätyötä tallinpitäjälle. Silti kaikkien mielestä näistä ei tarvitsisi maksaa ylimääräistä. Monen mielestä on pöyristyttävää, jos tallinpitäjä uskaltaa laittaa lisälaskun sairastuneen hevosen hoitamisesta tilanteessa, missä omistaja ei ole tullut paikalle sairasta hevosta hoitamaan, vaikka on soitettu. Kaikkien meistä on tietysti kurja keskeyttää jouluillallinen.

Hevonen valitettavasti sairastuu juurikin jouluna, juhannuksena tai muuten omistajansa lomamatkan aikana. Mikäli ajatus jouluähkystä tuntuu ikävältä, sitä voi ja kannattaa yrittää ehkäistä ainakin siten, että ei syötä hevoselle jouluherkkuja vaan syö ne itse. Treenatakin kannattaa mahdollisuuksien mukaan ihan normaalisti. Hevonen ei tiedä, että on joulu. Eikä sen tarvitsekaan tietää.

Hevosklinikoilla kuulemma tiedetään vallan hyvin, miten joulu kirjoitetaan. Joulu alkaa Ä:llä ja loppuu Y:hyn.

Hevosen joululeipä. Tarjoiltu jouluaattona treenien jälkeen. Se on tyhjäksi koverrettu leipä, jonka sisällä on porkkanaa ja omenaa. Nykyisin jättäisin kyllä tämänkin antamatta.Kommentit

 1. Viisaita kirjoitat! Katselin taas tänään suomenhevostani syömässä suurella hartaudella normaalia pellavamössöään (höystettynä parilla porkkanalla + pienellä määrällä kauraa) ja tämän postauksen luettuani mietin heti että sen paras joululahja on juurikin tuo normaali pellavapuuro. Sen Joulu on joka päivä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tosi osuvasti sanottu: hevosella joulu on joka päivä. :)

   Poista
 2. Olipa hyvä kirjoitus. Jos jotain kannattaa välttää hevosen terveyden edistämiseksi niin hevosen rutiinien muuttamista yhdeksi päiväksi koska on joulu/juhannus/uusivuosi... huhuh! Minä en ainakaan pyhäpäivänä ottaisi mitään riskejä ylimääräisten, hevoselle outojen herkkujen tai poikkeavan liikunnan/ulkoilun kanssa. Jouluaattona eläinlääkärin tai hirvimiehen metsästäminen ei kuulu toivelahjalistaani, eikä joulurauhan julistamista ole kiva kuunnella vetoauton radiosta hevosta klinikalle kiskottaessa.

  Vettä ja heinää, pientä kevyttä NORMAALIA liikuntaa. Omenaa/porkkanaa tai leipää JOS hevonen niitä muutenkin saa.

  VastaaPoista
 3. Eräs rouva kertoi minulle koiransa kuolleen, kun sen annettiin joulun kunniaksi syödä makkaraa niin paljon kuin halusi. Tarinasta puuttui "olinpas typerä" -sävy, vaan se kerrottiin vähän ihmetellen. Kuinka se koira nyt niin meni tekemään! Rutiinien täyteistä joulua kaikille eläinten omistajille, erotetaan juhla arjesta vain ihmisten kesken!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit