Mitä nivelvalmisteesi sisältää? - testissä Speedex FlexAbility

Yhteistyössä Speedex.fi

Kari on iso hevonen ja Karilla on ison hevosen vaivoja. Näistä perinteisimmät ovat alkavat kinnerpatit. Ison koon takia sen nivelet ja jänteet ovat muutenkin koetuksella. Karin omistaja Fanni oli näin ollen kiinnostunut kokeilemaan Karille uutta kotimaista nivelvalmistetta, Feedexin Speedex FlexAbilityä.

Ennen kuin Kari sai nähdäkään uutta voiteluainettaan, aloitin Fannin ja Karin puolesta vimmaisen laskemisen. Olin kauhuissani tuotteen hinnasta ja erityisesti siitä määrästä, kuinka paljon sitä tulee syöttää niinkin isolle hevoselle kuin Kari. Vertailu markkinoilla olevaan toiseen tuotteeseen pelkän hinnan ja nivelvalmisteen annoskoon perusteella nimittäin kertoi, että FlexAbility on kymmenen kertaa kalliimpi tuote kuin kohtalaisen paljon käytetty kilpailijansa.

Korostan nyt alkuun, että olen mielestäni tehnyt tässä sellaista vertailua, mihin jokaisen lisäravinteita hevoselleen syöttävän tulisi välillä tehdä. Valmistaja lupaa aina, että oma tuote on se paras tuote. Loppu jää omistajan harteille. Eläinlääkärit eivät yleensä lisäravinteisiin ota kantaa.

Tutustuminen FlexAbilityn tuoteselosteeseen alkoi sillä, että tein taulukon, johon laitoin vierekkäin FlexAbilityn sekä toisen samantyyppisen valmisteen tuotepitoisuudet sen mukaisesti, miten valmistaja ne tuoteselosteessa ilmoitti. Sitten yritin selvittää, kuinka paljon nivelten ja liikkuvuuden kannalta tärkeitä vaikuttavia aineita eli glukosamiinia, MSM:ää ja kondroitiinisulfaattia valmistajan suosittelemasta päiväannoksesta löytyy.

Olin siihen asti pitänyt FelxAbilityä ruokottoman kalliina, mutta kun selvisi, kuinka paljon vaikuttavia aineita olisi suotavaa hevoselle syöttää, FlexAbility peittosi näennäisen edullisen kilpailijansa mennen tullen. Tai itse asiassa niin, että aineet ovat todellisuudessa melko lailla saman hintaisia, mutta edullisempaa tuotetta kehotetaan syötettävän viisi kertaa vähemmän. FlexAbilityn annoskoko taas on lähempänä sitä suositusta, minkä esimerkiksi American Association for Equine Practitioners (AAEP) ilmoittaa, eli glukosamiinia tulisi syöttää 500-kiloiselle hevoselle 5,4-18g päivässä, kondroitiinisilfaattia 1,8-6g päivässä ja MSM:ää 9mg/kg, mutta nivelvaivoissa 10g päivässä. Suuremmat määrät tulevat kysymykseen silloin, kun hevosella on havaittavista selviä nivelvaivoja.

Tässä vertailu FlexAbilityn ja vertailukohteena olleen aineen välillä. Molemmissa tapauksissa annostus on laskettu pakkauksen ohjeen mukaisesti ison yli 750kg painavan hevosen mukaan. Lähteitteni suositusannokset ovat 500kg painavalle hevoselle, joten niihin tulee lisätä painonmukaista annostusta noin 50% (suluissa).
Hintaero suositellulle annokselle on siis huikea. Kuukauden perusannos FlexAbilityä Karin kokoiselle hevoselle maksaa neljä kertaa enemmän kuin toisen valmistajan. Silti päiväannoksen pitoisuuksia verratessa aloin miettiä, saako kilpailevasta purkista muuta hyötyä kuin hyvän mielen omistajalle? Onko ihmekään, jos hevosenomistajat sanovat sen olevan tehotonta? Jos hevosenomistaja ruokkii hevostaan ainoastaan rehunvalmistajan suositusten mukaisesti tarkistamatta annossuosituksia muualta, tuleeko oikeasti syötettyä yhtään mitään? Mieleen tuli  D-vitamiinikohu muutaman vuoden takaa. Silloinhan monista D-vitamiinivalmisteista ei löytynyt D-vitamiinia juuri nimeksikään. Silloin oli tosin kyse pitoisuuksista, ei suosituksista.

Kari aloitti FlexAbility-kuurinsa viime viikolla. Arviot aineen vaikuttavuudesta ja hyödyistä tulevat tänne kolmen seuraavan viikon jälkeen. Muutoksia luvataan näkyvän muutamassa viikossa. Se on sama aika, mikä ihmisille suositellaan nivelvalmisteiden tehoajaksi. Ihmisille myös sanotaan, että ellei siinä ajassa ala näkyä muutoksia, käyttö kannattaa lopettaa tehottomana.

Lähteet:
http://www.aaep.org/info/horse-health?publication=853
http://www.equisearch.com/article/joint-supplements-horses-18712
http://www.speedexshop.fi/

Edit! 9.12.2015 klo 10:11 korjattu virhe taulukossa.

Kommentit

  1. Jos tuota toista valmistetta syöttäisi kaksinkertaisen määrän kuin mitä valmistaja suosittelee, oltaisiin kalliimpien raaka-aineiden osalta lähes samoissa pitoisuuksissa kuin tuossa mainostamassasi merkissä on. Ja löytämiesi suositusten mukaiset pitoisuudet täyttyisivät myös. Halpaa MSM:ää voi antaa eri purkista lisää halutessaan. Vertailutuotteen hinnaksi kuukaudessa tulee kaksinkertaisella annoksella 51 €. Siinä on edelleen aika huima hintaero FlexAbilityyn. Erotuksella voi ostaa vaikka sitä MSM:ää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta. Silti minusta on jännittävää, että suositukset ovat noin pieniä. Sen ei luulisi olevan valmistajankaan edun mukaista, että ihmiset ehkä toteavat, ettei aine toimi. Varsinkin kun näitä suosituksia ei anneta purkin mukana.

      Poista
    2. KOndroitiinisulfaattia pitäisi toki sitäkin syöttää lisää toisesta purkista.

      Poista
    3. No, toisaalta oman kokemuksen perusteella tuo "toinen valmiste" toimii noilla annetuilla suosituksillakin ;)

      Poista
    4. Tupla-annoksella kondrokin menisi kyllä noihin antamiisi suosituksiin. Annos olisi silloin 4, ja suositus näyttää olevan välillä 1,2 - 6.

      Poista
    5. Aivan. Ja sehän on tosi hyvä. Ehdottomasti kannattaa jatkaa sen kanssa, mikä toimii ja spii kukkarolle parhaiten. Varmasti on eroja siinä, millaisia vaivoja on olemassa. Ja kaikista vaikeintahan on arvioida tehoja, kun ne kaikesta huolimatta ovat vain tunteeseen ja fiilikseen perustuvia.

      Eilen Karin kanssa maneesissa olin kuviteelevinani, että sen sen takajalat astuisivat pidemmälle alle kuin tavallisesti aloitettaessa, mutta niin, vaikea sitä on todeksi väittää.

      Mutta kuten sanottua, tärkeintä on jokaisen katsoa oman purkin sisältöön viimeistään nyt ja ratkaisujahan voi sillä perusteella tehdä mihin tahansa suuntaan. Pääasia, että on henkilökohtaisesti mennyt MOT-asenteella. Varmuus omille valinnoille tulee parhaiten siitä. Ja siksi kaikki luvut on aina hyvä laittaa esille.

      Kiitos, että kommentoit. Mitä enemmän tästä on keskustelua, sitä parempi.

      Poista
    6. Korjataan vielä, että 1,8-6g 500-kiloiselle hevoselle. Kari kun painaa vielä parisataa kiloa päälle, joutuu annosta tietysti kasvattamaan.

      Poista
  2. Mielenkiintoista! Itse olen pyörittänyt näitä lukuja melko paljon ja sinällään tässä ei ole mitään uutta. Joskus olen jollekin näitä taulukoinut, kun ei meinannut millään uskoa, miksi joku tuote on edullisempaa syöttää, kun toinen. Usein kyse on nimenomaan syöttömääristä. 1 "mitta" toista ainetta voi olla puolet toisen purkin syöttömäärästä jne.

    Erityiskiitos annosteluohjeista, mitä tulee tuohon monessa blogissa esiintyneeseen uuteen nivelaineeseen. On melko ärsyttävää, kun ei löydä mistään syöttömäärää, jotta voisi laskea purkille kuukausihinnan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi. Onhan nämä välillä vähän henkimaailman juttuja. Useimmista aineista ei löydy netistä paljoakaan tietoa. Paljon testatuissa tuotteissa maksaa lisäksi se, että niitä on testattu paljon.

      Minä kuulun itse niin ikään niihin, jotka ajattelevat, ettei hyvää ja halpaa voi olla olemassakaan. Sitäkin tapahtuu, että syötetään pieniä annoksia aineita, koska muutkin syöttävät, eikä olla oikeastaan edes varmoja, onko aineesta mitään hyötyä. Todetaan vaan, että "ei siitä ole haittaakaan". No, jos ei ole varsinaisia vaivoja ja haluaa ennaltaehkäistä, niin sitten se on varmaan ihan ok.

      Silti mietin, että jos joku on ihan hervottoman kallista, sitä ei todellakaan kannata syöttää varmuuden vuoksi annostukseltaan liian pieniä määriä. Siitä on tietysti hyötyä lähinnä myyjälle. Mutta jos asiakas on tyytyväinen ja myyjä on tyytyväinen, niin sitten kaikki on varmaan ihan hyvin.

      Poista
  3. Vielä mielenkiinnosta kyselen, että mitä mahtaa olla loppu tuosta FlexAbilityn sisällöstä, kun 126 g syöttöannos sisältää 52,93 g noita vaikuttavia aineita? Vai laskinko jotain väärin?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit