Ongelmahevosen takana on ihmisen ongelma
Teksti perustuu Australian Equine Behaviour Centre´n (AEBC) nettisivuihin.
Andrew McLean Helsingin jäähallilla tänään 20.10.2015
Hevosenpito perustuu usein kotikutoisuuden ja maalaisjärkeilyn kulttuurille. Tämä kuuluisa maalaisjärki on kuin huumorintaju: sitä ei kenelläkään ole mielestään liian vähän. On vain mystisiä muita, jotka eivät tajua. Useimmiten maalaisjärkeilyllä päästään pitkälle, mutta silti sekä ratsastuksen että hevosten käsittelyn suhteen mennään edelleen monellakin tapaa perse edellä puuhun. Hevosia käsittelevät ihmiset eivät ole samantasoisia ja siksi he eivät ole lähtökohtaisesti samalla viivalla menestyksen suhteen. Menestyksellä ei tässä tarkoiteta kilpailemista tai minkäänlaista kilpaurheilua, vaan halua ymmärtää hevosta ja ratsastusta paremmin, kykyä kehittyä. Tiedonjano ja oppimisenhalu yleensä ohjaavat ihmisen hakemaan apua, mikä taas pääsääntöisesti johtaa oppimiseen. Siksi jokaisen hevosten kanssa toimivan pitäisi määritellä itselleen jonkunlainen tavoite.
Australialainen hevosten käyttäytymistieteestä väitellyt tohtori Andrew McLean sanoo yksiselitteisesti, että kesyhevosten ongelmat johtuvat aina ihmisistä, jotka niitä käsittelevät. Me toimimme varmasti parhaan tahtomme ja maalaisjärkemme mukaan, mutta se ei aina tarkoita, että osaisimme olla hevosen kannalta johdonmukaisia, kärsivällisiä ja järkeviä. Jokainen hevosta käsittelevä ihminen on aina hevosen kouluttaja. Tämä saa aikaa erityisiä haasteita silloin, kun hevosta käsittelee useampi ihminen, jotka ovat hevosenkäsittelytaidoissaan eri tasolla. Tämä on ihan tavallista esimerkiksi opetushevosten elämässä.
"Jokainen hevosta käsittelevä ihminen on aina hevosen kouluttaja."
Suomalaista hevoskeskustelua on viime aikoina vallinnut eräänlainen vastakkainasettelun kulttuuri. Minusta tuo vastakkainasettelu on keinotekoista. Kaikki haluavat samaa. Kaikki haluavat hyvää. Kaikki rakastavat hevosia. Mikä tässä sitten menee niin kovin pieleen? Onko se se kuuluisa inhimillistäminen, mitä me harrastamme? Ajattelemme hevoset kumppaneiksi, perheenjäseniksi ja lapsiksi, joita meidän pitää hoitaa ja jotka eivät pärjää ilman meidän seuraamme?
Itse asiassa luulen, ettei fundamentalistisia ääripäitä oikeasti ole olemassa. Keskustelu korostaa turhaan, että kyseessä olisi vuosisadan vastakkainasettelu. Siksi 4YourHorse –seminaari Porsche Horse Show´n yhteydessä tulee enemmän kuin tarpeeseen. Andrew McLean muistuttaa, että emme voi puhua kesyhevosista ja villihevosista erillisinä olentoina. Meidän tulee ymmärtää hevosen ikiaikaista perusolemusta ja sen lajityypillisiä piirteitä sekä tutustua sen oppimiskykyyn. Sillä tavoin voimme ymmärtää itse hevosta ja oppia käsittelemään ja kouluttamaan sitä. Kesyhevonen ei ole eläimenä muuttunut villihevosesta, mutta koska ihminen on muuttanut hevosen elinolosuhteita, ihmisen pitää kantaa hevosesta vastuu. Kengättömyys tarkoittaa villihevoselle aivan eri asiaa kuin kesyhevoselle.
Tämän kaiken ympärille on muodostunut hevostieteet (Equitation Science). Ja kuten aina, tieto voimaannuttaa, valaisee ja vapauttaa. Hevosen näkökulmasta koulutuksen tulee olla mahdollisimman yksinkertaista. Silti me ihmiset teemme siitä monimutkaista, sillä emme oikeasti ymmärrä hevosen käyttäytymistä (behavioral science theory). Hevosen kannalta tilanne helpottuisi, jos ihminen ymmärtäisi, että hän (tai joku muu) on itse opettanut hevoselle, miten sen tulee missäkin tilanteessa reagoida ihmiseen. Ja ihminen on opettanut myös ongelmakäytöksen. Kyse ei siis ole siitä, että hevonen ihmismäisesti tuhma, paha tai ilkeä. Jos hevonen etsii nameja ihmisen taskusta ja näykkii, sille ei vain ole opetettu, että se ei saa tehdä niin. Johdonmukaisella toistuvalla käytöksellä tästäkin pahasta tavasta päästään eroon.
"Ihminen on opettanut myös ongelmakäytöksen."
Ongelmahevonen syntyy siis epäjohdonmukaisesta käsittelystä, joten siitä voi oppia pois. Aiheesta on silti turha syyllistyä, tai ainakin syyllisyydestä syntyvä energia kannattaa suunnata uuden oppimiseen. Hevonen ei ole ihminen. Hevonen on hevonen ja haluaa tulla kohdelluksi hevosena. Ihmiseltä se edellyttää oikeudenmukaisuutta, johdonmukaisuutta, yksinkertaisuutta ja lajityypillisyyden ymmärtämistä.
Lisää videoita University of Vermontin sivuilta. http://www.uvm.edu/extension/atfence/?m=201504
Lue lisää: http://www.aebc.com.au/moreaboutaebc
Hevosurheilu: McLean: Hevoskoulutuksen ongelmat ajoituksessa
4YourHorse- seminaari tänään 20.10.2015 Helsingin jäähallilla alk. klo 13.00.
Havaintoesitykset alk. klo 18.30
Tämä on niin totta. En edes pidä termistä ongelmahevonen. Vielä koskaan en ole kohdannut hevosta, joka olisi lähtökohtaisesti ongelmallinen. Sen sijaan olen kohdannut paljon hevosia joiden elämässä on ollut ihmisiä, jotka ovat luoneet hevoselle ongelmia.
VastaaPoista