Minun hevostani varten?

Kuunneltuani eilen jäähallilla Andrew McLeaniä ja Tuire Kaimiota, olin hurjan tyytyväinen. Kohuttu paneeli sai minut kirjoittamaan blogini facebook-tilille seuraavaa:

"Vastakkainasettelua ei juurikaan esiintynyt paljon puhutussa hyvinvointipaneelissa. Kaikki panelistit olivat odotetusti samaa mieltä siitä, miten hevosta tulee kouluttaa ja hoitaa: Stressittömästi, kärsivällisesti, hevosta kuunnellen. Hevosen pitää saada olla hevonen riippumatta käyttötarkoituksesta. Sen pitää päästä laitumelle, saada lajitovereiden seuraa, liikkua riittävästi ja saada heinää. Kilpailusääntöjä voisi tuulettaa. Draamaa aiheesta saanee jatkossakin lukea vain hevostallinetistä."

Tuire Kaimio selitti positiivista vahvistamista demovideoiden avulla hauskasti. Hän sanoi leikkisästi, että yrittää olla katsomatta omia virheitään kouluttajana. Ihmiset hymyilivät hyväntahtoisesti. Niinhän me kaikki yleensä olemme hyvin kriittisiä omaa toimintaamme kohtaan. Tai niin minä luulin. Olisin kernaasti nähnyt Kaimion esiintyvän myös livenä hevosten kanssa, mutta esiintyjät olivatkin muita.

Myöhemmin illalla näin esityksen, jossa hevoset laukkasivat, pysähtyivät ja joille syötettiin jokaisen pysähdyksen jälkeen ämpäristä makupaloja. Ikään kuin kaikki se, mistä Kaimio oli aikaisemmin puhunut, olisi Minna Lindströmin ja Jaana Pohjolan tekemänä käännetty päälaelleen lauantai-illan viihdeohjelman sketsiksi. Jäin odottamaan lopputekstejä, joissa olisi sanottu, että tämän näytöksen tarkoitus oli demonstroida, miten koulutusmetodi on juuri niin hyvä kuin sitä käyttävä kouluttaja on taitava sitä käyttäessään ja että yhtään hevosta ei satutettu tätä näytöstä harjoiteltaessa. Olisin voinut huokaista helpotuksesta, mutta lopputekstejä ei tullut. Vain vaimeat aplodit.

Yllättävän moni ympärillämme halusi ummistaa silmänsä ja poistui katsomosta. "Tätä ei voi katsoa", pudisteli moni päätään. "Mitä tällä koulutuksella halutaan opettaa?", katsomossa huokailtiin. Minäkin yritin ymmärtää. Minä oikeasti yritin.

Kun lähdin jäähallilta pois, mielessäni oli lause "antakaa heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät." Mutta en ollut ihan varma, olinko sitäkään mieltä. Kertokaa minulle, mitä areenalla tapahtui ja mikä oli sen tarkoitus?

Hevonen huoltaa lihaksiaan kenttätreenien jälkeen Keravalla.

P.S. Kaiken tämän jälkeen piaffe-hevosta voimakkaasti taputtanut Emile Faurie sekä pyöröaitauksessa hevosen kanssa työskennellyt Kari Vepsä eivät herättäneet minussa tunteita. Kari Vepsä ei lyönyt demohevosta riimunnarun lukolla päähän, vaikka katsomossa muutama henkilö näin tulkitsi.

EDIT! klo 10:04: Lisätty koulutuksen toteuttaneiden hevoskouluttajien nimet.Keskustelu käy tällä hetkellä kiivaana ainakin hevostallinetissä, kuinkas muuten.

Kommentit

  1. Itse meinasin myös poistua kesken Kaimion esityksen. Ulosanti oli kovin puutteellista ja olisin kaivannut paljon enemmän taustatietoa siitä miten on aloitettu, miten on edetty ja miten tästä eteen päin. Nyt hevosen vain kääntyilivät ja laukkasivat ympäri areenaa ja saivat makupaloja lyhyiden spiikkien kera. En harmikseni ollut paneelissa mukana, mutta ymmärsin, että se oli ollut muidenkin mielestä oikein kiinnostava.

    Vaikka McLeaninkään osioissa ei tehty mitään kummoista, oli miehen esiintyminen aivan toista luokkaa verrattuna Kaimioon. Toki Kaimiolla oli paljon vähemmän aikaa kuin McLeanilla, mutta sitä suuremmalla syyllä olisin mielelläni kuullut napakat tietoiskut. Vepsän osuudesta huokui nimenomaan miehen "My Way" ja se toimi mielestäni hyvin. Mitään lukolla päähän hakkaamista ei todellakaan esiintynyt ja mielestäni katsomosta tulleeseen provosoivaan kommenttiin Vepsä vastasi tilanteen mukaisesti. Vanhus kun olen, niin en jaksanut jäädä ihan loppuun asti, mutta Faurie teki mielestäni hyvän perusdemon.

    Törmäillään viikonloppuna, eilen kun en kerennyt enempää sun kanssa turisemaan :)

    Ajatuksena tapahtuma on mielestäni kehityskelpoinen ja toivon että se järjestetään viel uudestaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuire Kaimiolla ei muuten ollut mitään tekemistä tuon demoesityksen kanssa. SIitä vastasivat Minna Lindström ja Jaana Pohjola. Tuire Kaimio piti päivällä luennon naksutinkoulutuksesta ja sen teoriasta ja näytti demovideoita, joissa koulutti hevosia yhdessä Minna Tallbergin kanssa. Illalla hän ei esiintynyt.

      Poista
    2. Ooh, nimet menneet näppäillessä sekaisin, pahoittelut.

      Poista
  2. Minulla on juuri samainen kysymys esitettävänä kunhan ehdin illalla blogiini asiasta kirjoittaa. Olen hyvin hämmentynyt.

    VastaaPoista
  3. On ollut surkuhupaisaa lukea tapahtuman kokeneiden briiffauksia. Kun en itse ole paikalla ollut, en tietenkään voi arvostella sitä, mitä esityksessä on tapahtunut, mutta sitä kyllä kehtaan nyt arvostella, että ei ammattilaiseksi itseään tituleeraavat henkilöt vakavissaan kuvittele, että hevonen oppii tekemään piruetin naksauttamalla kuukaudessa, kun se vaatii melkoisen lihasvoiman ja koordinaatiokyvyn yhdistämistä? Jos hevonen olisi osannut piruetin ennestään kouluratsastusmielessä, tässä olisi ollut joku pointti, mutta lähtöpisteestä nolla kohti piruettia.. öhö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärsin, ettei siitä ollut kai tarkoitus opettaa piruettia vaan laukkakäännöksiä. Käännöksen jälkeen hevonen pysäytettiin, se sai namin ja sitten sitä ratsastettiin taas eteen.

      Poista
    2. OK, alkuperäisissä ratsukoiden blogikirjoituksissa puhutaan nimenomaan pirueteista, siksi kuvittelin, että siihen todella tähdättiin.

      Poista
    3. Ok, sitten asia on varmaan niin kuin sanot ja minä olin jäänyt virheelliseen näkemykseen. Valitettavasti.

      Poista
  4. Mielestäni tuplavahvisteen ja klassisen ratsastuksen yhdisti parhaiten Emile Faurie, joka täysin numeroa tekemättä kehui hevosta äänellä ja kehoitti avustajaa antamaan ohjasajohevoselle sokeria. Siinä oli rentoja hevosia jotka liikkuivat hyvin ja mielellään, molemmat olivat valmisteltu tehtävään hyvin.

    Näiden kotimaisten tähtikouluttajien esitys oli minustakin vähintäänkin kovin kummallinen. Metodissa on varmasti paljon hyvää, mutta kyseisestä koulutussuunnasta tämän ohjelmanumeron jälkeen varmasti entistä useammalla on kielteinen kuva. Eri tavalla toteutettuna, perinpohjaisemmin pohjustettuna ja vaikka yhdellä demohevosella alkutilanteen, harjoitteen pienet ja isommat osat eritellen sekä nykytilanteen yksityiskohtaisempi läpikäynti olisi mielestäni ollut paljon parempi jotta isompi yleisö näkisi tässä sen punaisen langan. Mielestäni aika kaukana klassisesta ratsastuksesta tai kouluratsastuksesta on esim ravata pitkin kenttää kevyessä istunnassa kädet hevosen korvissa, tässä kohtaa ei mielestäni hevosen eikä ratsastajan VaB-koulutustaso tullut millään tapaa esille.

    Demoratsukoiden kannalta tämä hulabaloo on tietenkin harvinaisen ikävää, varsinkin kun internetin ihmemaassa asioita räävitään todella rumasti ja julmasti eikä kukaan muista ratsukoiden olevan tosiaan pääosin harrastetasoisia ja koulutuksen olevan vielä kesken, puolin ja toisin. Kommentit jo katsomossa ainakin minun takanani olivat sellaisia että teki mieli kääntyä taaksepäin ja kysyä, että ihanko tosissasi sanoit tuon ääneen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon samaa mieltä, että demoratsukoille tilanne oli todella epäkiitollinen. Itsekin luin osan noista nettikeskusteluista ennen kuin niitä sitten poistettiin.

      Olisin kanssa kaivannut sitä, että asiat olisi selitetty auki. Minä en ymmärtänyt mitään syistä ja seurauksista.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit