Kesäihottumavitsaus

Ensimmäinen merkki kesäihottumasta: harja alkaa lähteä.

Se alkaa salakavalasti jossain vaiheessa ja pahenee vuosi vuodelta. Syntymekanismia ei tiedetä, mutta yleisempää se on alkuperäisroduilla kuin jalostetuilla. Toisille auttaa rasvat, useammat tarvitsevat loimituksen maaliskuusta lokakuuhun saakka. Ja tähän ei käytetä mitään zeebrahuppua vaan ihan tiivistä reiätöntä kangasta. Ne ovat useiden satojen eurojen investointeja.

Kesäihottuman hoito vaatii aikaa ja vaivaa. Hevoselle se on viheliäinen sairaus, jonka ei toivota jalostuksessa siirtyvän eteenpäin. Hevoskauppoja tehdessä se vaikuttaa alentavasti hevosen hintaan. Pahimmillaan se voi estää hevosen käytön kesäkuukausien aikana. Silloin voidaan kyllä syystäkin miettiä, olisiko hevosen paikka jo taivaslaitumilla. Moni jättää hevoskaupat tekemättä kesäihottuman takia etenkin, jos ovat ihottumahevosta joskus hoitaneet.

Öljyä, rasvoja, aikaa ja lisää aikaa saadaan kulumaan, kun hevosen oloa pyritään helpottamaan kesäkuukausien aikana. Hyvästi laidunnus ja helppo elämä - tervetuloa pimeät karsinat ja D-vitamiinilisät vuoden ympäri. Toiset saavat helpotusta ravinnosta, mutta jokavuotinen uuden kokeileminen käy sekä omistajan kärsivällisyydelle että lompakolle. Kunpa joku sanoisi, mikä olisi se yksiselitteinen konsti ja autuaaksitekevä niksi!

Joskus hoitaminen on sen arvoista, aina se ei ole. Meillä näyttäisi täällä kotona olevan meneillään jonkunlainen kesäihottuma. Tämä on kuitenkin tyypillisistä oireistaan riippumatta helppo hoidettava: pojalle sanotaan vastedes, ettei Rastaponin harjasta saa enää ottaa kiinni.

Lue lisää: Kiusallinen kesäihottuma on hoidettavissa (SKHL 2/2007)

Häntää ei ole hinkattu auki.

Kylkiä on päästy hankaamaan. Tässä näkyy myös hiukan hankaamista hännäntyvestä.

Joskus (karva)peite kärsii.Kommentit

 1. Hmmm.. Meidän tapauksessa ihottuma on helpottunut ponin vanhetessa. Tai sitten on vaan löydetty toimivimmat hoitokeinot. Saa olla 24/7 kesäsinkin laitumella - missä mahdollista hinkuttaa. Vaan eipä hinkuta. Eläinlääkärikään ei pari viikkoa sitten tajunnut ihottumaiseksi. Toisaalta päivääkään ei ole hoitamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla. Varmasti iso helpotus teille kaikille!
   Ja nythän tulee talvi, viimeistään nyt kaikki kutina helpottaa!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit