Kaikki tietoisesti väärät ennen sitä oikeaa

Kenttäratsastusta ja etenkin siinä kilpailemista harrastetaan ani harvoin muiden hevosilla. Riskit ovat liian suuret. Minä en ole niin hyvä, että kukaan antaisi minulle hevosta ratsastettavaksi, joten en sellaisesta edes haaveile. Jos minulla olisi hevonen enkä itse menisi sillä kenttää, katsoisin tarkkaan, kenet sen kyytiin laskisin.

Omansa voisi siis pilata. Oma tupa, oma lupa.

Minä haluan hevosen, jonka kanssa voin tehdä monipuolisesti kaikkea. Lisäksi sen pitäisi olla mahdollista ilta-aikaan ja joustavasti. Käytössä pitäisi olla maneesi ja tallin pitäisi sijaita lähellä kotia. Perheellinen ihminen sitoutuu niin moneen asiaan, että tallipaikan suhteen en suostuisi säätämään enää mitään. Siksi en edes kokeilisi itsehoito- tai puolihoitotallia, pientä kotitallia, maneesittomuutta, maastottomuutta, vaihtoehtohoitoa tai mitään muuta, josta ajattelisin, että "voisihan sitä kokeilla". Ei voi. Olen kokeillut elämässäni ihan riittämiin. En halua enää säätää enkä venyä kohtuuttomasti.

Haluan hevosen, jonka kanssa voimme rakentaa yhdessä sekä suhteen että tavoitteen.
Hevosenomistajuus koskaan lähde ihmisestä. Haluan suhteen siihen hevoseen, jonka kanssa olen tekemisissä. Haluan kantaa vastuun hevosen kokonaisliikutuksesta, vapaa- ja treenipäivien suhteesta, varusteista, loimituksesta, kengityksistä. Jos jotain ikävää tapahtuu, haluan syyttää itseäni ja olla vastuussa itselleni.

Siksi en etsi vuokrahevosta. Käyn ratsastustunneilla, jotta varmasti kehittyisin edes piirun verran paremmaksi. Sen ansiosta voin vielä jossain vaiheessa ostaa oman hevosen ja huolehtia itseni köyhäksi. Kesä Karin kanssa muistutti aika hyvin sitä, mitä elämästäni puuttuu.

Kun tällä viikolla soitin ratsastuskoululle varmistaakseni osallistumiseni ainakin kahdelle viikkotunnille, sain tervetulotoivotukset ja toteamuksen, että suunnitelmani kuulostaa hyvältä. Sitä se onkin! Tyytyväinen oppilas palaa tyytyväisenä takaisin kouluun, motivoituneena uuteen lukuvuoteen, iloisena vanhojen ystävien tapaamisesta, pari uutta kakkureseptia taskussa. Valmiina maksamaan viimekeväisen velan heti ensimmäisellä estetunnilla.

Tällä tavalla harrastettuna ratsastus tuottaa minulle nyt suurinta mahdollista tyydytystä. Pidän tietoisesti hauskaa kaikkien väärien kanssa samalla, kun odotan sitä oikeaa. Enkä missään nimessä suostu tyytymään huonoon suhteeseen vain siksi, että minulla pitäisi olla joku.

Kommentit

Suositut tekstit