Portaalit kaatuvat - maailmat kaatuvatViimeaikainen hevostallinetin keskustelu on tehnyt minut surulliseksi. Tuntuu kurjalta, miten paljon ihmiset heittävät kuraa toisten niskaan. Spekuloidaan. Ollaan varmoja siitä, että asiat on hoidettu huonosti ja etenkin siitä, että jotkut toiset osaisivat hoitaa ne paremmin. Esimerkiksi itse osattaisiin.

Blogini on ollut mukana kahdessa portaalissa. Niin pimennossa minäkään en ole, ettenkö olisi lukenut portaalinvaihdokseni herättämää spekulaatiota hevostallinetistä viime keväältä. En kommentoinut muutosta sen erityisemmin täällä blogissa, koska asiat oli keskusteltu niiden kanssa, keitä asiat koskivat. Tämän joku tulkitsi, että olisin tehnyt vaihdoksia riitaisesti, kun en kiitellyt ja toivotellut hyviä jatkoja julkisesti.

Blogiportaalit puhututtavat paljon. Niiden eksklusiivisuus sekä houkuttaa että raivostuttaa. Jokin aika sitten ht.netissä esitettiin varmana tietona se, että bloggaajat saavan hevosensa maksettua portaalien kautta kertyvillä mainostuloilla. Kysyin toki välittömästi Tiialta, missä minun uusi hevoseni viipyy... Kateudesta saa hirveästi voimaa, mutta se myös kuluttaa, kuten Ronja kirjoitti Ystäväni hevonen -blogissa kesällä. Lue juttu täältä.

Blogitalli lopettaa toimintansa tämän kuun lopussa. Tiia ilmoitti asiasta blogissaan toissa viikolla. Minusta päätös oli rohkea ja oikea. Jos Tiia olisi jostain syystä kysynyt mielipidettäni asiasta, olisin minäkin kehottaut häntä keskittymään tulossa oleviin ylioppilaskirjoituksiin sekä omaan blogiinsa. Tiia kuitenkin osasi tehdä päätöksensä pienessä piirissä.

Portaalien sisältö on blogeissa ja oman sisällön ylläpito vaatii resursseja, joita harvalla on käytettävissä päivätyön ohessa. Portaalin ylläpito toisin sanoen vaatii aivan liikaa aikaa suhteessa siihen, mikä on sen hyöty kenellekään. Meillä on joka tapauksessa on myös horsemail.fi ja Hevostiimi. Peninan vetämän Playssonin päätoiminta on hänen ratsastuspalveluita tuottavan yrityksensä ympärillä, mutta sen yhteydessä toimii myös blogiportaali. Hippola toimii nykyisin läpikulkupaikkana erilaisiin blogeihin eikä tuota omaa sisältöä sen enempää. Samaan aikaan ratsastustarvikeliikkeitä suljetaan ja taantuma näkyy kaikkialla.

Blogien yhteydessä on kiellettyä ja jopa tabu puhua rahasta. Hevosbloggaamisen pitäisi olla ei-kaupallista ja harrastuksenomaista. Samaan aikaan jotkut tuntuvat vaativan ihan tavallisilta parikymppisiltä bloggaajilta sellaisia kaunokirjallisia ja mediateknisiä suorituksia, että niihin saadaan helposti kulumaan aikaa normaalin palkansaajan työpäivän verran. Se pitäisi kuitenkin tuottaa täysin pyyteettömästi ja tarjoilla vielä hopeatarjottimella. Miksikö? Koska joillakin on mielestään oikeus siihen.

Moni kirjoitti hevostallinetissä tulleensa petetyksi. Blogitalli on nyt kuulemma pettänyt myös bloggaajiensa luottamuksen ja kansa ei saa sitä, mitä tilasi, eli videosarjaa bloggaajien arjesta. Tiia on keskustelujen mukaan syyllinen kaikkeen ja hän onkin saannut osakseen aivan kohtuutonta haukkumista ja kritiikkiä. Yritteliään ja avoimen nuoren naisen niskaan kaadettuna se on täysin kohtuutonta suunsoittamista. Sanon suoraan, että hävetkää, ihmiset!

Totta kai minua ja monia muita bloggaajia harmittaa Blogitallin tarinan päättyminen, mutta sen paremmin maailma kuin yksikään blogi ei kaadu tähän. Toivottavasti kaikki mielensä pahoittaneet lukijatkin pääsevät pian järkytyksensä yli.

Ja nyt sanon tähän loppuun sen, mikä olisi pitänyt ymmärtää sanoa jo viime keväänä: kiitos yhteistyöstä Erika, Kia ja Hippola. Kiitos Tiia ja Blogitalli. On ollut ilo tehdä yhteistyötä.


Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Kiitos. Meillä on ollut hyvä meno eikä tämä asia vaikuta siihen.

   Poista
 2. Kiitos sinulle Anniina! Ja kiitos taas kerran loistavasta postauksesta :)

  VastaaPoista
 3. Tämä oli täyttä asiaa jokaista sanaa myöten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tämä lomien loppuminen rauhoittaa myös ht.nettiraadin. :) Tai sitten ei.

   Poista
 4. Joillain ei ole muuta elämää kuin elää toisten elämää. :D Näin se vain taitaa olla. Itsekin olen utelias luonne, pohdin syyseuraussuhteita. Mutta tämä blogiportaali-ilmiö on hevoskeskusteluissa mennyt täysin yli ja osoittaa kyllä kirjoittajiltaan sitä, että aikaa on enemmän kuin tarpeeksi (sitä ylimääräistä :D ) ja siitä, että elämässä ei näytä vielä olevan suurempia ongelmia kuin blogiportaalin lopettaminen. Siihen nähden kirjoittajilta puuttuu elämästä suuremmat ongelmat ja sehän on vain hyvä. Mutta kun siitä joutuu kärsimään muut kuin itse, alkaa tilanne olemaankin kohtuuton.

  Mutta luulenpa, että tästäkin kirjoituksesta HT-netin blogiportaaliraati saa vain lisää vettä myllyynsä ja tilanne jatkuu edelleen samana. Mutta toivotaan, että liekit edes vähenisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin hölmöä vaittää, ettei olisi utelias. Minä ainakin olen. Päivätyökseni tulee udeltua kaikenlaisia juttuja ja nipistettyä tiedonmurusista kasaan kaikenlaista. Mutta se on tosi hurja ilmiö, että ihmiset paukuttavat menemään ihan kaikenlaista soopaa.

   Pahinta on ehkä se, että aina löytyy niitä, jotka tekevät kaiken omalla nimellään ja jopa ylpeilevät sillä, että ovat suorapuheisia ja sanovat kaiken suoraan. MIssä vaiheessa loukkaavasta käyttäytymisestä on tullut asia, josta pitää olla ylpeä? Ei ilkeä suorapuheisuus ole mikään hyve. Työelämä viimeistään opettaa, että on paljon tilanteita, jossa mölyt kannattaa pitää mahassaan.

   Sanavapaus ja se, että asioista keskustellaan, tarkoittaa joillekin sitä, että kaiken voi sanoa. Ei voi. Toivoisin kovasti, että omat lapseni eivät koskaan kasvaisi niin suorapuheisiksi,e tteivät osaisi suodattaa itseään.

   Poista
 5. Hyvin sanottu. Minä olen ihmetellyt ihan samaa ja itse asiassa luonnostellut itsekin aihetta sivuten blogitekstiä. Utelias olen minäkin, en kai muuten niitä typeriä keskusteluja edes lukisi. Jostain syystä blogit ja blogiportaalit menevät joillakin ihmisillä kovasti tunteisiin. Siinä kohkatessa kohtuus karkaa ikkunasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uteliaisuus on hyve. Pitäähän toisista olla kiinnostunut! Aika masentavia ovat ihmiset, jotka sanovat, ettei heitä lainkaan kiinnosta muiden tekemiset. Taitavat valehdella.

   Mutta sellainen panettelu ja väärän tiedon levittäminen. Se on toinen juttu...

   Poista
 6. Mä ihmettelen ylipäänsä koko blogiportaali-ilmiötä. Blogi ei voi olla hyvä blogi millään tasolla, jollei se kuulu portaaliin. Itselläni ei ole juuri haisuakaan erilaisista portaaleista kuin nimeltä, en tosiaan osaa ratkaista tehtävää jossa pitää yhdistää oikea blogi oikeaan portaaliin. Missä vaiheessa blogeissa sisältö alkoi olla tärkeämpää kuin se, että kuuluu johonkin joukkoon?

  Itse luen blogeja bloggerin kautta. Poimin sinne blogeja jotka ovat mielestäni laadukkaita, ja niissä on joku järkevä sisältö. Luen tekstejä jotka ovat selkeitä, osa on viihteellisempiä ja osa asiapitoisempia, osa päiväkirjamaisia ja osa kolumnityyppisiä. Kaikissa ei ole bannereita tai kuvia, vaan näitä yhdistää oikeakielinen ja sujuva teksti tyylilajista riippumatta. Eikö nettisukupolvi osaa itse määritellä mistä itse pitää, vaan kaikki, jopa hyvät blogit, pitää jonkun määritellä heille valmiiksi? Ja blogi ei enää voi olla pelkkä blogi, vaan blogilla pitää olla jo myös FB-sivut ja instagram-tili ja bloggaajalla pitää olla sen 17 sponsoria ja yhteistyökuviota ollakseen uskottava blogi.

  Jos joku saa bloggaamisestaan rahaa, ei se ole multa mitenkään pois. Blogeja koskevat markkinointisäännökset ovat todella tiukat ja jos olet saanut jotain jostain se tulee ehdottomasti, kun taas esimerkiksi printissä piilomainontaa on esimerkiksi uutuustuote-esittelyinä niin paljon, että kukaan ei sitä enää edes huomaa. Tämä sama ilmiö oli esimerkiksi kosmetiikkablogeissa vallalla jo muutama vuosi sitten.

  Itse kirjoitan lähinnä itselleni päiväkirjaa, ja varmaan juuri kuvattomuuden, epäkiinnostavuuden ja yhteistyökuvioiden puuttumisen takia lukijoitakin on vain kourallinen. Vaikka tosiaan kirjoitan itselleni, olisi silti jotenkin salaa jännää, jos joku joskus minunkin blogiani lukisi ;)

  Tästähän tuli melkein postaus jo itsestäänkin, pitäisköhän tehdä siitä sellainen? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että yhdestäkään blogista tulee suosittua siten, että päätetään alkaa tehdä sitä jotenkin ammattimaisesti . Kuusi vuotta sitten tätä blogia taisi lukea yksi tallikaveri ja minun äitini. Koko ajan olen pitänyt kiinni juuri siitä, mistä olen itse halunnut kirjoittaa. On ollut aivan häkellyttävää, että niin moni lukee näitä tekstejä.

   Olen kirjoittanut elämässäni niin paljon pakosta. Täällä minun ei tarvitse. :) Se on ihanaa!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit