Hevosenpidon todelliset kustannukset

Tein laskelmia. Koska en omista tällä hetkellä hevosta, minulla ei ole tarvetta vähätellä hevosenpidon todellisia kustannuksia. Aloin miettiä tarkemmin, mihin kaikkeen saisin rahaa menemään.

Hevosenpito maksaa, mutta onhan tämä näin laskettuna pysäyttävää. Viime vuosina tehdyt lukuisat EU-säädösten edellyttämän talliremontit ovat nostaneet hevosenpidon kustannukset pääkaupunkiseudulla tähtitieteellisiin summiin. Kun Tintti aikoinaan asui Gumbölessä, tallipaikan kuukausivuokra oli 250 euroa pienempi kuin mitä se on tällä hetkellä. Muualla Suomessa voidaan vain päivitellä sitä, että täällä maneesitallien kuukausivuokrat lähentelevät 1000 euroa. Eikä siihen hintaan ole syytä olettaa saavansa mitään erikoispalveluita. Näillä summilla hevosenpito ei voi olla mahdollista kaikille, "jotka vain oikein kovin sitä haluavat", vaikka joskus niin väitetään. Hevosenpito on mahdollista sille, jolla on rahaa.


Olen tässä laskelmassa lähtenyt olettamuksesta, että hevosta siis pidetään pääkaupunkiseudulla ja sillä valmentaudutaan vähintään kerran viikossa. Tämän lisäksi sillä kilpaillaan jonkun verran. Lisäksi oletetaan, että hevonen, kuljetusvälineistö sekä hevosen varusteet on jo ostettu etukäteen. Niihin on upotettu summa x. Ratsastajan varusteita ei ole huomioitu.

Pakolliset ylläpitokulut
Tallivuokra 900€ (10 800€/vuosi)
Kengitys 60€/kk (120€/kerta) (720€/vuosi)
Vakuutus 50€/kk (600€/vuosi)
Lisärehut 30€/kk (oma rehu, kivennäiset, vitamiinit) (360€/ vuosi)
Ekstrakengitykset talvea varten tai irtokengät +120€/vuosi
Vuodessa 12 600€
Kuukaudessa 1060€

Treenaaminen
Valmennukset 200€/kk (á 50€) (2400€/vuosi)
Lisävalmennusviikonloppu tms 300€/vuosi
Vuodessa 2700€
Kuukaudessa 225€

Varusteet
Vuoden aikana ostetaan ehkä vähintään seuraavat varusteet
Toppaloimi 120€
Sadeloimi 100€
Jalkojen suojaaminen 100€
Riimu, riimunnaru 25€
Uudet harjat tai vastaava määrä harjoja 30€
Satulahuopia 100€
Pinteleitä, kääreitä 50€
Hyttysmyrkkyjä, shampoota, satulasaippuioita, valjasrasvoja 80€
Ensiaputarvikkeita 50€
Kylmäystarvikkeet ja linimentit 100€
Heräteostokset eli kääntymiset hevostarvikeliikkeessä 30€/kk (360€/vuosi)
Vuodessa 1115€
Kuukaudessa 93€

Eläinlääkäri
Raspaus ja rokotus 120€
Yksi klinikkakäynti 500€
Vuodessa 620€
Kuukaudessa 52€

Kilpaileminen
Kenttäkilpailuja 3 kpl, yht 1500€  (kenttäkisaviikonloppu á 500€ kaikkineen)
Muut lähtömaksut ja kilpailut 500€ yhteensä
Vuodessa 2000€
Kuukaudessa 167€
------------------------------------

Yht 17035 €/vuosi, 1419,60€/kk
Kilpailevalla 19 035€/vuosi, 1586,25€/kk

Puhumattakaan, että hevoselle on kiva tarjota hierontaa, akupunktiota, kraniosakraaliterapiaa, kiropraktikon niksautuksia... Joskus voidaan tarvita ratsuttajaa tai vaikkapa muuta maksullista liikutusapua. Entä jos veisi hevosen kesälomalle laitumelle jonnekin? Ja jos hevonen sairastuu vakavammin, kulut kasvavat entisestään. Toki silloin valmennuskulut pienenevät, mutta aika marginaalisista summista siinä on kysymys.

Jos pääkaupunkiseudulla yllämainitun hintaisessa tallissa hevostaan pitävä vuokraa hevosta ulkopuoliselle tallipaikan kustannushintaan eli 30€/kerta esimerkiksi kahdesti viikossa, hän voi vähentää hevoskuluista vuositasolla 1440€. Hevosen todellinen päiväkustannus omistajalle on kuitenkin 39-40€. Tässä summassa on huomioitu ainoastaan todelliset ylläpito-, kengitys-, eläinlääkäri- sekä varustekulut eli ei omistajan valmentautumis- eikä kilpailukuluja, joita ei luonnollisesti ole hyvien tapojen mukaista laskea päiväkuluihin mukaan.

Valitettavasti uskon, että nämä kulut ovat monille hevosenomistajille pelkkä pisara meressä. Jokaviikonloppuiset kisat kasvattavat pottia entisestään. Kuinka monella tähän kaikkeen on oikeasti varaa? Itseäkin alkaa houkuttaa muutto pääkaupunkiseudulta halvemmille maille. Miten olisi Sipoo? Porvoo? Loviisa? Ehkä Kirkkonummi? Siuntio? Nurmijärvi? Tuusula? Yhden hevosen kuluista kertyvä kokonaispotti pienenisi ehkä muutamalla tuhannella vuodessa.

Enkä ole enää aikoihin ihmetellyt, että kotitallinpito kaikessa sitovuudessaan kiehtoo niin monia. Jos vain läheltä löytyy maneesi, jota voi vuokrata järkiaikaan, kulut varmasti pienenvät. Aikaa kuitenkin saa varata enemmän.

Ja sekin on rahaa.

Kommentit

 1. Mielenkiinnosta laskin yllä olevan pohjan mukaiset kulut itseni kohdalla. Jätin pois sellaiset joita meillä harrasteratsukkona ei ole, eli kilpailukulut. Valmennuskulut jätin, koska ne meillä kuitenkin toteutuvat. Maakunta on Etelä-Karjala ja kk-kulujen suuruudeksi sain 460 €/kk maneesittomalla tallilla. Vuosikulut siis n. 5550 €

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edullista. Taidan muuttaa Lappeenrantaan takaisin. Täällä pääkaupunkiseudulla on vaikea treenata maneesitta, koska talvet ovat mitä ovat. Itse olen ollut pari talvea ilman maneesia, mutta ne olivat tosilumisia talvia 2009 ja 2010. Silloin oli hyvät pohjat ratsastaa. Yleensä täällä vain on kaikki pohjat lumettomia ja jäässä. Niin, tai sitten on vain kuraa.

   Poista
 2. Eipä siihen hevoseen onneksi noin paljoa ole pakko laittaa, tuo varusteiden ostomääräkin vaikuttaa ihan absurdilta näin 9,5 vuoden hevosenpidon kokemuksella. Vaikka poni on aina esimerkiksi tarhannut laumassa ja täten rikkonut loimia sekä riimuja paljon, ei niihin ole koskaan mennyt tuhatta vuodessa vaikka satulakin olisi samana vuonna vaihdettu. Nimimerkillä viimeksi koko vuoden tallivuokraa rahalla maksamani vuonna (2013) poniin meni 3641 euroa, viime vuonna (heinä-joulukuu maksoin tallivuokran työllä) 2581e. Kyseessä on kesäihottumakaakki, (kesäihottuman hoitoon menee tällä hetkellä esim. 60e/kk pelkkiin lääkkeisiin) jonka kanssa tosin ei juuri valmentauduta, eikä varsinkaan kisata, mutta eläinlääkäri-, kengitys-, tmv-kuluista ei tingitä jos tarvetta ko. palveluille on. Tällöin asuimme Oulussa, nyt muutimme Porvooseen täyshoitopihattoon, (300e/kk, 8 kilometriä keskustasta) saa nähdä miltä loppuvuoden sekä ensi vuoden kululaskelmat näyttävät. Tietty tuohon saisi uppoamaan kaiken ajan ja rahan ja vielä enemmänkin, mutta eipä se ole mitenkään pakollista. Edelleen, onneksi.

  Uskallan edelleen väittää, että jokaisella on mahdollisuus pitää hevosta. Missä paikkakunnalla, millaisella tallilla ja kuinka ahkeralla valmentautumisella tai kisaamisella, on eri asia. Osalta vaaditaan isompia uhrauksia, mutta mahdollisuus on kaikilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tallivuokran muutos on ehkä se isoin muutos. Mutta kuten sanottua, laskin tämän pääkaupunkiseudun vuokrien mukaan. Jos tallivuokra on 900 euroa/kk, se on luonnollisesti vuositasolla ihan eri juttu kuin jos tallivuokra on 300 euroa/kk. Sinähän säästän jo pelkissä tallivuokrissa 7200 euroa/kk verrattuna esimerkin mukaiseen hevosenpitoon. :)

   Itselläni ei ole ajankäytöllisesti mahdollisuutta juurikaan tehdä tallityötä. Monissa paikoissa se ei edes ole optio. Mutta taas puhun lähinnä itsestäni. Jollain muulla voi olla siihen mahdollisuus. Ja ihanaa, jos näin on.

   Moni valitsee ainaisen kituuttaamisen, aika- ja rahapulan, huonon omatunnon ja aviokriisin sijaan sen, että jättä hevosen hankkimatta. Rahanmenon lisäksihän hevonen on aikasyöppö. Itse en voisi olla joka ilta tallilla. En vain voisi.

   Siksi väitän, että uhraukset eivät ole mahdollisia kaikille.

   Poista
  2. Ja lisään vielä, että ikä- ja elämäntilanne vaikuttaa kaikkeen. Kyllähän näillä leveysasteilla hevosenomistajissa lapselliset ovat vähemmistöä. Eikä se sattumaa ole. Kun meidänkin perhe maksaa lasten päivähoidosta yhteensä lähes 600 euroa/kk, niin sekään ei ole pikku summa.

   Poista
  3. Minusta jokaisen ei ole mahdollista eikä missään nimessä tarpeellista pitää hevosta. Kun raha on tiukassa, aletaan tinkiä asioista joista ei saisi tinkiä. Netin ihannemaailmassahan kukaan ei koskaan näin tee tai ainakaan sano ääneen, mutta tallia ammatikseni pitäneenä olen nähnyt jokaisenlaista viheltäjää ja todella hävytöntä hevosen hyvinvoinnin kustannuksella säästämistä. Käytetään sitä kengittäjää joka tulee naapuriin lyömään kengät 20 eurolla, viis siitä että jalat on sen jälkeen aivan soosina. Tai sanotaan että sillä on varmaan vaan lihassärkyä kun hevonen on kolmijalkainen ja kivulias eikä tahdo päästä makuulta ylös. Tai kinutaan pihattoon edullisesti hevonen joka ei kerta kaikkiaan pihatossa pärjää, tai jätetään kengittämättä, tai raspaamatta, tai maksamatta jostain lisäpalvelusta, tai tai tai.

   Ruuhkavuosiratsastajan laskelma etenkin tallivuokrien osalta on erinomainen. Tuon verran vähintään hevosenpidon vieraalla tulee maksaa. 300 eurolla kuussa vieraiden hevosten pitäminen on täyttä hyväntekeväisyyttä missäpäin Suomea tahansa, eikä siihen vaikuta maneesittomuus. Tallinpitäjät ovat ikävän laskutaidotonta ja hyväuskoista porukkaa - minäkin olin, sitten tulin järkiini ja lopetin.

   Poista
  4. Tuo on oikeasti aika hyvä pointti. Hevosen omistaminen ei kai ole perusoikeus. TOki haave omasta hevosesta ja halu harrastaa oman kanssa saa aikaan sen, että yritetään. Ehkä jossain joku vanhempi nyt googlettaa "hevosenpidon todelliset vuosikustanunkset", lukee tämän ja sanoo jälkikasvulleen, ettei osallistu hevosenpitoon. Siinä voi joku haave tuhoutua, mutta hevosenpito on mielestäni asia, jota ei ehkä olisi syytä tehdä viimeisillä penneillä.

   Yllämainitun kaltaisiin puitteisiin ei tietenkään kaikkien tarvitse tähdätä. Varmasti halvemmallakin pääsee. Kaikessa pääsee.

   Poista
 3. Mulla maneesittomalla tallilla pk-seudulla hevosenpitokustannukset ovat olleet n. 500-530e/kk jos mukaan on laskettu myös kengitykset, raspaukset, rokotukset, ym. Meillä ei ole vakuutusta ja ylimääräisiin ell-kuluihin on 7 vuoden aikana uponnut n. 4500e. Maneesitallilla tallivuokran, kengitysten ym.osalta olit mielestäni laskenut kulut realistisesti, mutta varustehankintoihin laskettu summa on tähtitieteellinen.Mulla menee varusteisiin yleensä enintään 500e vuodessa, paitsi jos ostan jotain kalliimpaa, kuten satulan tms. Viimeisen vuoden aikana uusin lähes kaikki omat varusteeni ja hankin 2 uutta satulaa, joten silloin varusteisiin kului n. 2500e. Muina vuosina olen pärjännyt joskus jopa alle satasen varustehankinnoilla. Ostan suurimman osan varusteista käytettynä. Valmentautunut olen tuttujen ratsastuksenohjaajien opissa ja kisannut silloin tällöin pikkukisoja. Sanoisin, että vuosikulut hevosen pidosta ovat minulla n. 7200-8000e. Edullisemminkin on siis mahdollista pitää hevosta, kaikki on omista valinnoista kiinni ja tietty siitä kisaako, pitääkö välttämättä olla maneesitalli jne. Suurin turha kuluerä tuossa on kuitenkin nuo varusteet. Meillä esim. loimet ovat aina kestäneet vuosia, itse asiassa yksi loimi on tainnut hajota tässä 7v aikana! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se tähtitieteellinen. Joskus huomasin, että sain itse kesäkaudella Effolin Fly Blocker- myrkkyihin kyllä uppoamaan aika ison summan...

   MInulla on hevonen ollut myös loimettomana ja iso osa loimista, joita on, on ostettu käytettynä tai alennusmyynnistä. Mutta silti on pakko tunnustaa, että joka vuosi ostin ainakin jonkun uuden koltun/viltin/huovan tms. Tuo summa on sellainen, että siitä tingin itsekin. Siihen vain saa ihan huomaamattaan menemään aika isonkin summan, koska niitä harvoin kirjaa minnekään ylös.

   Poista
  2. Meillä on menossa jo neljäs pullo DrRebeliä, jota en ole mistään löytänyt alle 35 € hintaan. Effolin geeliä mennyt myös kaksi purkkia. Molempia mömmöjä pitää ostaa vielä kertaalleen ennen kuin "kausi" ohi. Eli sanoisin noiden ötökkämyrkky ym. kulujen olevan alakanttiin :)

   Uskon laskelmien olevan todellisuutta monille. Tavallaan silti vielä kohtuu "edullista". Se rahamäärä joka uppoaa siihen, että hankkii maata, rakentaa tallin (tai remontoi vanhan rakennuksen), tekee tarhat ja kentän on vielä mahtavampi. Eikä kulut lopu siihen, ja työ vasta alkaa. Hevosen pitäminen täyshoidossa on paljon järkevämpää. Voit pitää vain yhtä hevosta ja käyttää kaiken aikasi hevoseen.

   Poista
 4. Sai ajattelemaan sitä, että miksi hevosen omistajat haluavat maneesit ja pelit ja pensselit sillä 400€/kk hinnalla (puhutaan nyt omasta alueesta, Pohjois-Karjala ja -Savo), silti kitistään kun on niin kallista ja yrittäjälle todellisuudessa ei jää palkkaa... Todellisuudessa täälläkin päin pitäisi olla kk hinta 800€ luokkaa, jotta yrittäjälle jäisi kiinteiden kustannusten jälkeen myös palkkaa jota nostaa. Tietenkään kiinteät kustannukset eivät ole täällä päin niin kovat, koska esim. peltoalaa on paljon enemmän josta eläinten rehut saadaan. Tää on vähän sama kuin istuisit kaupan kassalla 0,3€ tuntipalkalla... Ei sitä ihminen pitkään tekis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on varmasti pointtinsa. Nythän alkaa hevoskyliä nousta sinne ja tänne. Ehkä kohta joku rakennuttaa osaketyyppisen maneesin, jota kaikki alueen omatoimitallit voivat käyttää. Ja kaikki hoitavat hevosensa itse.

   Poista
 5. Kyllä pistää miettimään, mihin kaikkeen muuhun tuon summa voisi käyttää. Huh! Hevosihmiset ovat tunnetusti hullua porukkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hullua, kyllä. Mutta jonkun verran pi tää olla rahaakin... Rikkaita tuskin varsinaisesti löytyy. JOs rahaa oli ennen hevosta, sitä ei jää sen jälkeen.

   Poista
 6. Voi luojan kiitos omat kustannukset on pieni murto-osa tuosta! Pitäisikin joskus laskea muutaman kuukauden ajalta kaikki todelliset kertyneet kulut. En vaan tiedä uskaltaisinko :D

  No vaikka kuukausisumma meillä onkin vielä tosi pieni, mutta kun pari kertaa on upottanut tonnin eläinlääkärillä käyntiin, niin äkkiä se tasoittuu sinne koko vuodelle nostaen hintaa.. Ehkä todellisia juoksevia kuluja pelottavampaa onkin se, että aina pitäisi olla hirmuiset määrät ylimääräistä takataskussa - ihan just in cse!

  VastaaPoista
 7. Näissä laskelmissa huvittavinta on aina se, kuinka heti tulee joukko ihmisiä selostamaan, että ei heillä vaan ikinä ole noin kallista ja että kaikki on laskettu yläkanttiin ja voi teitä pk-seutulaisia kun täällä huitsinkukkelissa maneesitallipaikkakin maksaa vaan 150€...

  Minusta tuo oli hyvinkin realistinen arvio ja pätee halvemmallakin tallivuokralla ja vähemmillä varusteilla, koska: ne on juurikin ne yllärikulut jotka kakkua kasvattavat. Satula muuttuukin epäsopivaksi tai pitää toppauttaa, heppa astuu ohjan poikki, loimi hajoaa/kastuu läpi, muutama ekstrakengitys tai eläinlääkäri, hepalle on pakko hankkia syystä x bootsit/ratsastusloimi/uutta nivelainetta. jne. Ikävä kyllä, nämä yllärimenot ovat usein myös niitä, joista rahapulassa säästetään.

  Itse olin muuten vakavaraisempi silloin kun omistin hevosen kuin nykyään ilman hevosta, koska oli pakko olla aina se back up -rahasto ylläreitä varten :D Pitäisihän sellainen olla ilmankin hevosta, mutta se onkin sitten toinen juttu se ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt vuorokauden aikana kuulut hurjia tarinoita siitä, mitä kaikkea omaisuutta on myyty tapaturmaan joutuneen hevosen ell-kulujen kattamiseksi. Eikä nyt puhuta varusteista, vaan autoista/kesämökeistä/osakkeista jne.

   Poista
  2. Tuollainen on mielestäni silkkaa järjettömyyttä. Oman hevoseni rahallinen arvo on niin vähäinen, että tuollaiseen kalliisiin hoitoihin en lähtisi koskaan, vaan laittaisin hevosen taivaslaitumille.

   Poista
 8. Ihanan realistinen laskelma. Varusteisiin en ihan tuollaisia summia saa uppoamaan, mutta 300€ edullisemmalla tallivuokralla olen keskiarvossa 1060 €/kk ensimmäiseltä 7 kuukaudelta tätä vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskin noita varusteita puhtaasti siitä ajatuksesta, että aina tulee jotain, mikä on vain pakko ostaa. Heräteostoksia tulee vahingossakin tehtyä.

   Kulissien takana moni on jo vuorokauden aikana sanonut, että olen laskenut alakanttiin... :D

   Poista
  2. Juu, koska jos tähän laskelmaan liitän kisamatkoihin ja tallille kulkemiseen liittyvät polttoaineet.... alkaa lukema olla nopeasti 1300€/kk vähintäänkin.
   Mä olen taulukoinut tänä vuonna kaikki heppakulut, siksi tuo on nyt aikasta tarkka.

   Poista
  3. Oih, jos loppuvuodesta uskallat antaa ne julkaistavaksi, ota yhteyttä! Kiinnostaisi varmasti monia.

   Poista
  4. Muistahan kysäistä ainakin, ihan se on vapaata riistaa kaikille muille paitsi aviomiehelle ;P

   Poista
  5. Kaikkea ei tarvitse avioliitossakaan jakaa. ;-)

   Poista
 9. Pidän hevostani yhdessä luettelemissasi Espoon ympäryskunnissa ja huomattavasti edullisemmat ovat ns. kiinteät kulut. Tallivuokra n. 500€, kengitys 70€/krt ja lisärehuja tulee sen verran pienellä annostuksella syötettyä ettei niistäkään tule kuin max. kymppi kuussa. Kukaan tutuistanikaan ei pidä hevosta 900€ tallilla, kovimmat tallivuokrat taitavat olla siinä 700€. Väittäisin että vähemmistössä ovat ne pk-seudun hevosenomistajat, joilla on yli 600€ tallipaikalla hevonen.

  Varusteita tykkään ostella, mutta ONNEKSI nykyään on facebook-kirppikset, joilta saa ostettua käytettyä edullisesti ja ennen kaikkea myytyä tarpeettomia varusteitaan eteenpäin. Ostan ehkä 500€:lla ja myyn 200-300€:lla vuodessa, joten kohtuukuluissa mennään. Satulankin sain vaihdettua päittäin ilman välirahaa ja toisen tilasin saksasta edullisesti pari vuotta sitten.

  Sitten tuleekin se isompi paukku eli tapaturmaherkän hevosen eläinlääkärikulut, joihin olen yksin tänä vuonna saanut menemään varmaan kaksi tonnia, jos riittääkään. Kalliimmalla tallipaikalla olisin varmaan jo vararikossa, koska vakuutuksesta huolimatta aikamoisia summia saa eläinlääkärin palveluista näinä aikoina maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tapaturmat on toki tosi kurjia juttuja. ELäinlääkäriin saa pahimmillaan menemään pitkän pennin. Ja kaikkeen saa hevosten kanssa varautua.

   Koska hevosiin menee rahan lisäksi niin kauheasti aikaa, moni meistä ehtii seurustella vain niiden oman tallin ihmisten kanssa. SIksi minäkään en tunne kovinkaan montaa ihmistä, joka pitää hevosta edullisemmalla tallipaikalla.

   Itse en ole jatkuvasti näin isoja summia tallipaikasta maksanut. Kuten tekstissä mainitsin, EU-tallimäärykset pakottivat monet tekemään remonttia ja sen seurauksena tallien vuokrat nousivat. Vielä pari vuotta sitten monissa talleissa vuokra oli juurikin tuon 700. Toki silloinkin oli näitä kalliimpia. Nyt kaikkialla aina Tuomarinkylästä Nuuksioon maksetaan lähemmäs tonnia. Se on kallista. Ja usein perheelliselle tai työssäkäyvälle aikuiselle ainoa mahdollisuus ajankäytöllisesti.

   Poista
 10. Asiaa postauksessa on. Minulla itselläni on kaksi shettistä joten niiden pito esim. Heinien suhteen halvempaa nimittäin ponit syövät päivän aikana yhden paalin. Ponini asuvat meillä kotona mutta mitä nyt olen muuten vain katsellut niin pohjois-karjalassa on maneesittomat tallit olleet 250€/kk paikkeilla joten ei mielestäni kovinkaan kallista. Minulla ei mene kuin enimmillään 600€ vuodessa paitsi ensimmäisenä vuonna tuli ostettua enemmän jotta pääsemme alkuun. Itse valmentaudun myös ponien kanssa mutta se ei ole ollut kuin enimmillään 100€ kuukaudessa. Kauroissa ja kivennäisissä menee noin 10€ kuukaudessa :) shettiksen pito on suhkot halpaa mutta emme niitä tosiaankaan sen takia hankkineet vaan shettisten valloittavan luonteen takia joka ei kylläkään aina kaikkina päivinä päde ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on aina eroa, minkä kokoista hevosta pitää, missä sitä pitää ja millaista harrastaminen on. Toki se kaikki vaikuttaa hintaan.

   Tämä esimerkki olit osiaan laadittu sen perusteella, jos aikoo pitää hevosta maneesitallilla ja harrastaa jollain tapaa tavoitteellisesti ja ehkä myös kilpaillen. Monien mielestä tässä on jopa mainittu aivan liian pienet valmentautumiskulut, jos siis oletetaan, että kilpailla tahdotaan enemmänkin ja jopa menestyä.

   Ihanaa on, että jokaisella hevosenomistajalla on toki jo lähtökohtaisesti mahdollisuus ja oikeus tinkiä ihan mistä haluaa. Kaikkien ei tarvitse treenata, ei kilpailla, ei käyttää maneesia, ei ostaa varusteita. Joskus vain hevosesta haaveilevalla ei ole ymmärrystä siitä, mitä haaveet maksavat. OIkeasti nimittäin kuitenkin haaveillaan kaikesta yllämainitusta, ja potti alkaa kasvaa...

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit