Testissä PS of Sweden -suitset

Yhteistyössä Ridmer

Ennen oli vain suitsia. Mutta ennen oli ennen. Mitä enemmän tietämyksemme hevosista on lisääntynyt, sitä enemmän tuota tietämystä on käytetty hyväksi varusteita kehitettäessä. Olisi naurettavaa sanoa, että koska ennenkin on pärjätty, nytkin pärjätään. Villihevonen menee kyllä kengättä ja loimetta, mutta kesyhevonen tarvitsee ihmistä. Me olemme ihan itse tehneet sen riippuvaiseksi itsestämme.

Kun ihminen päättää nousta ratsaille, hänestä tulee vastuullinen.  Kyse on vastuusta pitää huolta siitä, että hevonen pysyy kunnossa joutuessaan kantamaan ihmistä. Hevonen pärjäisi vallan mainiosti heikommallakin lihaksistolla, mutta jos ihminen istuu hevosen selässä, ihmisen on autettava hevosta kehittämään lihaksisto, joka mahdollistaa terveenä pysymisen luonnottoman taakan alla.

Hevonen ei tietenkään itse ymmärrä omaa etuaan. Se hämmästelee ensin ihmisen painoa, mutta myöhemmin myös sitä asentoa, jossa ihminen haluaa sen painonsa alla liikkuvan. Me luonnollisesti teemme parhaamme, jotta saamme sen kantamaan kehonsa oikein, jotta se säilyisi allamme terveenä. Jos kuitenkin käytämme apunamme vääränlaisia tai epäsopivia varusteita, teemme monenkertaisesti väärin hevosta kohtaan.

Hevoset ovat erilaisia. Toisia painaa ja häiritsee varuste, joka toiselle on täysin ongelmaton. Toiset näyttävät ärtymyksensä välittömästi ja saavat hullun leiman, kun taas toiset hevoset kestävät, kärsivät ja tyytyvät osaansa kuin korinttolaiskirjeen rakkaus. Kun ostin Tintin, ostin sille pian uuden satulan. Hevoseni ei ollut koskaan protestoinut vanhaa satulaansa, mutta kun se uuden satulan kanssa maastossa hoksasi, että satula on hyvä, se alkoi juosta kuin Forrest Gump. Minua itketti. Entä jos en olisi tajunnut alka epäillä satulan epäsopivuutta?


Blogiani paljon kuvanneen Erica Liljan Ulpu-tamma kuuluu niihin hevosiin, jotka osaavat näyttää ärtymyksensä. Erican ja Ulpun mielenkiinto on ensisijaisesti kenttäratsastuksessa ja tästä syystä ratsukko treenaa monipuolisesti. Haaveena olisi tietenkin päästä starttaamaan kenttäkisoihin.

- Ulpu on rodultaan welsh part bred ja se on meillä ylläpidossa. Se on vauhdikas ja ponimaisen viekas possu, jonka perä lentää helposti! Erica kertoo tammastaan.

Ericalla ja Ulpulla on ollut käytössään PS of Swedenin Flat Out Revolution suitset nyt kuukauden ajan.

- Tykästyin suitsissa tähän perinteiseen malliin. Vaikka leukahihnan saa pois ja suitsia voi käyttää ilman sitä, olen pitänyt sitä koko ajan. Ilman sitä suitset tuntuvat jotenkin alastomilta, Erica nauraa.

Persoonallisella Ulpulla on vauhdikkuudestaan huolimatta Erican mukaan tapana hiukan nukahtaa kuolaimen alle ja ja jumittua sekä niskasta että kaulasta.

- Minulla ei ole suitsista sanottavana mitään moitteen sanaa, vaikka ne eivät ymmärrettävästi olleet mikään automaattiratkaisu ongelmaamme. Mutta koska Ulpu on hiukan arka ja säpsy, pidän siitä, että ainakaan suitsissa ei ole mitään kiristävää ja puristavaa, mikä häiritsisi sitä. Suitset lepäävät hevosen päässä ja leveä niskahihna tuntuu todella miellyttävältä.

Saman vahvistaa Tiina Prest, jonka omistama hevostarvikeliike Ridmer toimii Suomessa PS of Swedenin edustajana.

- Hevosen päässä kulkee paljon tärkeitä hermoja jotka tulee ottaa huomioon suitsituksessa. Tärkeintä on korvien vapaa liikkuvuus, paineen vähentäminen niskassa, turpahihnan kireys ja muotoilu sekä hengityksen vapaus, Tiina muistuttaa suitsien sovittamiseen liittyvistä periaatteista.

- Joskus voi olla syytä ratsastaa kokonaan ilman turpahihnoja. On myös tärkeää huomioida, etteivät lukot paina herkkiä kohtia. Otsapannan on oltava riittävän pitkä, jotta sen ja niskahihnan välinen liian ahdas tila ei estä korvia liikkumasta vapaasti joka suuntaan. Näiden suitsien muotoiltu otsapanta ei vedä niskahihnaa liian lähelle korvia samalla tavalla kuin suora tekee.

- Ymmärrämme, että ostopäätös voi mietityttää. Siksi meiltä voi vuokrata PS of Swedenin suitsia viikoksi koekäyttöön 40€:lla. Tämä summa hyvitetään ostopäätöksen yhteydessä, Tiina kertoo.

Keskiviikkoon 15.7.2015 saakka kaikki PS of Swedenin suitset varastosta on alennettuna -20%. Tarjous on voimassa sekä Ridmerin liikkeessä Espoon keskuksessa että nettikaupassa ridmer.fi

Kuvat: Erica Lilja
Suitset: PS of Sweden - Flat Out Revolution ovh 189€ (151,20€)

Kommentit

Suositut tekstit