Liian pehmeät ollakseen totta

Ostin kuukausi sitten alennusmyynnistä ihanat ratsastussaappaat: pehmeät, nopeasti muotoutuvat ja edulliset. Vaikka ensimmäinen ratsastuskerta hankasikin polvitaipeet auki, sen jälkeen saappat ovat olleet aika ihanat. Nahkan pehmeyden perusteella ennustaisin, että saappailla voisi olla käyttöikää vuoden verran. Tuskin pääsevät samaan, mihin kesällä 2008 Soubirac-saappaani. Niiden sisäänajo kesti kantakiiloineen kuukausia eikä niissä näy naarmuja vieläkään. Kova nahka kestää pitkään, niin muotoutua kuin hajotakin.

Nilkkanahka on pehmeämpää. Se hajonnee ennen ensi kesää.

Lapsena oli turha haaveilla nahkaisista ratsastussaappaista. Ne olisivat olleet  paitsi kalliit, myös tuskalliset, sillä kunnollinen saapas vaatii sisäänajon, jollaista kerran viikossa ratsastaneella ei olisi ollut mahdollisuutta niille antaa. Minäkin pääsin ratsastamaan ainoastaan kerran viikossa, jote saappaista ei olisi tehty jalkaan istuvia sillä tahdilla ennen aikuisikää. Olit tyytyminen niihin puolinahkaisiin. Hienot nekin olivat. Hienommat kuin nokialaiset, joita vielä tuolloin näki usein.

Yhdellä tallikaverilla oli käytettynä ostetut tai jostain saadut nahkaiset ratsastussaappaat. Ne henkivät kokemusta ja ratsastustaitoa; olivathan pohkeet hankautuneet vaaleiksi ja nilkat laskeutuneet kuin keski-ikäisen vyötärö. Saappaat eivät olleet uudet ja se tavallaan vain lisäsi niiden viehätystä. Ne poistettiin saapasrengillä ja vedettiin jalkaan koukuilla. Jokatytön Aiglet lähtivät jalasta ilman saapasrenkiä ja niiden vihreä vuori tuli samalla saappasta ulos lähes yhtä suurella varmuudella kuin oksennus luokkaretkibussissa. Ratsastuskenkiä ei Lappeenrannan kasarmilla nähty kellään. Nykyisin valikoimat ovat valtavat! Ja kerran viikossa ratsastavakin voi hankkia edulliset saappaat ja saada ne käyttökelpoisiksi.

Vaikka tällaisilla uuden sukupolven saappailla säästyin tuskalliselta sisäänajolta eikä minun tarvinnut mennä saappaat jalassa saunaan, täytyy sanoa, että petyin, kun valkoinen hankausjälki ilmestyi vasempaan pohkeeseeni heti ensimmäisen kolmen tunnin maastovaelluksen jälkeen. Saappaat olivat vain muutaman viikon vanhat. Kokemusjälki tuntuu niissä vähän falskilta.

Minä en näitä saappaita murehdi, vaan sitä, että nykypäivänä kolme viikkoa riittää siihen, mihin ennen meni vuosia. Ei kuluma ole enää entisensä. Se on kokenut pahan inflaation.
Kommentit

  1. Veisin kyllä takaisin nuo saappaat ja tekisin reklamaation. Myös alennustuotteiden tulee kestää normaalia käyttöä kuluttajasuojalain mukaan puoli vuotta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit