Kari, derivoi se funktio!
Ei ole häpeällistä olla amatööri. Sen sijaan olisi anteeksiantamatonta olla amatööri, joka kuvittelee olevansa ammattilainen.
Kari on ollut omistajallaan nyt kuukauden ajan. Tästä ajasta omistaja ehti tutustua Kariin kolmen päivän ajan ennen kohtalokasta onnettomuutta, joka nyt estää ratsastamisen syyskuuhun saakka. Meillä ei ole ollut oikein mitään tietoa siitä, mitä Kari on ollut ja miten sen pitäisi olla. Se oli selvää, että helppoa sen ratsastaminen ei ollut.
Nousin sen selkään ensimmäisen kerran puolitoista viikkoa sitten. En tuntunut saavan hevoseen mitään otetta. Se on ollut turta pohkeelle, mutta samalla herkkä suusta. Se ei liikkunut pohkeesta, mutta vastavuoroisesti nosti turvan maneesin kattoa kohti. Vaihdoin siltä kuolaimen pehmeämpään, mikä auttoikin hetkellisesti, mutta sitten kaikki oli ennallaan. Muutaman kerran jälkeen konstit tuntuivat olevan käytetyt. En osaa, totesin.
Minulla oli kaksi ajatusta: joko tämä hevonen vedättää minua 6-0 tai sitten se ei oikeasti pysty siihen, mitä siltä pyydän. Pohdin, että hevosella ei taida olla kauhean hyvä kunto eikä oikein lihaksiakaan. Päätimme omistajan kanssa, että turha meidän on leikkiä Neiti Etsivää, jos voimme pyytää apua. Apuun tuli Marjut "Maiju" Leminen, Karin toisen ratsastajan pitkäaikainen valmentaja.
- Se on hidas ja herkkä hämäläinen, Maiju sanoi.
Minä ratsasin hetken, minkä jälkeen Maiju nousi satulaan. Sitten oli minun vuoroni uudelleen.
- Tämä on sille sekä fyysisesti että henkisesti raskasta, mutta erityisesti henkisesti. Mutta silti sinun on oltava sille auktoriteetti. Se tarvitsee sen.
- Ratsasta sisätakajalka alle. Hellitä ulko-ohjasta. Mutta älä käy se kimppuun. |
- Levitä kädet. Anna sille ulko-ohjasta saman verran, mitä otat sisäohjasta. Mutta pyydä jalkaa alle ja muista, että se ei ole sille helppoa. |
Haastava hevonen haastavalle karjalaiselle, tuumasin. Cajuksen herkkien ja nopeareaktioisten hevosten jälkeen en tunne olevani kovin kotonani tämän yksilön kanssa. Mutta ei se ole Karin vika. Ei se voi muuttua. Minun on muututtava. Enkä voi vaatia siltä, mutta en voi ryhtyä niin pehmeäksi, etten laittaisi sille mitään rajoja.
- Se on kuin vakuumipakkauksessa. Ja juuri se jännitys pitää saada laukeamaan, Maiju sanoo.
Kari on herkkä, mutta se on samanaikaisesti hidas. On todennäköistä, että se on jossain vaiheessa vedetty gramaaneilla pakettiin, minkä seurauksena on ryhtynyt vastustamaan kuolainta ja kaikkea muutakin. Sille on fyysisesti vaikeaa tuoda takajalkaa alle eikä se halua tukeutua ohjaan. Se ei tällä hetkellä edes pystyisi siihen, koska sillä on liian vähän lihaksia. Kuntokaan ei ole kummoinen. Vaativan, liikaa pyytävän ja kovakätisen ratsastajan alla se menee lukkoon eikä tiedä, mitä sen pitäisi tehdä. Kaikki on liikaa. Kunnes räjähtää. Tätä räjähdystä on sen historiassa varmasti pyritty estämään apuohjin.
- Ei, sanoo Kari. - En pysty! En halua! En voi! |
Mietipä itsesi lukioon matematiikan tunnille vuosien tauon jälkeen. Jokaisella tunnilla aiheena on derivointi ja sinä et osaa. Opettaja huutaa, että et ole tehnyt läksyjä, mutta kun et ole osannut. Ja taas opettaja huutaa. Opettaja hengittää niskaan. Opettaja sanoo, että nyt kuule derivoidaan! Sinä tarvitset tätä ylioppilaskirjoituksissa. Derivoi funktio! DERIVOI SE!
Mutta sinä et osaa etkä pysty. Opettaja lyö sinua sanoillaan. Tiedät, että olet huono matikassa. Laiska, tyhmä ja saamaton. Ja huomenna sama jatkuu taas.
Joko alkoi ahdistaa? Kariakin ahdistaa. Nyt olemme siirtyneet tekemään yhteen- ja vähennyslaskuja. Aktivoimme sisätakajalkaa pikkuisen kerrallaan. Unohdamme ulko-ohjan tuen ja haemme hevoseen pehmeyttä ja rentoutta. Parannamme kuntoa metsäkävelyillä. Hiljaa hyvää tulee. Menemme Karin ehdoilla, sillä nyt ymmärrämme paremmin, mitkä nuo ehdot ovat. Arvailuita olisi voinut jatkaa pidempäänkin, mutta nyt Karin ei tarvitse kärsiä meidän ylpeydestämme.
Tänään maastoilimme puolitoista tuntia. Laskeuduin satulasta taluttamaan ne paikat, mistä se epäröi kulkea. Halusin päivän, jolloin saisin kehua sitä. Ihan loppumetreillä se hyppäsi perässäni pienen ojan yli. Jalat tutisten, mutta hyppäsi.
Kari, sinä olet ihan hyvä matikassa. Aloitetaan vain alusta, jooko? Ei meillä ole kiire minnekään. Sinä osaat.
Jalka jaksaa tulla jo syvemmälle. |
Käsi ei ole ratsastuskoulussa opetetulla paikalla, mutta hevonen ei ole ratsastuskoulun opetushevonen. |
- Hyvä Kari, sinä osaat! |
Kuvat: Fanni Rapala
Ihana kirjoitus! Kuvat taas muistuttavat siitä, että istunnan ja apujenkäytön ei pidä niinkään olla siistiä ja huomaamatonta, vaikka toki se on tavoitteena, vaan ensisijaisesti tarkoituksenmukaista. Hevoselta ei voi vaatia enempää kuin sen mihin se pystyy. Tämä pitäisi kaikkien muistaa useammin.
VastaaPoistaJep. On selvää, että kaikkialla opetetaan perusratsastusta ja sehän perustuu siihen, että hevonen toimii valmiiksi perusratsastukselle hyvin. Sitten kun asia ei ole näin, tarvitaan muita keinoja. Ja ammattilaisia.
PoistaIhana kirjoitus, juuri näin sen pitäisi mennä, hevosen ehdoilla! Toki saa vaatia, mutta vain jos hevonen ymmärtää mitä siltä vaaditaan. Tästä tuli niin hyvä mieli! Kyllä teistä varmasti kaverit tulee!
VastaaPoistaKoska itsekin olen ratsastusonnettomuudesta toipumassa, ja kuukausien ratsastustauolla, lähetä terkut Karin omistajlle, tsemppiä (ymmärsinko oikein, että oli ratsastusonnettomuudesta kyse). Ja yhteyttäkin saa ottaa jos kaipaa vertaistukea hastgumma@gmail.com.
Kiitos. Tärkeää on myös se, että hevoselta ei pyydetä enempää kuin mihin se pystyy. Minäkään en ole notkea enkä pysty spagaatiin, mutta se ei tarkoita, että minun pitäisi olla venyttelemättä laisinkaan.
PoistaEdellisellä omistajalla ei näyttänyt olevan ongelmia Carlon kanssa ja ammattilaisella liikkui todella hyvin. Lihaskuntokin oli hyvä samoin jaksaminen.
VastaaPoistaVaikka ihan helppo ei tietääkseni heppa ollutkaan.
Kiva kuulla. Muutoksia toki tapahtuu nopeasti, etenkin kunnon suhteen.
PoistaAmmattilaiset ovat toki aina ammattilaisia ja osaavat asiansa paremmin kuin me amatöörit.
Olipa ajatuksia herättävä postaus! Toivon mukaan derivaattavertauksen kaltaisia matematiikan opettajia ei enää ole :) Meillä ensimmäisenä vuonna yliopistolla eräs matematiikan luennoitsija totesi, että on väärin ajatella, että olen huono matikassa. Oikea ajattelutapa puolestaan olisi ajatella, että tämä lähestymistapa ei toiminut, joten kokeillaan jotain toista lähestymistapaa. Juuri näinhän te teitte Karinkin kanssa, ja pakko myöntää, että niin kaukaa haetulta kuin derivaattavertaus ensin tuntuikin hevoskontekstissa, se oli sittenkin oikein osuva. Derivaattavertauksessa hyvä matematiikan opettaja olisi myöskin vääntänyt rautalangasta asian sillä tasolla, jonka oppilas ymmärtää, sekä palannut asioissa taaksepäin ja selittänyt saman asian eri tavoilla niin kauan ja niin monella eri tavalla, että oppilas saa juonesta kiinni - kuulostaa ihan teidän tarinanne hyvältä auktoriteetilta hevoselle. Enpä ole ennen tullut ajatelleeksi, että hevoset ja matematiikka voisivat sopia näin hyvin yhteen :)
VastaaPoista:) Joku matikanopettaja saattaisi nyt tulla bittiavaruudesta kimppuuni, mutta kyllähän näitä oppilaiden haukkujia edelleenkin on. Valitettavasti.
PoistaIhana kirjoitus! Hevosen ehdoilla, tosiaankin! Tsemppiä teille yhteisiin hetkiin :)
VastaaPoistaKiitos. Kyllä se nyt jo tuntuu paremmalta. Tuo hevonenv ain tarvitsee vähän enemmän aikaa.
PoistaMinä olen näkevinäni kuvissa loppua kohden paaaljon rennomman ja jotenkin iloisemman näköisen hevosen.
VastaaPoistaHyvä kirjoitus taas kerran, ajattelemisen aihetta itsellekin!
Jep. Kyllä hän tosiaan rentoutui. Tänään oli jo välillä sellainen olo, kohta se astuu alahuulensa päälle. :D No ei ihan, mutta eiköhän siihenkin vielä päästä. Herra Herkkis osaa sen hyvin.
PoistaMaiju on huippuopettaja ja kaikki hänen vertauksensa ovat ihan omaa luokkaansa ;)
VastaaPoistaKyllä! :)
Poista