Apostolinkyydillä taivaaseen

Pieniä esteitä.

Hevosten jaloille tapahtui jotain 1990-luvulta 2010-luvulle tultaessa. Hevosten jalat ovat nykyisin lähes poikkeuksetta monimutkaisten hoito-operaatioiden tarpeessa. Tai näin luulin, kunnes aloin taas elää ratsastuskoulussa. Siellä kun on paljon terveitä hevosia! Jännää, miten yksityishevoset voivatkaan olla kaikki niin rikki.

En väitä, etteikö ennakointi olisi tärkeää, mutta enemmän luulen, että jotain on tapahtunut ajatukselle siitä, mikä on raskasta ja mikä kevyttä liikuntaa. Minäkin olen laittanut yöpinteliä ja tallisuojaa, seissyt letkunvarressa tuntitolkulla, hieronut kintereitä, pakastanut jääsuojia omassa pakastimessa, ihan siinä jauhelihojen alapuolella. Olen hieronut linimenttiä ja lotrannut kylmäsaven kanssa. Miksikö? Koska luulin, että tunnin kouluratsastusvalmennus on tervejalkaiselle hevoselle raskasta ja estevalmennus onkin superraskasta. Kenttävalmennuksen jälkeen hevosen olisi kai pitänyt olla käytännössä jalaton. Jotainhan päässämme on mennyt vialle, jos alamme ajatella, että laukkaaminen on hevoselle niin epänormaalia, että se vaatii tuntien kylmäykset ja linimentit.

Ikivanhat lämpöpintelit 90-luvulta.
Silloin niitä käytettiin kisojen jälkeen
Olen katsonut vierestä ratsastuskouluhevosia, jotka tekevät työtä 1-4 tuntia päivässä terveillä jaloilla. Ne liikkuvat määrällisesti paljon, mutta kevyesti. Vertymiselle annetaan aikaa, samoin palautumiselle. Tämä pitää ne hyvässä kunnossa monella tapaa. Miksi yksityishevosilla on toisin?

Tököteistä ja muista konsteista tuskin on mitään muuta harmia kuin ajan- ja rahanmenoa, sillä kävelyttäminen lienee ollut kaiken avainsana. Eri asia on sitten se, että kyllähän moni nauttii ylenpalttisesta hoitamisesta. Hevosen hoitaminen on usein aika kivaa. Työksi se muuttuu siinä vaiheessa, kun hevonen ihan oikeasti sairastuu eikä sitä voi käyttää. Sitä me tietysti yritämme ehkäistä.

Nykyisin huomaan ajattelevani, että mieluummin tunti lisää kävelyä treenin perään terveelle hevoselle kuin tunti kylmän vesiletkun varressa seisomista. On selvää, että välillä kylmäämistäkin tarvitaan. Mutta seuraavana päivänä tarvitaan kävelyä sitäkin varmemmin. Mikään ei vie liikuttamisen tarvetta pois.

Lisäsin myös 15 minuuttia kävelyä omankin juoksulenkkini perään. Alkoi jumit hellittää ja penikkatuskat vähentyä. Niitä ei saanut linimentillä pois, ainoastaan rauhallisemmalla liikunnalla.

Kommentit

  1. Enemmän kuin mielelläni jättäisin jalkashown ja uusien kalliiden tarvikkeiden hankkimisen välistä ja kävelyttäisin poniani vaikka sen kaksi tuntia päivässä jos se auttaisi mutta nivelongelmien hoitoon nyt joutuu käyttämään muita metodeja kuin kävelyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurja kuulla. Toki tilanteita on monenlaisia ja kuten kirjoitinkin, tervettä hevosta ei tarvitse hoitaa kuin sairaita, ja sairaita luonnollisesti pitää hoitaa sairauden vaatimalla tavalla.

      Itse tunnen aina piston sydämessä tuon aikapulan takia. Minä en pystyisi koskaan hankkimaan hevosta, joka edellyttäisi minulta monimutkaisia päivittäisiä hoitorutiineja tuntitolkulla. Toki jokainen omansa hoitaa sitten kun sairauksia ilmenee, mutta että huvikseni hoitaisin pelkästä hoitamisen ilosta ihan kuin hevonen olisi kipeä, niin ei. Ratsastuskouluhevosten luo siirtyessään asiat lohkahtavat mittasuhteisiinsa. Ratsatsuskouluihin ei toki tästä syystä yleensä hankitakaan hevosia, jotka vaativat ylenpalttista hoitoa.

      Tsemppiä hoitoihin! Be ovat varmasti tarpeen.

      Poista
  2. Samaa mieltä. Mutta kylmään kyllä Gion jalkoja melkein joka ratsastuksen jälkeen kylmäyssuojille kun se ei ainakaan haittaa mitään eikä vie ylimääräistä aikaa kuin pari minuuttia. Letkun varressa en jaksa seisoa, linimentteihin en halua turhaan jalkoja totuttaa ja tallisuojia yms. en edes omista. Lämpöpintelit olen tainnut kerran kääräistä jalkoihin.

    Kaikkea noita ehtii tekemään jos on joskus pakko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoakseni kaikelle tökötille on paikkansa. Ei niitä turhaan ole kehitetty.

      Poista
  3. Liityin vasta blogisi lukijaksi, koska sinulla on niin hyviä kirjoituksia. Nyt kuitenkin olen tässä kirjoituksessa lähes jokaisesta asiasta eri mieltä. (Paitsi myös minun mielestäni kävely on hyväksi) Välillä jopa ajattelin, että onko tämä nyt kirjoitettu ironisesti vai oletko oikeasti tätä mieltä: "Siellä (ratsastuskoulussa) kun on paljon terveitä hevosia! Jännää, miten yksityishevoset voivatkaan olla kaikki niin rikki."

    VastaaPoista
  4. Joku viisas on joskus sanonut että hoida hevosen jalkoja kuin ne olisivat jo rikki.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit