Matematiikkaa hevosharrastajalle

Minulle on sanottu, että hevosenomistamisessa kahdella kouluarvosanalla on merkitystä: matematiikalla ja uskonnolla. Uskonnon on syytä olla kymppi, koska uskoa koetellaan ja hevosenomistajan on tultava vahvaksi uskossaan parempaan huomiseen ja eläinlääkärilaskunjälkeiseen elämään. Matematiikassa ei tarvita vitosta kummempaa, koska eihän matematiikan päälle ymmärtävä voi kokea hevosen hankkimista järkeväksi.

Olen matematiikan reputtanut uskonnonopettaja. Papereiltani siis varsin muodollisesti pätevä hevosihminen.

Muutaman ystävän avustuksella tehtailimme matikkatehtävän hevosihmisille. Oikea vastaus julkistetaan viikon kuluttua. Siihen asti tuloksia voi laittaa viesteihin. Kertokaahan, millaisilla palkoilla hevosenpito ylipäänsä on mahdollista?

Leiriystävä.

Marja työskentelee hevosenhoitajana isolla tallilla. Hänellä on alan koulutus ja hänelle maksetaan 10 euron tuntipalkkaa. Marja työskentelee 38,5 tuntia viikossa, viitenä päivänä viikossa. Marjan veroprosentti on 15%. Asunnon vuokra on 400 euroa ja autolaina 300 euroa kuukaudessa.

Marjan työpäivästä tunti kuluu 4–6 karsinan siivoukseen ja kuivittamiseen, loput työtunnit hän käyttää hevosten tarhaamiseen, loimittamiseen, ruokintaan ja muihin tallitöihin.

Tallivuokra Marjan omalta hevoselta on 500e kuukaudessa. Kuinka monta karsinaa Marjan täytyy puhdistaa päivässä, jotta hän olisi tienannut hevosensa ylläpidon yhden päivän osalta?

EDIT 13.6.2015 klo 21.49
Tehtävä oli hiukan kompa. Hevosten määrää ei mainittu. Isoksi talliksi voidaan kuitenkin katsoa 25 hevosen talli. 

On täysin järjetöntä pilkkoa karsinanputsaushintaa osiin. Mutta jos Marja puhdistaa tunnissa keskimäärin 5 karsinaa, hän on putsannut kaikki tallin karsinat 5 tunnissa, mistä palkkaa kertyy esimerkin mukaisella tuntipalkalla 50 euroa. Näin ollen yhden karsinan putsaushinta on verottomana 50€/25hevosta = 2€, veroton hinta yhdestä karsinasta on 1,70€. 25 hevosen karsinan putsaamisella ja viiden tunnin työllä on siis tienannut yhden ratsastuskoulussa pidettävän ratsastustunnin hinnan.

Tärkeämpää on ehkä kuitenkin huomioida nimim. Suvililja.net´in vastaus: "Kun Marjan bruttopalkka on 1540 € / kk, nettopalkka 1309 € / kk ja tehtävässä mainittujen kuukausittaisten menojen jälkeen hänelle jää käteen 109 € / kk, ei voi kuin toivoa, että Marjalla on puoliso jakamassa kuluja :)"

Kommentit

 1. Noin 12 karsinaa. Pelkkien karsinoiden perusteella siis laskettu :)

  VastaaPoista
 2. Kaikki karsinat. Tulee potkut jos ei putsaa ja sit ei ole rahaa ylläpitää omaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti. Mutta onkos ilti varaa ylläpitää sitä omaa?

   Poista
  2. Eieiei... lähinnä kysymys on että onko oman ylläpidon lisäksi mahdollisuus tehdä mitään muuta :D Ihmeesti juuri niillä, joilla ei luulisi maksettavaan palkkaan nähden verrattuna olevan mitään mahdollisuuksia elättää hevosta, nimenomaan on hevosia. Perusperiaate pitäisi olla ilmeisesti että kaikki menee mitä tulee ja mitään et mukaan täältä saa. ;)

   Poista
 3. Noin 8-12 karsinaa (keskiarvokuuukaudessa 30 pv).

  VastaaPoista
 4. Heh, kaikki tietty, mitkä kuuluu työsopimukseen :-) Eihän tässä ole kyseessä mitään yksikköhintaa per karsina.

  VastaaPoista
 5. Tämähän on hyvä postaus, kiitettävällä uskonnon numerolla varustettu matemaatikko innostui! Tämä myös selittää sen, miksi lukion uskonnon arvosanasta huolimatta päädyin sijoittamaan kameravehkeisiin ja kuoppaamaan ainakin toistaiseksi haaveet oman hevosen osalta: toinen niistä kun vain tuo kustannuksia, toista voi käyttää myös työvälineenä eikä toisaalta repussa ollessaan kuluta mitään. Ehkä uskonnon numero kuitenkin selittää uskoni siihen, että hevosenpito ei ole ydinfysiikkaa tai tähtitiedettä, vaikkei se aina helppoa ja yksiselitteistäkään ole.

  Mitä tulee tehtävään, siivottujen karsinoiden lukumäärän ei kerrota vaikuttavan palkan määrään, joten merkitystä on vain tehdyillä työtunneilla ja tuntipalkalla. Kun Marjan bruttopalkka on 1540 € / kk, nettopalkka 1309 € / kk ja tehtävässä mainittujen kuukausittaisten menojen jälkeen hänelle jää käteen 109 € / kk, ei voi kuin toivoa, että Marjalla on puoliso jakamassa kuluja :) Lisää näitä, kiitos! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän laskeminen ei tosiaan ollut tehtävänannossa, mutta ehdottomasti olisi sulaa hulluiutta jättää se laskematta ja huomioimatta! Ehdottomasti antaisin nyt voittopisteet tälle vastaukselle, jossa huomioitiin kokonaisuuden kannalta oleellisimmat asiat.

   Poista
 6. Kun uskalsin ensimmäistä kertaa kotona ehdottaa oman hevosen hankintaa, rakas aviomieheni ehkä hieman huokaisten pyysi kk- ja vuositason kululaskelmat. Niitä sitten räknättiin aika hartaasti. Kyllähän se vähän pysäyttävää oli.

  Meillä yhteenlasketut tulot on ihan kohtuulliset, mutta seuraan menoja aika tarkasti ja teen hankintoja edes hetken harkiten. Tingin monesta muusta (jo ajankäytöllisistä syistä), mutta en mielelläni rakkaimpieni hyvinvoinnista.

  Aina välillä mietin, että kuinkakohan kummassa hevosenomistajat pystyvätkin venyttämään eurojaan niin uskomattomasti.

  VastaaPoista
 7. Mulla on surkea matikkapää, mutta uskonto oli kymppi. Joten en edes yritä vastata kysymykseesi.
  Kumma juttu, minäkään en voi ymmärtää, miten rahat riittivät vuosikausia kalliin maneesitalilin vuokriin, lukuisiin eläinlääkärikuluihin, varusteisiin...jotenkin ne aina riittivät. Nyt kun ei ole hevosta, käyttää rahaa ihan eri tavalla, ei sitä nytkään kauheasti jää yli. Se mikä tulee, se menee. Aina.

  VastaaPoista
 8. Hauska tehtävä! :) Olen pitänyt vuoden alusta omaa kirjanpitoani Excelissä, ja se on aika lailla silmiä avaavaa... Hevosmenojen osuus (varsinkin kun alkuvuodesta panostin nuoren ratsutukseen eli makselin vähän päällekkäisiä tallivuokria, on ollut satulan hankintaa ym) on aika megaiso! Hevosmenoista en ole erotellut tallivuokria, eläinlääkäreitä, varusteita ym vaan laittanut kaikki kylmästi samaan sarakkeeseen. Loppuvuoden teemana selvästikin kaikista "turhuuksista" luopuminen...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit