Aitoa ja alkuperäistä

Yhteistyössä nannasalmi.com

Siinä on luonnostaan upea kiilto. Se on vahvaa. Se on kuin tehty korujen valmistusta varten, vaikka se usein näyttäisikin takkuiselta kasalta jouhia.

Nanna Salmi on tehnyt hevosenjouhikoruja viidentoista vuoden ajan. Samalla hän on kudotun hevosenjouhikorun äiti, idean luoja ja suunnittelija. Koulutukseltaan Nanna on tekstiilitaiteilija, joka innokkaana hevosharrastajana keksi yhdistää hevosenjouhet koruiksi.

Se ei kuitenkaan tapahtunut sekunnissa. Lapsena Nanna ei haaveillut omasta ponista vaan siitä, että hänestä tulisi intiaani. Hevosen selkään hän päätyi vasta täytettyään 40 vuotta. Hiukan pian sen jälkeen hänestä tuli hevosenomistaja, kun 18-vuotias oldenburgilaistamma Nitte päätyi viettämään eläkepäiviään Nannan luokse. Niten häntää harjatessa idea koruista kuitenkin sai siivet.

Nitte laitumella vuonna 1998. Kuva: Nanna Salmen kotialbumi

Ensimmäinen koru valmistui lahjaksi silloiselle tallinpitäjälle, jonka omistamien kolmen sukupolven hevosten jouhia koruun käytettiin. Koruun kiinnitettiin tismalleen samanlaiset oliivikuolaimet, mitkä Nitellä oli. Ne teetettiin kultasepällä mittatilaustyönä, alkuperäisiä kuolaimia mallina käyttäen. Korun saaja oli äimistynyt ja onnellinen, mutta niin olivat muutkin. Tilauksia alkoi tulla. Oli selvää, että Nanna oli keksinyt jotain ennennäkemätöntä!

Nannalle on tärkeää, että jokainen koru valmistetaan tarkasti juuri niistä jouhista, mitkä korun tilaaja lähettää. Tämän hän varmistaa käsittelemällä vain yhteen koruun tulevia jouhia kerrallaan, muut odottavat pusseissa vuoroaan. Ainutlaatuisuus voidaan tällä tavoin aina varmistaa.

Jokainen koru valmistuu kolmen käsityöammattilaisen yhteistyönä. Nannan yhteistyökumppaneina ovat suomalainen kultaseppä, huippuammattilainen hänkin, sekä yksi Suomen vanhimmista koruvalimoista, joka niin ikään on tunnettu korkeasta työn laadusta.

Oman, ehkä jo edesmenneen hevosen jouhista valmistettu koru on kantajalleen kallisarvoinen muisto, jouhilla on tunnearvoa, mutta sen lisäksi työn sekä materiaalien laadun on oltava korkeaa. Nannan koruissa kaikki tämä yhdistyy.

Nannan hevosenjouhikorumallistoon voi tutustua osoitteessa nannasalmi.com

Nitte kotipihalla vuonna 1997. Kuva: Nanna Salmen kotialbumi

Nanna ja Nitte tutustuivat toisiinsa vuonna 1993. Kuva: Nanna Salmen kotialbumi


Kommentit

Suositut tekstit