Avautuva käsi on laaduttoman ratsastuksen merkki

Ratsastin syksymmällä tosi pitkään nyrkit kiinni hevosen kaulassa. Vinkin antoi minulle ensimmäisen kerran vuosia sitten Sini Hagelberg. Tarkoituksena oli vakauttaa käsi ja oppia antamaan hevoselle riittävä tuntuma, joka yhdessä eteenpäinratsastava pohkeen kanssa saa hevosen liikkumaan "ohjan ja pohkeen välissä."

Verryttelyä estetuntia varten. Kevyessä istunnassa tukeutuminen on helppoa.

Olen aika lyhytkätinen, joten kaulaan tukeutuminen kipeyttää minulla hartiat todella helposti. Siksi on hyvä, että tukeutuminen saa aika nopeasti ymmärtämään, miten tärkeää vakaa käsi on hevoselle. Peräänantoa on turha toivoa, jos käsi aukeaa. Cajus sanoo aina, että avonainen käsi on laaduttoman ratsastuksen merkki.

Sitä kuvittelee helposti, että pitkä ohja on jotenkin pehmeä ohja, vaikka asia on täysin päinvastoin. Liian pitkä ja löysä ohja on hevoselle todella kova ja epämiellyttävä, koska ratsastajan on mahdollista tehdä pitkällä ohjalla todella raju ja yllättävä nykäisy. Lyhyellä ohjalla kaikki on mahdollista tehdä pehmeämmin.

"Sitä kuvittelee helposti, että pitkä ohja on jotenkin pehmeä ohja, vaikka asia on täysin päinvastoin."


Tippa Teräväinen ohjaa minua ja Tinttiä oikeasta ohjastuntumasta talvella 2010

Ohjaa ei kuitenkaan saa lyhyeksi, ellei käsi pysy paikallaan. Jos ratsastaja antaa jatkuvasti ohjien luistaa pidemmiksi, hevonen kyllä ottaa ohjan. Voi, miten hyvä Tintti oli tässä! "Nyrkki kiinni", oli mantra, jota sekä minä että opettajani hoimme - tauotta.

Moni ratsastuksenopettaja kyllä sanoo, että "kanna kädet", mutta se tulee vasta, kun käsi oikeasti pysyy paikallaan. Harvalla se automaattisesti pysyy siellä, missä sen oikeasti pitäisi olla, ellei ensin käytetä vähän vippaskonsteja.

Kaulaan tukeutuminen on yksi sellainen. Teen sitä - vähän hevosestä riippuen - lähes joka ratsastuskerta, koska se vain yksinkertaisesti helpottaa minua ohjelmoimaan itseni tulevaan. Ja olen saanut karsittua ohjien juoksutusta sormieni välistä merkittävästi. Mutta älkää toki silti luulko, että onnistun siinä täydellisesti.

************
EDIT klo 13:38!
Muista, että hevosen kaulaan tukeutuminen ei tarkoita sitä, että ratsastaja nojaa hevosen kaulaan tai sijoittaa painopisteensä hevosen etuosalle ja tekee hevosesta vielä etupainoisemman. Ratsastajan täytyy hallita keskivartalonsa hyvin, jotta hänen painopisteensä pysyy edelleen oikeassa paikassa.

Suosittelen aina konsultoimaan omaa valmentajaa/ratsastuksenopettajaa, sillä he tietävät parhaiten, mistä kohtaa sinun ongelmaasi lähdetään korjaamaan.


Kommentit

  1. Tämäpä olikin itselleni hyvä kirjoitus. Viikonlopuna olen menossa teematunnille tuntumasta. Olen muutaman kerran tukenut kädet kaulalle vakauttaakseni kädet, mutta saanut siitä useimmiten sapiskaa, ja olenkin ollut siinä uskossa, että niin ei vain voi/saa tehdä. Lörppäohjilla ratsastelu on perinpahatapani, josta haluaisin oppia pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OPettajia on moneksi. SInulla on varmasti ollut opettaja, jonka mielestä ensin kannetaan kädet ja sitten vasta vakautetaan ne. Minulla toimi paremmin se, että ensin vakautin ja sitten aloin kantaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit