Kokataan chiasta ihmisille ja hevosille

Minulle jäi Tintiltä paljon chia-siemeniä, joten otin ne omaan käyttöön. Periaatteessahan ne ovat hevosrehua eivätkä sovi ihmisten ruoaksi, mutta koska ne nyt käytännössä ovat aivan puhdasta tavaraa ja minulla on aina ollut tapana syödä hevoseni leipiä ja porkkanoita talliolosuhteissa, en ole nähnyt tässä merkittävää hygieniariskiä.

Muokkasin erään siemennäkkärireseptin** pohjalta chiaa sisältävän reseptin. Chia turpoaa ja limaantuu niin paljon enemmän kuin pellava, joten taikinasta tulee koostumukseltaan erilaista kuin ilman sitä. Jos et käytä chiaa, käytä hiukan enemmän pellavaa. Alkuperäisessä ohjeessa siemeniä sitova aines on nimenomaan pellava.

Chiaa ei kannata käyttää enemmän kuin mitä tässä reseptissä on, koska ainakin minulla chia joskus takertuu hampaisiin kiinni. Pellava ei sitä tee.

Nämä maistuvat sekä omistajalle että hevoselle. Meillä näitä syödään näkkärinä, mutta nämä sopivat vaikkapa dippaamiseen avokadodipin tai hummuksen kanssa. Tai tallievääksi ihan sellaisenaan.


Pellava-chiasiemennäkkäri (2 pellillistä)

3dl kokonaisia pellavansiemeniä
1dl chiaa
0,5dl seesaminsiemeniä
1dl kurpitsansiemeniä
0,75dl auringonkukansiemeniä
0,75tl suolaa
4,5dl vettä

Kuumenna uuni 70 asteeseen. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja anna turvota noin 20 minuuttia. Jaa kakkaroiksi leivinpaperin päälle ja paista uunissa 10h (toisin sanoen yön yli)

Voit paistaa kaksi pellillistä kerralla, vaikka sinulla ei olisi kiertoilmauunia.
Taikina ei leviä eikä turpoa paistettaessa, joten muotoile juuri sen paksuisia ja kokoisia kakkaroita, mitä aiot syödä.**Siemennäkkäriresepti ilman chiaa löytyy teoksesta Ola Lauritzson ja Ulrika Davidsson: Herkuttele huoletta - GI-ruokaa juhlahetkiin. WSOY, Helsinki 2011

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit