Millaista yhdistelmää saa vetää ilman pikku e:tä

Esitin alkuviikosta poliisille kasan kysymyksiä, joista tallin nurkilla on keskusteltu sataan ja kymmeneen kertaan. Päivitä tästä, olitko sinä kuljetustietämyksesi kanssa oikeassa. Kysymyksiin vastasi vanhempi konstaapeli Teppo Hakkarainen Helsingin poliisilaitokselta.

 

Rekisteröintitodistukset ja ajo-oikeus ratkaisevat

Peruslähtökohta kaikille kuljetussäädöksille on, että poliisi katsoo auton ja trailerin rekisteröintitodistuksissa ilmoitettavia teknisiä massoja ja tarkistaa, onko kuljettajalla oikeus ajaa sitä yhdistelmää, joka hänellä kuljetettavanaan on. Ajo-oikeutta tarkastellessa ei siis kiinnitetä huomiota siihen, kuinka monta hevosta ja ihmistä kyydissä on ja paljonkohan ne mahtavat painaa. Mikäli kuljettajan ajokortti oikeuttaa ajamaan teknisten massojen mukaan laskettua yhdistelmää, tarkistetaan seuraavaksi onko itse yhdistelmän kuormaus ja kytkentä laillinen.

Tavaraa on aina mukana enemmän kuin mitä hevonen painaa. Muista huomioida myös vuodenaika, sekä liikenneturvallisuuden että hevosesi turvallisuuden tähden.

Vaadittava ajo-oikeus lasketaan ajoneuvojen teknisistä massoista eli rekisteröintitodistuksiin merkityistä massoista. Toisin kuin joskus virheellisesti luullaan, sillä, onko perävaunussa kuormaa yhden hevosen verran tai ei ollenkaan, ei ole ajo-oikeuden kanssa mitään tekemistä.

"Vaadittava ajo-oikeus lasketaan ajoneuvojen teknisistä massoista eli rekisteröintitodistuksiin merkityistä massoista. Toisin kuin joskus virheellisesti luullaan, sillä, onko perävaunussa kuormaa yhden hevosen verran tai ei ollenkaan, ei ole ajo-oikeuden kanssa mitään tekemistä. ."

 

Tärkeät käsitteet

Vaadittavan ajo-oikeuden voi tarkistaa rekisteröintitodistuksista löytyviä lukuja ynnäimellä. Jotta ymmärrät asiaa paremmin, perehdy käsitteisiin.
Omamassa = trailerin/auton paino tyhjänä
Kokonaismassa = trailerin/auton paino täydessä sallitussa lastissa.
Kykentämassa  = ns. vetokyky, eli vetoauton valmistajan ilmoittama maksimi ajoneuvoon kytkettävän perävaunun todelliselle massalle (omamassa + kuorma) Rekisteröintitodistuksessa "perävaunumassa jarruin" (työntöjarrulla varustettu perävaunu > 750 kg) ja "perävaunumassa jarruitta" (jarruton kevytperävaunu, < 750 kg) vetoauton valmistajan ilmoittama maksimi ajoneuvoon kytkettävän perävaunun kokonaismassalle, ns. vetokyky
Tiedon perävaunun omamassasta tarvitsee siihen arvioon kuinka paljon perävaunuun voi ottaa lastia. Kokonaismassaltaan 1300 kg perävaunuun, jonka omamassa on 630 kg voi lastata siis vain 670 kg.

 

Mitä saa vetää ilman BE- korttia?

K1: Minulla ei ole BE- yhdistelmäajokorttia. Saanko kuljettaa hevostani trailerilla silloin, kun autoni rekisteriotteen mukainen kokonaismassa 2140kg, kykentämassa on 1300kg ja trailerini kokonaismassa on 1300kg? Traileri painaa tyhjänä (omamassa) 620kg?
V: Saat. Kun vedettävän perävaunun kokonaismassa ei ylitä vetävän ajoneuvon kokonaismassaa ja yhdistelmä on maksimissaan 3500 kg, B-kortti riittää. Jotta tapauksen kuorma pysyy perävaunun kantavuuden rajoissa, kyyditettävän hevosen täytyy painaa 680kg tai alle. .
K2: Minulla ei ole BE – yhdistelmäajokorttia. Saanko käydä hakemassa trailerikaupasta kotiin uuden trailerin, kun autoni rekisteriotteen mukainen kokonaispaino on 2140kg, autoni vetokyky on 1300kg ja ostamani trailerin kokonaispaino on 1500kg, mutta siellä ei ole yhtään hevosta sisällä? En siis vedä 1500kg:n lastia, vaan pelkkää traileria, jonka paino tyhjänä (omamassa) on 630kg.
V: Et saa. Yhdistelmän kokonaismassa ylittää 3500 kg (vetoauton kokonaismassa 2140 + perävaunun kokonaismassa 1500 kg = 3640 kg), joka on B-kortille ajettavaksi säädetty korkein sallittu yhdistelmämassa, kun kyseessä on jarrullinen perävaunu. Yhdistelmä on kuitenkin laillinen BE-kortillisen kuskattavaksi, koska perävaunun senhetkinen todellinen massa 630 kg jää alle ajoneuvon kytkentämassan 1300 kg.
K3: Minulla ei ole BE-ajokorttia. Saanko mennä harjoittelemaan peruuttamista ajoneuvoyhdistelmällä, jossa auton kokonaispaino on 2500kg ja trailerin kokonaispaino 1500kg, mutta joka painaa tyhjänä (omamassa) vain 700kg?
V: Yhdistelmä on laillinen, koska perävaunun todellinen senhetkinen massa 700 kg ei ylitä vetoauton kytkentämassaa. Ajo-oikeus yhdistelmälle yleisellä tiellä kuitenkin on BE-luokka, koska vetoauton ja perävaunun yhteenlaskettu kokonaismassa ylittää 3500 kg (4000 kg). Ajoharjoittelun em. yhdistelmällä tulee B-kortillisen suorittaa yksityisellä tiellä, tontilla tai muulla alueella, mikä ei ole yleisessä käytössä. .
K4: Minulla ei ole BE-ajokorttia. Saanko mennä harjoittelemaan peruuttamista ajoneuvoyhdistelmällä, jossa auton kokonaismassa on 2140kg ja trailerin kokonaispaino 1300kg, mutta joka painaa tyhjänä (omamassa) vain 620kg?
V: B-luokan ajo-oikeudella yhdistelmää saa ajaa, jos vetoauton omamassa (joka ei nyt tiedossa) ylittää trailerin kokonaismassan 1300 kg ja yhdistelmän kokonaismassa on max 3500 kg. Yhdistelmäkin on laillinen, jos harjoittelet perävaunu lastaamattomana ja ajoneuvon rekisteröintitodistuksen mukainen perävaunumassa jarruin (kytkentämassa) on vähintään 620 kg.
K5: Minulla ei ole BE-korttia. Voinko suorittaa BE-korttiin edellytettävän ajokokeen yhdistelmällä, jossa auton kokonaispaino on 2140kg, vetokykyy 1300kg , trailerin omamassa on 630kg ja kokonaispaino 1300kg? Jos en voi, millainen yhdistelmä minulla pitää olla ja miten pääsen tuon yhdistelmän kanssa ajokoepaikalle?
V: BE-luokan ajokokeessa tulee olla yhdistelmä, jossa vetoautoa saat ajaa B-luokan kortilla ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 3500 kg. Perävaunun kokonaismassan on oltava vähintään 1000 kg ja todellisen senhetkisen kokonaismassan vähintään 800 kg. Lisäksi perävaunun on oltava vähintään vetoauton ohjaamon korkuinen ja levyinen, jotta kuljettajan näkemä taakse on mahdollinen vain sivupeileihin katsomalla. Ainoa poikkeus, milloin saat BE-yhdistelmää ajaa yleisellä tiellä ennen virallista ajo-oikeutta, on silloin kun ajat kuljettajantutkinnon suorituspaikalle. Tuo poikkeus sallii yhdistelmän siirtämisen kuljettajantutkintoon ja sieltä takaisin lyhintä reittiä.
K6: Minulla ei ole BE – yhdistelmäajokorttia. Saanko kuljettaa yhtä hevosta kahden hevosen trailerilla, kun autoni rekisteriotteen mukainen kokonaismassa on 2140kg, auton vetokyky on 1300kg ja trailerin kokonaispaino on 2000kg? Trailerin paino tyhjänä (omamassa) on 630kg ja hevoseni painaa 600kg, eli yhteensä vedettävää on vain 1230kg.
V: Et saa. Yhdistelmän kokonaismassa ylittää B-luvan yhdistelmälle sallitun kokonaismassan 3500 kg (2140 + 2000 kg = 4140 kg). BE-kortillinen voi yhdistelmää kuitenkin huoletta kuljettaa, sillä perävaunun todellinen senhetkinen massa on vain 1230 kg, eikä ylitä siten vetoauton kytkentämassaa 1300 kg.

 

Entä sitten, kun BE-kortti on suoritettu?

K7: Minulla on BE- yhdistelmäajokortti. Autoni kokonaismassa on 2500kg ja sen vetokyky on 1500kg. Saanko kuljettaa sillä yhtä hevosta silloin, kun perässä on kahden hevosen traileri, jonka kokonaispaino on 2000kg? Hevoseni painaa 700kg ja trailerin omamassa on 700kg.
V: Saat. Yhdistelmän tekninen kokonaismassa ylittää 3500 kg, eli BE-kortilla mennään. Yhdistelmäkin tässä tapauksessa on ok, koska perävaunun kokonaismassa ei ylitä vetoauton kokonaismassaa ja perävaunun todellinen senhetkinen massa jää alle vetoauton kytkentämassan 1500 kg (omamassa 700 kg + hevonen 700 kg = 1400 kg).
Poikkeus perävaunun ja vetoauton välisestä vaadittavasta painosuhteesta (perävaunun kokonaismassa ei saa ylittää vetoauton omamassaa) toki löytyy, muistuttaa konstaapeli Hakkarainen. BE-luokan kortilla voi kuljettaa yhdistelmää, jossa perävaunun kokonaismassa on puolitoistakertainen vetoauton omamassaan verrattuna, ellei valmistajan määrittelemä kytkentämassa tätä rajoita. Tuolloin vetoautona tulee kuitenkin olla M1G- tai N1G -luokan ajoneuvo (maasturi tai maastopakettiauto). Normaali" henkilöauto kuuluu luokkaan M1.

Pohdittaessa sitä, tarvitseeko B- vai BE-korttia, on tammikuusta 2013 lähtien valikoimaan voinut ottaa myös B/96-kortin. Kyseinen-ajo-oikeus oikeuttaa sellaisen yhdistelmän kuljettamiseen, jossa vetoautoa saa kuljettaa B-luokan kortilla ja yhdistelmän maksimipaino on 4250 kg. Ajokorttiin merkitään tuolloin B-luokan kohdalle ajoneuvoyhdistelmää vastaavan ajokokeen suorittamisesta lisämerkintä 96. Tutkintohinnat korttiluokilla on kuitenkin samat. Tapaukset 2, 3 ja 6 olisivat omiaan myös B/96-kortillisen kuljetettaviksi.

Rangaistukset

Kuljettaessaan yleisellä tiellä sellaista ajoneuvoa, tai ajoneuvoyhdistelmää, johon kuljettajalla ei ole ajo-oikeutta, syyllistyy rikoslain mukaiseen kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Sanktiona tästä voi saada 20 päiväsakkoa. Kytkentäsääntöjä rikkoessa syyllistyy liikennerikkomukseen ja sanktiona yleensä 6 päiväsakkoa. Törkeissä kuormausvirheissä voi syyllistyä myös liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan, jolloin ajokortti voidaan ottaa väliaikaisesti pois. Oma lukunsa on vielä se, syyllistytkö kuormausvirheillä myös eläinsuojelurikkomukseen.

Joka tapauksessa, 20 päiväsakkoa tekee esimerkiksi 3000 euron kuukausituloilla noin 600 euroa. BE-ajokortin ajokoe sekä teoriakoe maksavat yleensä alle 150 euroa. Lisäksi maksat uuden ajokortin hinnan. Harjoitella voit itse tallin pihassa, kunhan käytössäsi on traileri.

(Tekstiä korjattu 4.9. klo 9.00: B-kortilla saa nykyisin ajaa yhdistelmää, jossa vetoauto painaa vähemmän kuin sen perään kytketty perävaunu. Yhdistelmän on kuitenkin painettava alle 3500kg)

(Tekstiin lisätty 4.9. klo 9.25 kohta B/96- kortista)

Kommentit

  1. Nykyään B-kortilla saa ajaa yhdistelmää (jarrullisen peräkärryn kanssa), jonka kokonaismassa on enintään 3500kg. Peräkärryn kokonaismassa saa olla suurempi, kun auton omamassa.

    Vanha sääntö on postunut Trafin sivuilta ajokorttiuudistuksen myötä joku aika sitten, eikä tunnu olevan ihan selvää edes poliiseille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Meinaatko siis, että voisit kytkeä autoosi trailerin, joka painaa enemmän kuin autosi ja tämä yhdistelmä painaa silti alle 3500kg?

      Poista
    3. Periaatteessa näin se menee, se on siis laillinen yhdistelmä. Toimivuudesta en tiedä, enkä tiedä vetääkö joku tällaisella yhdistelmällä.. :)

      Poista
    4. Varmaan viittaat tuohon viimeisen kohtaan ja poikkeukseen, mistä poliisi puhuu. Saat kyllä vetää isompaa lastia, mutta silloin sinulla pitää olla aika valtava maasturi ja tarvitset siihen kyllä BE-kortin, sillä tuo 3500kg tulee aika nopeasti täyteen.

      HEvosta et ainakaan tuolla yhdistelmällä vedä laillisesti, jos sinulla on pelkkä B-kortti. JOs taas on BE- kortti, niin sitten sinulla on siihen ajo-oikeus.

      Poista
    5. Ei, vaan viittaan esimerkiksi tähän:

      "Nyt vain pitäisi tietää vetoauton omamassa eli kuormaamaton paino. Esimerkkinä sopiva vetoauto Volvo V70 omamassa on n. 1730 kg ja kokonaismassa 2140 kg. B-kortti riittää, kun maksimikuormattu perävaunu (kokonaismassa) 1300 kg ei siis ylitä kuormaamattoman vetoauton omamassaa 1730 kg,"

      Siihen en ota kantaa, mitä kannattaa vetää, mutta laillista on vetää painavampaa koppia, kun auton omamassa. Tieto on ihan Trafin sivuilta: http://www.trafi.fi/tieliikenne/ajokortit_ja_tutkinnot/ajokorttiluokat

      "B-luokka, johon kuuluvat:
      c) ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg mutta ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 3 500 kg."

      Tästä on poistunut se kohta, jossa sanotaan, että perävaunun kokonaismassa ei saa ylittää auton omamassaa.

      Poista
    6. Tekstiä on korjattu tuon hyvän huomion perusteella. Se, löytyykö tällaisia yhdistelmiä ajettavaksi, on sitten toinen asia. Mutta siis asiatiedon suhteen olit oikeassa. :) Kiitos!

      Poista
    7. Ja tuolla myöhemmin kerroitkin, että näitä löytyy ajettavaksi. Eipä ollut turha kirjoitus, kun selvästi tässä on paljon variaatioita ja pähkäiltävää!

      Poista
  2. Hyvä postaus! Jos vielä viitseliäisyyttä löytyy, kysyisin vakuutusyhtiön kannan jos kolaroi kortittomalla yhdistelmällä - mitä korvataan ja kenelle?

    Elina: Käytännössä tilanne, jossa kopin kokonaismassa olisi enemmän kuin auton omamassa JA sille löytyisi kytkentäoikeus on aika harvinainen tilanne, Auton omamassa vaikuttaa (yleensä) vetokapasiteettiin aika lineaarisella suhteella. Yleensä ne on jotain pikkufarkkuja ja pieniä painoluokkia, eli käytännössä yhden hevosen (tai auto/venetrailerin) koppeja. Muistini mukaan esim. äitini ford focus painaa karvan alle 1200 kg (n.1100 kg), sen suurin sallitty kytkentämassa on 1200 kg ja siihen luvalla kytkettävät kopit jäävät siis kaikki yhden tai puolentoistahevosen kopeiksi - eli niissäkin; jos kopin kokonaismassa on 1300kg, jää koni vetämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en edelleenkään ottanut kantaa siihen, miten tällainen tilanne syntyy tai kannattaako vetää. Kerroin vain, että tuo lainkohta on poistunut! Eli nykyään riittää, kun tarkistaa, että auton ja peräkärryn kokonaismassa ei ylitä 3500kg ja että auton vetokyky riittää. :)

      Mutta tässä ihan elävästä elämästä esimerkki, jossa tuo poistunut sääntö vaikuttaa (eikä nuo vanhat Volvot nyt niin harvinaisia edes ole) :

      Auto: Volvo 940 Turbo (vm. 1995)
      omamassa 1400kg
      kokonaismassa 1905kg
      perävaunumassa jarruin 1600kg

      Saa vetää 3500kg-1095kg = 1595kg eli enemmän, kun auton omamassa.
      Eli esim. 1,5 hevosen koppi 1500kg + auto 1905kg jää alle 3500kg.

      Ennen säännön poistumista ei B-kortilla olisi kyseistä yhdistelmää saanut vetää, koska koppi on auton omamassaa painavampi.
      Tällaisia 1,5 hevosen koppeja (tai vanhoja kahden hevosen koppeja) on maailma täynnä ja tällä autolla se veto myös oikeasti onnistuu.

      Poista
    2. Hyvä juttu, kiitos tiedosta. Tämä varmasti hyödyllinen tieto niille, jotka tällaisilla vanhemmilla yhdistelmillä ajavat. Ja tosiaan, tekstiä korjattiin tältä osin, joten nyt siinä on tämäkin vastikään muuttunut asia oikein.

      Ja nyt vähän asian vierestä: Uskallatko ajaa tuolla yhdistelmällä myös talviaikaan?

      Poista
    3. No juu, olisihan sitä pitänyt vanhan volvon joskus itsekin omistaneena niiden painot ja kantavuudet.

      Poista
    4. Meillä ei tällä yhdistelmällä ole ajettu ja autokin myyty jo pois, mies vaan muisti nuo painot ja tarkisti vielä. Enkä kyllä tiedä lähtisinkö talviaikaan liikkeelle ellei olisi hätätilanne, tiedän kyllä ihmisiä, jotka ovat lähteneet. :) Meillä vedetään Land Cruiserilla kevyttä vanhaa koppia, painot menee himpun päälle tuon 3500kg. Harmi, siihen tarvitaan pikku-E eli mies. ;D

      Poista
    5. Kyllä ne yllättävästi lähtee jos vaan saa takakonttiin pari sementtisäkkiä. Ylämäkeen melkein paremmin kun aisapaino antaa takapyörille pitoa. Joskus olen etuvetoisella ollut kiusallisessa tilanteessa, kun p-alueella on jyrkkää mäkeä, ja irtosoraa. Siinä sitten painon ollessa enemmän taka-akselilla lentää soraa jorpakkoon kun keula etsii pitoa.

      Poista
    6. Kannattaa kuitenkin muistaa, että täämän uusimman tulkinnan mukaan auton OMAmassa saa siis olla pienempi kuin kärryn kokonaismassa, mutta auton KOKONAISmassa ei saa olla pienempi kuin kärryn kokonaismassa. Eli siis tuo kokonaismassasääntö pätee aina. Katso ajokorttia, katso rekisteriotetta ja ynnää yhteen kokonaismassat.

      Se on aika mielenkiintoista, mitä kaikkea ihmiset koppeihinsa lastaavat.Maailmassa on paljon laillisia asioita, jotka eivät millään mittapuulla ole järkeviä.

      Poista
  3. Tammikuusta 2013 lähtien valikoimaan voinut ottaa myös B/96-kortin. Kyseinen-ajo-oikeus oikeuttaa sellaisen yhdistelmän kuljettamiseen, jossa vetoautoa saa kuljettaa B-luokan kortilla ja yhdistelmän maksimipaino on 4250 kg. Ajokorttiin merkitään tuolloin B-luokan kohdalle ajoneuvoyhdistelmää vastaavan ajokokeen suorittamisesta lisämerkintä 96. T

    VastaaPoista
  4. B-luokan ajokortilla saa AINA vetää 750 kiloa. Samalla kortilla voi ajaa autoa, jonka kokonaispaino on enintään 3500 kiloa. Eli esim. Sprinter tai Ducato ja siihen jarruton kevytperävaunu. Siis auto 3500 plus kärry 750 on 4250 kiloa. Tätä massaa ei voi soveltaa muulla tavoin. Ei voi siis olla yhdistelmää, jossa auto painaa 3000 kiloa ja kärry1250 kiloa.

    VastaaPoista
  5. Itse luin blogitekstin vasta tänään, mutta tämä selvensi Trafin sivuilta luettua ja pähkäiltyä entisestään! Varmasti aina vaan ajankohtainen ja keskustelua herättävä asia. Hyvä kirjoitus! PS: muistin blogisi, kun annoit käyntikortin kengityskurssilla Harjussa n. 1-1,5v sitten? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko siitäkin jo niin kauan! :) Kiva, että tekstistä oli apua!

      Poista
  6. Merkur 15c Safety Razor - Barber Pole - Deccasino
    Merkur 15C Safety Razor https://deccasino.com/review/merit-casino/ - Merkur - 15C communitykhabar for Barber Pole is wooricasinos.info the perfect introduction to the poormansguidetocasinogambling.com Merkur Safety worrione Razor.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit