Mummopuuma

Minulla on tapana verrata Tintin Cushingin tautia vaihdevuosiin. Olen ymmärtänyt, että hiki ja vetämättömyys ovat silloinkin arkipäivää. Omalle mummolleni sitä paitsi kasvoi vanhemmiten paksummat ja pidemmät viikset. Hän ei halunnut niistä huomautettavan eikä niitä leikattavan. Ei ollut mummoa karvoihin katsominen.

Syksy on kuulemma huonoa aikaa Cushingin taudin testaamiselle. Testien kanssa kannattaa odottaa esimerkiksi marraskuulle, sillä syksyisin kortisoliarvot ovat hevosilla luonnostaan korkeammalla tasolla. Juttelin eläinlääkärin kanssa ja Tintin verikoket päätettiin ottaa seuraavan kerran vasta alkutalvesta. Koska Tintti on ollut vetämätön ja hiukan laihtunutkin laidunkauden aikana, päätimme kuitenkin nostaa sen lääkityksen ponitasolta hevostasolle. Kahdessa vuodessa tauti on hyvinkin voinut saada aikaan sen, että Tintin olon tasaamiseksi vaaditaan jo kokonainen tabletti.

Kun lääkitys aloitettiin, Tintti sai kokonaisesta tabletista ataksiaoireita, jotka katosivat lääkkeen puolittamisen myötä. Lääke joka tapauksessa piristi sitä valtavasti. Nyt toivon, että sama homma jatkuu, kun lääkettä lisätään.

Ihmisille pergolid kehitettiin aikoinaan Parkinsonin taudin hoitoa varten. Luin joku aika sitten, että ennen kuin pergolidin käytöstä kyseisen taudin hoidossa luovuttiin, sitä käyttäneet ihmiset raportoivat sivuoireina peli- ja seksiriippuvuutta (Lähde: Horse Nation). Mietin, että jospa säästäisin Tintiltä joskus ylijäävät lääkkeet siihen, kun minusta itsestäni tulee joskus äreä hikoileva vanhus, joka haluaa kasvattaa viiksiä.

Näen jo itseni pokerikortit käsissä; minä Kasinon sheivattu mummopuuma!

Pieniä sin… eikun vaaleanpunaisia tabletteja.

28.8.2014 EDIT! Horse&Riderin seuraavassa numerossa olisi luvassa juttu Cushingin taudista http://www.horseandrideruk.com/article.php?id=4057

Kommentit

Suositut tekstit