Hevosen kunnon kohentaminen
Tämän tekstin hevososuus perustuu Horse&Rider Magazinen artikkeliin (June 2013).
Molempien raskauksieni aikana sekä oma että hevoseni kunto ovat romahtaneet. Hevosen kohdalla näin ei ole ollut tarkoitus tapahtua, mutta valitettavasti molempien raskauksieni loppumetrit ovat osuneet kevättalveen. Ensimmäisen raskauteni loppuvaiheessa Tintti asui maneesittomalla tallilla ja toisen raskauden loppuvaiheessa tallimme maneesi asetettiin romahdusvaaran takia käyttökieltoon.
Kun esikoisen syntymän jälkeen aloin parantaa Tintin kuntoa, lueskelin ensi hätään joitain nettikeskusteluja. Niissä annetut ohjeet tuntuivat kuitenkin vähintäänkin arveluttavilta, jopa hulluilta. Olen siinä mielessä auktoriteettiuskoinen, etten luota mihin tahansa lähteisiin. Paras oli kysyä valmentajan mietteitä.
Raskauden jälkeen on siinä mielessä helppo alkaa kohottaa hevosen kuntoa, ettei itsekään ole kummoisessa kunnossa. Pikku hiljaa eteneminen koskee myös itseä, sillä kukapa haluaisi laskea alleen satulassa istuessaan. Lantionpohjan lihakset joutuvat synnytyksessä niin koville, että ellei niitä tosissaan ala treenata heti synnytyksen jälkeen, pikainen satulaan palaaminen jää pelkäksi haaveeksi. Ja treenaamisesta huolimatta vessassa kannattaa käydä ennen satulaan nousua ihan varmuuden vuoksi vielä hyvän aikaa.
"Raskauden jälkeen on siinä mielessä helppo kohottaa hevosen kuntoa, ettei itsekään ole kummoisessa kunnossa."
Ihmiset ovat siinä mielessä hulluja, että he saattavat aloittaa itsekin lenkkeilyn niin, että juoksevat itsensä maitohapoille ja toteavat sitten, että juokseminen ei ole kivaa. Kun tämä ihmistyyppi alkaa kuntouttaa huonokuntoista tai sairauslomalla ollutta hevosta takaisin kuntoon, lähdetään helposti ihan yhtä hölmösti liikenteeseen.
Brittilehti Horse&Rider´issa (June 2013) oli hyvä artikkeli ja selkeät ohjeet toipilashevosen kunnon kohottamiseksi. Lehti ilmestyi hyvään aikaan toukokuussa 2013, sillä olin huhtikuussa synnyttänyt. Toki olin ilokseni juuri tuolloin päässyt muuttamaan Tintin Nuuksioon ja saanut ammattilaisohjeet sen kunnon parantamiseksi. Lehden mukaan hevosen kunnonkohotukseen on syytä varata vähintään kaksi kuukautta, mikäli hevonen on ennen lepoa tottunut tekemään työtä 5-6 päivää viikossa. Kuntoutumisaikaan tietysti vaikuttaa se, minkätyyppisessä levossa hevonen on ollut ja missä kunnossa se on ollut ennen lepoa.
"Hevosen kunnonkohotukseen on syytä varata vähintään kaksi kuukautta."
Kuten arvata saattaa, hevosen kunnon kohottamiseksi ei ole mitään syytä lähteä revittelemään. Kävely riittää. Koska oma hevoseni ei raskausaikanani ole missään välissä ollut pois kävelytreenistä, sen kunnon kohottaminen on ollut toisenlaista kuin sellaisen hevosen, joka on seisonut pari kuukautta esimerkiksi jalkavamman tai muun vaivan takia. Tintin kunto kohosi mäkiä käveltäessä. Koska kävelytin sitä paljon maasta käsin, myös oma kuntoni kohosi.
Lehden mukaan hevosia treenatessa on syytä pitää mielessä lisäksi seuraavat perusasiat:
Nuorilta hevosilta ei saa vaatia liikaa, koska lihaksiston kehittyminen vie enemmän aikaa. Älä treenaa enempää kuin 3-4 päivää viikossa, 30-45 minuuttia kerrallaan. (toim. huom. olen kuullut sanottavan, että maksimissaan yhtä monta työskentelypäivää viikossa kuin mitä hevosella on ikävuosia)
Vanhat hevoset tarvitsevat enemmän aikaa, koska ne eivät ole fyysisesti yhtä vahvoja kuin nuoret.
Hevoset, jotka eivät ole koskaan olleet kunnossa, vaativat enemmän aikaa. Horse&Rider -lehden mukaan syynä on se, että jänteillä ja nivelillä on muisti. Jos hevosta ei ole koskaan treenattu, nivelet ja jänteet eivät ole vahvistuneet ja siksi vahvistumiseen on varattava aikaa.
Raskasrakenteiset hevoset (kylmäveriset, cobit jne.) vaativat enemmän aikaa kuin puoliveriset ja täysveriset. Raskasrakenteisilla hevosilla on painavammat lihakset ja lyhyemmät jalat, joten ne joutuvat tekemään paljon enemmän työtä kuin kevytrakenteiset hevoset suorittaessaan samaa matkaa.
Sairauslomalta palaavan hevosen kanssa on syytä olla erityisen varovainen. Kuuntele eläinlääkäriä äläkä kiirehdi kuntoutusprosessia, vaikka kuinka tekisi mieli takaisin satulaan. Muitakin hevosia voi ratsastaa.
Onko sinulla kokemusta onnistuneesta tai pieleen menneestä hevosen kunto-ohjelmasta?
Alkuvuodesta sain nuoren juuri varsansa vierottaneen tamman kunnon kohotukseen. Olin pieni ja tyhmä heppatyttö, joka halusi laukata paljon ja jolle ei ollut kukaan kertonut yhtään mitään. Se oli niinkuin "senkus ratsastat" tyyppinen ohjeistus. Pieni tamma juoksi väärinpäin ja veti pukkirodeot laukassa, koska tasapainoa ei ollut. Kantapään kautta opittiin siis, että nyt taitaa olla aika paha tilanne. Saimme paljon ammattiapua niin hierojalta kuin valmentajalta ja loppua kohden saavutimme rauhallisella etenemisellä tasapainoisemman laukan ja rennon liikkumisen pää alhaalla. Jopa pääsimme hyppäämään ja tätähän tammarakasti. 5kk meni ja ylläpito päättyi. Nyt jälkeenpäin mietin miksi en tiennyt asioista enemmän? Miksi kukaan ei sanonut vaikka näki kuinka tasapainoton ratsukko olimme? Itse kun en sitä tajunnut silloin. Nyt olen opiskellut paljon nuorten hevosten treenaamisesta ja opetellut hevosen anatomiaa jne. Tästä sai aloittelia oppia kyllä kantapään kautta ;)
VastaaPoistaKiitos tästä tarinasta. Usein me taidamme olla hyväntahtoisia, mutta koska olemme tietämättömiä, toimimme silti väärin. On tosi harmi, että hevosen omistaja jätti hevosen sinulle eikä antanut ohjeita. Kyllä tiineys on sekä ihmiselle että hevoselle melkoinen rutistus.
PoistaHIenoa, että sait intoa opiskelemiseen. Älä vain missään nimessä lopeta hevosista opiskelua, muilta kysymistä tai uuden oppimista. Tässä lajissa ei pärjää yksin, ja siinä vaiheessa alkaa mennä pieleen, kun luulee tietävänsä kaiken.
Itse "vanhan nuoren" kanssa puuhatessani olen huomannut, että monella tuntuu olevan kauhea kiire saada hevonen kehittymään eikä sille haluta antaa sen vaatimaa aikaa. Riippuu toki paljon hevosesta, mutta lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että juuri tämän ohjeistuksen tyyppisellä hitaalla peruskunnon kohotuksella päästään lopulta nopeimmin tuloksiin. Ja siten, että hevonen pysyy terveenä.
VastaaPoistaKävely on paitsi hevosilla, myös ihmisillä aliarvostettu kuntoilumuoto :)
Totta. Ihmisten kärismättömyys ja tietämättömyys ovat niitä, mistä tämän päivän hevoset kärsivät.
Poista