Valtuutuksia

Kun lähdin synnyttämään kuopustani, sovin tallillamme erään henkilön kanssa, että hän hoitaa kaikki hevoseeni liittyvät asiat sillä aikaa. Halusin olla varma, että parhaat mahdolliset päätökset hevoseni hyvinvoinnin vuoksi pystytään tekemään, jos jotain ikävää sattuu enkä itse pysty olemaan toimintakykyinen. Tuolloin oli liikkeellä jonkunlaista hevosinfluenssaa. Minulla oli aikaa järjestellä asioita, koska synnytys käynnistyi hiljalleen.

Lomalla otetaan iisimmin.

Muutamia kertoja vuodessa tulee edelleen hetkiä, jolloin ei välttämättä ole välittömästi tavoitettavissa, jos hevoselle sattuu jotain. Lomakausi etenkin on sellaista aikaa. Hetki sitten päätin, että yllämainittu valtuutus on syytä tehdä kirjallisena. Olemme kyllä sopineet asiasta suullisesti ajat sitten, mutta kirjallisena se on aina parempi. Jos olen tavoittamattomissa, hevoseni ei tarvitse joutua kärsimään ylimääräistä sen takia. Laadin seuraavanlaisen valtakirjan, jonka toimitin tallille.


VALTUUTUS

Tällä valtakirjalla valtuutan N.N:n tekemään hevoseni Quarantie (R95-1103) terveydenhoitoa koskevat  päätökset tilanteessa, jossa hevoseni tarvitsee välitöntä eläinlääkärin hoitoa ja minua ei kohtuullisessa ajassa pystytä tavoittamaan päätöksentekoa varten.


Aika, paikka ja allekirjoitus

Todennököisyys sille, että minua ei tavoitettaisi on toki pieni, mutta en halua, että hevoseni joutuisi kärsimään yhtään ylimääräistä. Oletko sinä tehnyt vastaavaa? Keneen sinä luotat niin, että uskot hänen tekevän tosipaikan tullen puolestasi mahdollisesti vaikeitakin päätöksiä?


Kommentit

 1. Meillä on ihan tallisopparissa sellainen kohta, missä luetellaan millä summalla hevosta saa hoitaa mikäli omistajaa ei tavoita ja onko esimerkiksi ähkyleikkaus vaihtoehto vai ei. Lisäksi on toinen yhteyshenkilö meidän perheessä, jolle voi minun lisäkseni soittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen yhteyshenkilö on varmasti oikein hyvä juttu. Meillä vain se ei oikein ole vaihtoehto, koska mieheni ei nyt varsinaisesti osaa sanoa juuta eikä jaata hevosasioihin. Sen hän kyllä tietää, että turhia ja ylenpalttisen hankalia operaatioita emme enää Tintin ikäiselle hevoselle lähde tekemään. Ja juuri ähkyhän se on, mitä aina ensimmäiseksi näissä tilanteissa ajattelee äkillisenä eläinlääkärin hoitoa vaativana toimenpiteenä.

   Poista
 2. Joissakin tallipaikoissa on ollut sopimuksessa, että tallinomistaja saa tehdä hevosta koskevat päätökset (mm. lopetuspäätöksen) jos omistajaa ei tavoiteta. Olen kerran ollut tällaisessa tilanteessa, jossa hevonen kärsii, makaa maassa luultavammin lopetuskunnossa (jälkikäteen voin sanoa, että oli kuolemassa joka tapauksessa), eikä ketään hevosen "omaisia" tavoiteta. Tilanteesta jäi hevosen takia paha mieli, jonka jälkeen olen ollut vielä tarkempi ja toitottanut omani hoito-ohjeita jokaiselle. Ja sanonut, että mielummin lopetus, kun kituminen vaikkei varmoja oltaisikaan.

  Minä olen aina antanut tallille myös toisen "vastuuhenkilön" numeron. Ennen se oli ystäväni, mutta nykyään avomieheni, hänelle on kerrottu miten haluan toimittavan yleisimmissä nopeita päätöksiä vaativissa tilanteissa (jalka poikki, kova ähky, isot haavat jne.).
  Hevoseni asuu nykyään pienellä "kotitallilla" vuokralla (se on ainut ulkopuolinen hevonen), joten siellä olen vain suoraan kertonut paikan omistajille nämä samat asiat ja luotan, että he osaavat tehdä päätöksen. Siinä tapauksessa, että minua ei tosiaan tavoita edes puhelimen päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Juuri sitä en omalle hevoselleni haluaisi, että sen annetaan pitkään kärsiä vain siksi, että päätöksiä ei uskalleta tehdä ilman minua, ja minua ei tavoiteta. Onneksi sellaisia tilanteita on harvoin.

   Poista
 3. Minä olen sanonut aina ystävälleni reissuun lähtiessäni, että hoida kuin omaasi ja tee päätökset kuin omallesi. Olemme puhuneet siitä, kuinka paljon hoidetaan ja milloin tehdään lopetuspäätös.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit