Vetinen maastokoe Badmintonissahttp://www.badminton-horse.co.uk

Mitsubishi Motors Badminton Horse Trialsin maastoestepäivä oli sateinen. Rata oli liukas ja loppua kohden yhä useampi ratsasti joko suunnitellusti tai kohtalon sanelemana pidemmän reitin.

Maastokokeen jälkeen kärjessä on Australian Paul Tapner, joka oli koulukokeen jälkeen toisena. Suosikeistani Britannian William Fox-Pitt vetäytyi kisasta hevosellaan Cool Mountain jo ennen maastokoetta. Fox-Pittin toinen ratsu Parklane Hawk kaatui radalla, joten Fox-Pitt ei jatka kisaa enää sunnuntaina. Sekä Uuden Seelannin Mark Todd - NBZ Campino että Ruotsin Sara Algotsson Ostholt - Reality joutuivat jättämään leikin kesken satulasta suistumisen vuoksi. 

Huippuratsastajat keskeyttävät herkästi, mikäli hevosten itseluottamus radalla tuntuu horjuvan. Tällä radalla se horjui monella, sillä rata oli liukas. Esteet sinällään eivät olleet aiempaa vaikeampaa tasoa. Moni hevonen yksinkertaisesti väsyi radalla. Mary King - Imperial Cavalier keskeytti kiellon jälkeen. Sitä oli edeltänyt uskomaton selviytyminen yhdellä radan vaikeimmaksi osoittautuneista esteistä: Imperial Cavalier jäi kiinni avaimenreikäesteeseen siten, että se seisoi etujalat toisella ja takajalat toisella puolella estettä. Mary King onnistui pysymään satulassa, mutta ymmärrettävästi keskeytti myöhemmin radalla seuranneen risuestekiellon jälkeen.

Jotain radasta kertoo, että 35 ratsukkoa pääsi maaliin. 18 keskeytti ja 25 hylättiin, pääosin satulasta suistumisen tai kaatumisen vuoksi. Vakavammilta onnettomuuksilta vältyttiin.

Omista suosikeistani siis vain Mark Todd jatkaa huomiselle ratsulla Leonidas II, mutta sijalta 17. tuskin taistellaan voitosta.

Kolmen kärkeä pitävät Australian Paul Tapner - Kilronan, Uuden Seelannin Tim Price- Ringwood Sky Boy sekä Ranskan Pascal Leroy - Minos De Petra. Ruotsin Ludwig Svennerstal - Alexander ovat sijalla 9. Täydelliset tuloslistat ovat osoitteessa http://www.badminton-horse.co.uk/index.php/cross-country-results-2014/. Ne tarkentuvat vielä hevostarkastuksen jälkeen.

Kisaseuralainen ja kaksi ratsua

P.S. 
Kisaa katsoessa huomasin, miten helppo oli samastua siihen mieheen, joka pääsi maaliin kokonaistuloksella, joka kolkutteli 150 virhepistettä. Hän halasi ja kiitteli hevostaan, hymyili niin, ettei kukaan sen hymyn nähnyt varmasti huomannut vesisadetta. Olen itse saanut ratsastaa Tintin kanssa yhden kenttäkisan ennen cushingdiagnoosia ja tuloksemme oli virhepisteiltään kutakuinkin tuota samaa luokkaa. Se ei silti vähentänyt laisinkaan iloa siitä, että pääsimme maaliin. Päinvastoin! Eka kerta on aina eka kerta ja jokainen tietää parhaiten ne haasteet, joita mikäkin kisa itselle ja hevoselle laittaa eteen. Meillä se oli harraste. Jollekin se on Badminton.

EDIT 22.5.2014.
Käykö katsomassa kuvia paikan päältä Elinan blogissa http://bluenna.blogspot.fi/2014/05/better-late-than-never-pics-from.html

Kommentit

 1. Mä en kykene enää katsomaan Badmintonin kaltaisia isoja kenttäratsastuksen maasto-osuuksia. Nostan hattua niissä kilpaileville hevosille - joskus olen miettinyt, mikä on enää reilua, mutta kaipa se on - sekä ratsastajille, joiden täytyy olla vähintäänkin hulluja, että suostuvat vuosi toisensa perään ratsastamaan oikeasti vaarallisia ratoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattilaisten pitääkin tehdä asioita, joihin harrastajat eivät kykene. Kaatumisia ja tippumisia oli paljon, mutta turvallisuus on kehittynyt siinä, että monet esteistä itse asiassa antoivat periksi, jos hevonen jäi niihin jotenkin kiinni. Liukkaus on tietysti aikamoinen vaaratekijä. Hevosen on oltava hyvin hanskassa eikä äkkikäännöksiä voi tehdä. Niinpä nuo ottivat niitä vaihtoehtoisia reittejä aika monessa tapauksessa, kun käännökset menivät pitkiksi.

   mutta Se on vähän hankalaa, kun jos ei uskalla liukkauden takia ratsastaa vahvasti, tulee huonoja hyppyjä. Ja sitten herkemmin kieltoja. Sellaisesta esimerkiksi Mark Todd ikään kuin kaatui esteen päälle. Hevonen tuli liian varovaisesti.

   Poista
 2. Tuleeko tosta videoo fei:n sivuille tai youtube kanavalle? Löysin vaan uutisia, mutten kokonaisia ratoja. Harmittaa kun ei ollut aikaa katsella kisaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs tiedä. Monina vuosina ne ovat kyllä tehneet koosteen, mutta myyneet niitä sitten dvd:llä. MInulla on itselläni yksi 60-vuotisjuhlajulkaisu. Viime vuotisestakin on julkaisu olemassa, tässä siihen linkki
   EquestrianVisionShop

   Poista
 3. Hei! Lupasin kuvia Badmintonista ja ne olisivat nyt täällä http://bluenna.blogspot.fi/2014/05/better-late-than-never-pics-from.html

  Anteeksi, kun kesti. On tässä ollut vähän tekemistä oman elämänsä sekä hevosensa muuttamisessa Englannista koto-Suomeen...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmasti. Mutta kiitos kuvista! Pääseev ähän itsekin tunnelmaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit