Miksi osallistuisit klinikkaan?

2008 Tintti oli 13-vuotias ja keräsi jalkansa hypyissä ylemmäs.
Idea harrasteratsastajien klinikasta on mielestäni nerokas. Kuka tahansa voi toki mennä katsomaan mitä tahansa valmennus- tai ratsastustuntia minne tahansa ja milloin tahansa, mutta tällaisten valmennusten tarkoitus on ensisijaisesti valmentaa ratsukoita eikä opettaa yleisöä. Kuulijat eivät kuule valmennuksesta kuin sanan sieltä, toisen täältä. Kaikki informaatio menee sille, joka valmennuksen maksaa: ratsastajalle. Valmentajan tarkoitus ei ole selittää katsojille, miksi tehdään sitä, mitä tehdään, joten tämä puoli jää kokonaan käsittelemättä.

Kisoissa ja kentän laidalla korviaan höristämällä näkee yleensä vain hiottuja lopputuloksia tai selittämättömiä epäonnistumisia. Klinikassa asioita avataan ja niitä katsotaan pintaa syvemmälle. Koska valtaosa meistä tekee töitä ihan tavallisten harrasteratsujen parissa, juuri niiden pintaa on hyödyllistä raaputtaa. Rehellisesti sanoen, tykkään kyllä itsekin katsoa huippuratsastusta, mutta perusratsastuksen seuraamisesta saa kyllä eniten irti itselleen. Eihän kukaan kehity ajattelemalla ainoastaan, että nyt aion ratsastaa kuin Kyra/Piia/Mikko/Elmo. Pitää keskittyä ajattelemaan, mitä olen nyt, mikä on seuraava askel ja mihin juuri minun pitää keskittyä päästäkseni seuraavalle tasolle.

"Kisoissa ja kentän laidalla korviaan höristämällä näkee yleensä vain hiottuja lopputuloksia tai selittämättömiä epäonnistumisia. Klinikassa asioita avataan ja niitä katsotaan pintaa syvemmälle."


2014 Tintti on 19-vuotias eikä enää kerää jalkojaan, mutta kompensoi tätä hyppäämällä korkeammalle. Tämän takia estekorkeus on reilua pitää sille maltillisena.
Klinikassa valmentautuvat ratsukot toimivat demoratsastajina. Heidän avullaan näytetään perinpohjaisesti, millaisia haasteita minkäkinlaisissa tehtävissä on. Valmentajan puheen kuuluvuus on varmistettu. Katsomossa on istumapaikat. Emme tule näyttämään teille täydellistä ratsastusta, vaan tarjoamaan mahdollisuuden nähdä selostetusti virheitämme, onnistumisiamme sekä kehittymisen mahdollisuuksia. Kun hevosillakin on omat piirteensä ja niiden tekniikassa ja osaamisessa omat haasteensa, katsoja saa klinikan valmennuksesta ihan irti parhaimmillaan todella paljon.

"Emme tule näyttämään teille täydellistä ratsastusta, vaan tarjoamaan mahdollisuuden nähdä selostetusti virheitämme, onnistumisiamme sekä kehittymisen mahdollisuuksia."

Miksi sitten kannattaisi tulla katsomaan Hippolan klinikkaa, missä 19-vuotiaalla cushing-hevosella hypätään tekniikkaharjoituksia? Vanha hevonen, keskinkertainen ratsastaja, tylsät matalat tehtävät! Esimerkiksi siksi, että treenin haasteet tulee demonstroitua kunnolla niin, että kuulijakin tietää, mistä on kyse. Minä kyllä itse tiedän hevosestani, mihin 19-vuotias tammani pystyy ja mitkä ovat sen haasteet ja mahdollisuudet, mutta tietääkö tavallisen yksittäisen valmennuksen satunnainen katsoja mitään tuosta kaikesta? Ei, mikäli hänellä ei ole valtavasti kokemusta iäkkäistä hevosista. Harvalla on. Klinikassa sitä kokemusta voi kerryttää.

Verkkahyppyjä voi tehdä lähes silmät kiinni. Kuva on viime viikonlopulta.

Tässä vielä tarkemmat speksit minusta ja hevosestani. Ratsastamme Hippolan klinikan ensimmäisessä ryhmässä klo 11.00 alkaen yhdessä Voitto kotiin -blogin Tiian ja Voiton kanssa.

Hevonen: 
Quarantie, "Tintti" (i. Rant xx, ei Cap Martin xx)
FWB, harrasteratsu, säkä 165cm
s. 1995 Suomi
kasvattaja: Stall Eqvus
erityistä: sairastaa cushingin tautia. Lääkitty, mistä syystä elinikäinen kilpailu- ja teuraskielto. Muuten ollut aina terve. Ei koskaan minkäänlaisia vaivoja missään.
kilpailuhistoria: seurakilpailuja esteissä
koulutustaso: vahva helppo A
jälkeläiset: ei ole
Harrastukset: maastoesteet tuttaritasoisesti, re 90cm

Ratsastaja:
Anniina Paalanen (i. Veikko Kauppi, ei. Toivo Partonen)
eteläkarjalainen persjalkainen harrasteratsastaja, pituus 167cm
s. 1979 Lappeenranta (i. Savitaipale, ei. Suomenniemi)
kasvattaja: Päivi ja Veikko Kauppi
erityistä: sairastaa vakavaa tarvetta kiivetä hevosen selkään jokaisena mahdollisena hetkenä. Ei lääkitystä, vaikka ehkä pitäisi olla. Omasta mielestään kuitenkin terve eikä sairastanut koskaan mitään. Molemmat solisluut katkenneet, ei haittaa käyttöä.
kilpailuhistoria: Etelä-Karjalan piirinmestari (nyk. aluemestaruus) ponien esteissä 1992. Tintin kanssa seurakisoja ja yhdet aluekenttäkilpailut.
koulutustaso: teologian maisteri, opinto-ohjaaja
jälkeläiset: 2010, 2013
Harrastukset: kenttäratsastus, musiikki, ruoanlaitto, bloggaaminen

Klinikkalippuja voi ostaa Erika Hanhisuannolta hintaan 17 euroa/kpl. Lipputilaukset osoitteesta erika.hanhisuanto@hippola net

VIIKONLOPUN LIPPUTARJOUS: 
Osta kolme lippua hintaan 35 €!
Tarjous voimassa 23.5-25.5.2014

Lisätietoja:
http://www.hippola.fi/2014/05/hippola-klinikka-tekniikasta-ratalaukkaan/

Tyytyväiset hyppääjät Keravalla kesällä 2013.

Alashypytkin ovat ikäneidolla maltillisia. Kuva kesältä 2013

Kommentit

  1. Oon tulossa katsomaan tuota tapahtumaa ja kyllä, olen innoissani! Mahtavaa nähdä niitä ihmisiä jotka yleensä näkee vain ruudun kautta valokuvista. Lisäksi itse olen enemmän este- kuin kouluratsastaja joten toivottavasti klinikasta on hyötyä omille tunneillekkin. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit