Hevosen nälkä

Kyllä taas opettajaa naurattaa Ässän käkenä- blogin tykitys.

Kieli elää ja muuttuu. Tämän päivän slangikin on ihan ymmärrettävää, mitä tuossa pari viikkoa sitten slangikisaan osallistuneiden oppilaitteni mallilauseita kuuntelin.

Sen sijaan hauskaa on huomata, miten käsite hevosennälkä tarkoittaa nykyisin myös sitä, että voisi syödä hevosen. Minä esimerkiksi haluan syödä hevosta, mutta yritän välttää syömästä kuin hevonen. Hevosennälkä on eri asia kuin hevosen nälkä. Siinä mielessä ovat kyllä sama asia, että jos syöt kuin hevonen, syöminen johtaa ähkyyn, koska osaa oksentaa. Jos ihminen taas syö hevosen, hän syö aika paljon lihaa. Tulee varmasti tukala olo. Joskus voi olla niinkin kova nälkä

Syötkö sinä hevosta vai kuin hevonen? Rasvattomalla hevosenlihalla onnistuu päästä rantakuntoon, mutta kyllä se metukkakin maistuu. Ja aina kotimaisena. Tässä haaste meille jokaiselle: kun lisäämme kotimaisen hevosenlihan kysyntää, lisäämme myös sen tuotantoa ja yhä useammat hevoset saavat armollisen lopun joutumatta kiertoon.

http://www.ruuhkavuosiratsastaja.fi/2010/10/olet-sita-mita-syot.html

http://www.ruuhkavuosiratsastaja.fi/2011/07/onko-sinun-leivallasi-kotimaista.htmlKommentit

 1. Itse olen kasvissyöjä (ei punaista lihaa) eettisistä syistä. Nyt olen kuitenkin syönyt muutaman kerran kotimaista heppaa, viimeksi pääsiäisenä. Täytyy sanoa, että on hyvää! Ja tätä voi myös syödä hyvällä omalla tunnolla, kun ei eläintä ole kasvatettu lähtökohtaisesti ruuaksi. Yhdyn haasteeseen ja suosittelen juurikin hevosten hyvinvoinnin puolesta! Mutta muistakaa tarkistaa kotimaisuus!

  VastaaPoista
 2. Millaiset ovat hevosten kuljetusolot teurastamoille? Entä mitä kaikkea hevoset joutumat kokemaan ennen itse teurastusta? En ole näihin kysymyksiin saanut luotettavaa vastausta joten en hevosenlihaa syö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimainen hevonen päätyy teurastamolle useimmiten omistajansa kuljettamana.

   Poista
  2. Suomessahan ei ihan jo maan koon takia kuljetusmatkoista tule kovin pitkiä. Lihan kotimaisuus kannattaa tarkastaa siksikin, että esimerkiksi valmistajan kotimaisuus ei välttämättä tarkoita lihan kotimaisuutta. Ulkolaisen hevosenlihan kuljetusolosuhteita epäilen minäkin, mutta jos Suomessa hevonen päätyy lihaksi, se on hyvin varmasti puhdasta lihaa, josta joku on elinaikanaan pitänyt huolta.

   Poista
  3. Ansku, ihan Google-haulla "hevonen teuraaksi" löytyy asiatekstiä sekä Hevosjalostusliitolta että Hevostietokeskukselta. Kärkipään hakutuloksissa myös yhden bloggaajan kuvaus hevosen viimeisestä matkasta teurastamolle. Siinä ainakin yksi kuvaus siitä "mitä kaikkea hevoset joutuvat kokemaan ennen teurastus" - ei kuulosta kamalalta. Aika liikuttavaa itse asiassa minusta, että hevonen on tietysti viimeiselle matkalleen loimittettukin asiallisesti. Näin ei varmaan toimita varsinaisten tuotantoeläinten kanssa.

   Poista
 3. Ja Suomessa liha on puhdasta, passiin tulee heti merkintä jos hevonen on saanut elämänsä aikana jotain lääkettä joka johtaa teurastuskieltoon

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit