Yksityistalleilla hevosten karsinoiden oviin on teipattu tarkkoja säätiedotteita siitä, mistä suunnasta pitää tuulla silloin, kun hevoselle puetaan punainen Bucas tai missä kulmassa pitää sataa, kun siirrytään kaulakappaleelliseen Mastaan. Kun hevosella on loimi, omistajalla on parempi omatunto, koska säätila voi muuttua päivän aikana melkoisesti.
Hevonen todennäköisesti haluaisi syntyä ravuriksi tai ratsastuskouluhevoseksi. Ne kun eivät tunnu tarvitsevan yhtä paljon loimia ja klippauksia. Hevonen viihtyy sitä paitsi
mieluummin viileässä kuin lämpimässä. Mukavin tallilämpötila on 5-15 astetta. (lähde:
hevoseni.fi) Klipattu hevonen luonnollisesti tarvitsee loimitusta hiukan eri syistä ja eri määrein.
 |
Ruokaa ja seuraa. Näitä hevosia ei kiinnosta, että kello on 14 ja pitäisi tulla sisään syömään kauraa. |
Koska loimitusrumba vie tallihenkilökunnalta hermot, siihen on ymmärrettävästi vedettävä jotkut rajat ja niihin omistajat sopeutuvat. Sääntö on useimmiten se, että yksi loimi vuorokaudessa päälle ja yksi loimi pois. Tämän seurauksena ja eräänlaisena kompromissina hevoset sitten seisovat useat loimet päällä, koska sisäloimlla ei voi olla ulkona eikä ulkoloimella sisällä (eikö?) ja omistaja ei voi olla työpäivän aikana vahtimassa, ettei hevonen nyt varmasti vain palele/kastu/kärsi/kuole. Miksiköhän tallihenkilökunnan eli ammattilaisten näkemyksiin ei luoteta?
Hevosella on siis yksi loimi ja sen päälle ulosmennessä laitetaan toinen.Varmuuden vuoksi moni omistaja rustaa säätiedotuksensa helpottamaan (?) tallityöntekijän työtä. Ettei sitten tarvitse miettiä eikä nyt ainakaan soittaa omistajalle ja varmistaa, mitä puetaan. (???)
helteellä ötökkäloimi
+15 ja sadetta, vuoriton sadeloimi
alle +10 astetta kaulakappaleellinen sadefleece tallitoppaloimen päälle
0- -10 siniruudullinen toppaloimi
-10- 20 keltaruudullinen toppaloimi
Jos enemmän pakkasta, niin ei ulos
HUOM! OTETTAVA HETI SISÄÄN JOS PALELEE TAI RIEHUU
Niin totta!! Valitettavasti ihmiset tuntuu unohtavan että se on vain hevonen :D
VastaaPoistaOnneksi kärjistys on aina kärjistystä. Itse ihmettelen vähän näitä molempia ääripäitä. Hevosen ei ole mielestäni välttämätöntä seisoa ulkona koko hemmetin päivää säällä kuin säällä, oli sillä loimia tai ei.
PoistaSiinä, missä toisten pitäisi katsoa ulos ja miettiä, haluaako se hevonen mennä sinne seisomaan koko päiväksi loimineen tai ilman, toisten pitäisi lakata loimittamasta hevosiaan sen perusteella, paleleeko heitä itseään vai ei.
MInulla on itselläni tallin ainoa klipattu ja loimitettu hevonen. Paasaan itse asiassa vähän pukkina kaalimaalla. Poikkeuksia on ja kaikelle löydetään oikeutus.
Loistavasti kiteytetty! :D
VastaaPoista"nykyajan" loimet hengittävät jo sen verran hyvin ettei pitäisi olla estettä pitää sitä ulkoloimea sisällä. ihmetyttää miksi se on niin monelle kauhistus - onko silloin liian lämmin talli? Monesta artikkelista on saanut lukea tutkimustuloksia joissa todetaan että yksi sopivan paksuinen loimi on tehokkaampaa lämmitystä kuin monta loimea päällekkäin, ja vain vähän kostuneet loimet kuivuisivat hyvinkin tehokkaasti hevosen päällä!
oma hevoseni asuu ns.puolihoito-tallilla, jossa ei lähtökohtaisesti loimiteta tallin puolesta (paitsi litimärät loimet otetaan pois, eli tässäkin noudatetaan järjen käyttöä). Ja kun joutuu itse loimittamaan hevosensa, joutuu sitä myös miettimään vähän tarkemmin, arvioimaan esimerkiksi onko seuraavan päivän ennusteen "ehkä pari pisaraa johonkin aikaan päivästä" tarpeeksi iso syy laittaa suokkiturriaiselle ohut sadeloimi selkään edellisenä iltana.. :) tietysti tässä on kyseessä klippaamaton nuori suomenhevonen, eli ymmärrän hyvin eri näkökannat, verrattuna esimerkiksi iäkkäämpään, terveyden vuoksi klipattuun Tintti-neitiin!
Kun tein säännöllisesti tallitöitä, oli inhokkina nimenomaan yli 20 hevosen loimitus ja etenkin iltaisin märkien loimien ripustaminen kuivumaan! Ai jestas sitä loimivuorta täynnä fullneck-toppaloimia, keskimäärin 155-kokoisia. Jos jotain hyvää niin siinä hommassa oppi mitkä ovat toimivimpia loimia, kiinnityksiltään helppoja ja kevyitä käsitellä (on 300g loimia ja "300G LOIMIA"), eli mihin merkkeihin ja malleihin panostan jatkossa kun ostan omalle hevoselle takkeja. :)
Siinä on varmasti pointtia, että kun hevosiaan hoitaa itse, miettii asioita eri tavalla käytännön kautta. Muistan joskus aikoinaan itsekin ihmetelleeni, mikseivät hankkimani loimet lukot kelvanneet tallinpitäjälle, joka sanoi, että hän ei noita halua aukoa ja sulkea, että vie liikaa aikaa. Mutta jos systeemit on tosi monimutkaiset, se alkaa varmasti ketuttaa tallinpitäjää. Kun hommat tekee itse, ne voi tehdä joko juuri niin vaikeasti tai helposti kuin mitä itse haluaa. suurin osaa alkaa miettiä, kannattaako ne todella tehdä vaikeasti.
PoistaTintillä on tällä hetkellä ollut yksi ainoa high-neck -loimi. Se on sisuksiltaan 100g ja se on ollut se päällä sekä sisällä että ulkona. Kun tallilla ei pääsääntöisesti loimiteta, tämä on ollut toimivin ratkaisu. Nyt tietysti aurinko paistaa ja loimet on turhia.