Chiaa koneeseen

Sain tammikuussa Chia de Gracialta kokeiltavaksi chia-siemeniä hevosille. Nyt Tintti on syönyt siemeniä reilun kuukauden.

Siemeniä mainostetaan varsinaisina ihmeaineina. Ne poistavat hiekkaa, tasaavat sokereiden imeytymistä, ovat puhdas luonnontuote ja varsinaista superfoodia. Terveyttä edistäviä vaikutuksia luvataan olevan niin paljon, että pessimisti alkaa epäillä. Luonnonmukaisuuskin saa oman särönsä, kun aletaan syöttää suomalaisille hevosille jotain, mitä tuotetaan Etelä-Amerikassa.

Myönnän, etten usko ihmeisiin. Olen kyyninen ja jos joku tarjoaa minulle jotain, joka kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ajattelen sen olevan liian hyvää ollakseen totta. Siksi valmistauduin testaamaan chiaa siten, etten muuttanut Tintillä saman aikaisesti mitään muuta. Mitään varsinaisia vaivojahan Tintillä ei ollut, mitä olisin halunnut chialla parantaa. Sillä on ainoastaan cushingin tauti/PPID, jonka hoidossa chiasta uskotaan olevan apua siten, että se tasaa rehun sokereita ja pienentää siten kaviokuumeriskiä. Lue Chia de Gracian sivuilta kattava chia-tietopankki.

Chia-siemenet (lausutaanko se muuten "siia" vai "khiia"?) Tintti on saanut päivittäin greenline-fiberline -pöperönsä seassa. Karva kiiltää, mutta en osaa sanoa, kiiltääkö se enemmän kuin ennen. Viime viikolla ajattelin, että Tintin silmät eivät enää vuoda niin paljon kuin aikaisemmin, mutta sitten oli pakko muistaa, että karsinaremontti valmistui juuri tammi-helmikuun vaihteessa. Nyt boksit ovat kalteria myös alaosasta ja hevosilla on yläosassa kurkistusluukut, joten ilma vaihtuu karsinoissa paremmin. Mikään ei silti poissulje sitä, että vuotamattomuus olisi chian aikaansaamaa.


Mutta sitten: Tintillä on aika paljon enemmän energiaa. Se on alkanut hypätä terävämmin ja tahdikkaamin, mitä olemme yhdessä ihmetelleet. Tintti on kaiken lisäksi aika tyytyväinen, ei enää niin känkkäränkkä.

Johtuuko se keväästä vai chiasta, tarkkasti sitä ei pysty sanomaan. Ehkä huomaisin eron, jos lopettaisin chian syöttämisen hetkeksi, mutta taida haluta lopettaa. Vaakakupissa painaa se, että Tintti on ollut kuluneen kuukauden aikana tosi hyvä ratsastaa.

Toissa viikolla koulutunnilla se jopa tarjosi keskiravia, josta sain kuulla "älä pyydä enempää, se antaa nyt jo enemmän kuin mihin pystyy."

Se on lause, josta 19-vuotiaan tamman omistajalle tulee samaan aikaan sekä iloinen että surullinen mieli.

Tintti saa päivittäin kauraa, Marstallin Haferfreita, chiaa, greenlinea ja fiberlinea. Sekä kivennäiset.
Marstallin Haferfrei. Kuva sivustolta www.marstall.fi

Kommentit

 1. Montakohan kertaa olen saanut kommentin "syötä Chiaa". Tuntuu, että se tuo maailmaan rauhan ja auttaa aivan kaikkeen, kuten sanoit.
  Vielä en ole sanojani syönyt ja pussia ostanut.... Painostuksesta huolimatta. Voisi ihmesiemenien syötön myötä ne ongelmat ratketa, joiden olemassaolosta en edes tiennyt ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep… nää on monimutkaisia juttuja - onneksi itse tunnet hevosesi ja tiedät, onko jotain vialla vai ei. Ja eläinlääkäri on yleensä aina fiksuin veto, jos jotain on pielessä - ei naapurikarsinan hevosenomistajan näkemykset.

   Nykyisin Chia on vähän niinkuin shampanja. Muissa viineissähän se on tarkkaa, mutta shampanja - se sopii kaiken kanssa!
   Grillimakkaraa ja shampanjaa
   Maksalaatikkoa ja shampanjaa
   Kukapa ei olisi maistanut döner-kebabia, josta shampanja tekee täydellistä?
   ja, ja, ja…
   :D

   Poista
 2. Mielenkiintoista! Antaisitko vielä vinkin että miltä valmistajalta on noin hyvät karsinat? Saataisiin meillekin joskus jos remontoidaan. T. Sanna

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit