Lapsiparkki

Minulla on lapsia ja hevonen. Aina välillä törmään ihmisiin, joiden mielestä nämä eivät mitenkään sovi yhteen. Melko usein kärkkäimpien kommenttien takaa löytyy joku henkilökohtainen tragedia. Valtaosa suhtautuu kombinaatioon kuitenkin yhtä luonnollisesti kuin jos perheessä olisi koira. Eläimestä huolehtiminen on takuulla asia, joka vaikuttaa koko perheeseen.

Olen lasteni syntymän jälkeen odottanut, että voisin lukea jonkun ratsastuskoulun mainostavan lapsiparkkia. Jos pyhäkouluakin pidetään kirkonmenojen aikaan, missä on ponikoulu lapsille, joiden vanhemmat ovat ratsastustunnilla? Jos voit mennä liikuntakeskuksen jumppaan jättäen lapsesi leikkimään ohjatusti keskuksen leikkitilaan, miksei sama onnistuisi tallilla. Kaikki vanhemmat tarvitsevat aikaa myös itselleen. Silti oman ajan ottamisesta tulee valitettavan usein syyllinen olo.

Lapsiparkki- idea muuttuu yksikertaisuudessaan helposti monimutkaiseksi. Voin kuvitella, miten vastaranta löytää monta hyvää syytä olla järjestämättä moista hullutusta. Onhan talli nyt ihan luvattoman kamala paikka lapselle. Siellä voi kuolla valtoimenaan jyräävien hevosten ja irti laukkaavien traktoreiden alle, ja yhtäkkiä olisi asiaa sekä eläin- että lastensuojeluviranomaisille. Ihme, että suuret ikäluokat ikinä selvisivät hengissä, kun asuivat maalla.

Mutta kuka lapset sitten hoitaisi? 90-luvulla taidettiin tappaa sukupuuttoon tallitytöt, kun alettiin puhua orjatyön teettämisestä, joten tallilla kaikilla on nykyään tärkeää tekemistä eikä kukaan ole jouten. Vastarannalta nousisi ehkä nyt myrsky! Hulluahan lastenhoitoa olisi ainakaan tyttöjen harteille sälyttää. Milloin muka vanhemmat lapset olisivat hoitaneet nuorempia! Taas olisi asiaa lastensuojeluviranomaisille! Ei ehkä kelpaisi, että tytöille maksettaisiin. Tulisi liikaa työnantajakuluja ja kouluttaahan tytöt siihen pitäisi! Kuka maksaa laskun?

Sitten pitäisi miettiä vastuu ja vakuutukset. Ovatko lapset ratsastuskoulun asiakkaita ja vakuutettuja? Kuka kantaisi lopullisen vastuun? Ratsastuskouluyrittäjä? Tallitytöt? Tallityttöjen vanhemmat? Opettajat koulussa? Mitä jos jotakuta alkaa itkettää? Hevonen säikähtää, jos lapsi itkee. Tulee maailmanloppu ja soittaa juristi. Vapaavalintaisessa järjestyksessä.

Kysymysten määrä pakottaa miettimään, että helpompaa on pitää sellaiset aikuiset poissa ratsastustunneilta, joilla on lapsia, mutta ei valtavaa lapsenvahtiverkostoa käytettävissään. Vastaranta varmaan muistuttaa, että jos lapsia hankitaan, täytyy elämää elää lasten ehdoilla. Mutta entä jos kaikkien etu otettaisiin huomioon? Jos lapsiparkki on OK kuntosaleilla, miksei se voisi olla sitä myös tallilla? Jos vanhemmat voisivat ratsastaa hyvällä mielellä samalla, kun lapsilla olisi kivaa yhteispuuhaa ja tekemistä oman ponikerhon merkeissä, ja joku kolmas saisi siitä vielä lapsenkaitsemispalkkaa, eivätkö siinä voittaisi kaikki osapuolet, ratsastuskouluyrittäjää myöten?

Kuka ottaisi haasteen vastaan? Onko joku jo ottanut?Kommentit

 1. Mun pelastus on eläkeikäinen anoppi. Tutut hevosihmiset on melko lapsivastaisia. Mielummin itsekin pidin hevosta täysihoidossa tallilla, jossa asiakkaina oli vain aikuisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hieno juttu. Meillä on niin ikään isovanhemmat lähellä. Ja satunnaisesti olen saanut lapsenvahtiapua tallilla ratsastustunneilla käyvistä tytöistä.

   Poista
 2. Islanninheppatalli/maastotalli Fageräng (Espoossa) ainakin jossain vaiheessa mainosti lapsiparkkia / lastenvahti palveluita. Taisi olla viime kesälle. En ikäväkseni päässyt kokeilemaan. Ideana loistava, en tiedä miten heillä sen kanssa kävi, tai onko tulossa uudelleen, tällä hetkellä eivät moista palvelua sivuillaan mainosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hieno juttu! Voihan olla, ettei kysyntää sitten kuitenkaan ollut. Jos käy vain kerran viikossa ratsastamassa, on lapsenvahtiasiat helpompi järjestää. Mutta kyllä sellaisiakin ihmisiä on, joilla ei ole puolisoa tai isovanhempia lähellä.

   Poista
 3. Meillä asuu kaksi lasta ja kuusi hevosta. :) Hevoset ovat omassa pihassa, muuten olisi harrastaminen paljon hankalampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Kyllä se on etu, että kaikki asuvat samassa pihassa.

   Poista
 4. Siinäpä miulle ammatti, työtön lastenhoitaja kun olen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, sitten vain toiminimeä perustamaan ja myymään palvelua isoille ratsastuskouluille. :) Ainakin siitä voi saada lisätienestejä. Voi olla, että et pääsisi kuukausituloille saakka, mutta yrittämisen makuun sillä ainakin voi päästä kiinni. Olisit ensimmäinen puhtaasti tallilapsenlikka!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Luulen, että iso juttu on se, että se tietysti vaatisi jonkun verran orientoitumista tallinpitäjältä. Lastenhoitoa tarvitsevat pitäisi yhyttää ratsastamaan samoille tunneille.

   Me olemme keskenämme toki tehneet niin, että meillä on ollut lapset mukana ja heille itse järjestettynä lastenhoito. Mutta sehän tietenkin vaatii tilan, jollaista harvalla tallilla on. Ja jos lastenhoitomahdollisuus ei ole tallinpitäjän puolelta, homma voi aiheuttaa eri tavalla paheksuntaa niissä, jotka eivät lapsiparkkia tarvitse.

   Mutta isolla hevospaikkakunnalla, jossa on paljon talleja, saattaisi yksi lastenhoitaja hyvin työllistää yrittäjänä itse itsensä tekemällä töitä yhtenä iltana viikossa aina yhdessä ratsastuskoulussa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit