Laukanvaihdot

Sekä hevoset että ratsastajat ovat jomman kumman kätisiä. Hevosillakin asiat onnistuvat helpommin toiseen suuntaan. Ratsastajan pitäisi tietenkin pystyä auttamaan hevosta, koska hevonen ei osaa ajatella ratsastajan puolesta.

Ottaa päähän, kun laukanvaihdoissa on aina ongelmia toiseen suuntaan. En saa läheskään niin helposti vaihdettua oikeaa laukkaa vasemmaksi kuin toisin päin. Ja jostain syystä Tintti laskeutuu esteeltä kaikista mieluiten oikeassa laukassa, vaikka este olisi laitettu esimerkiksi maneesin seinälle ja lähestyminen tapahtuisi vasemmassa laukassa.

Lienee selvää, että edesautan Tinttiä tässä istumalla hypyissä jotenkin vinossa. Jostain syystä en kuitenkaan meinaa saada sitä laukkaa vaihtumaan edes esteen jälkeen. Tintti ei haluaisi ottaa minulta vastaan mitään. Täytyy myöntää, että esteradoilla en ole koskaan ottanut asiakseni miettiä vaihtoja. Olen ajatellut, että kunhan rytmi vain säilyisi. Useimmiten laukka sitä paitsi vaihtuu itsekseen, kun oikein antaa mennä.

Vaihdoissa esiintyy samaa ongelmaa myös sileällä, minkä voi nähdä parin viikon takaisesta sileän videosta, joten olen päättänyt ryhtyä täsmällisemmäksi vaihtoasioissa. Koska Tintti on niin nopea ennakoimaan harjoituksia, olen esimerkiksi tehnyt vaihtoja laukkaympyröillä suuntaa vaihtaessani, mutta siten, että esimerkiksi joka toisella kierroksella jäin joksikin aikaa vastalaukkaan. Tintti hoksaa liian nopeasti toistuvan harjoituksen jujun ja alkaa tarjota vaihtoja hyvissä ajoin. Se sitä paitsi jostain syystä tykkää hirveästi vaihtojen tekemisestä.

Silti samat virheet eivät toistu aina. Viime perjantaina vaikeampi vaihto onnistui hienosti, mutta siinä helpommassa kierroksessa jäimme usein ristilaukkaan. Se kertoo siitä, etten ole edes virheissäni johdonmukainen. Lauantaina estetunnilla päätin olla nopeampi reaktioissani ja muutenkin orientoitua vaihtoihini eikä lopputulos ollut silti kummoisempi. Laukanvaihdoissa on vielä töitä. Alla olevassa videossa näkyy, miten sähellän laukanvaihdon kanssa sarjalle tullessani niin, etten edes huomaa Tintin vaihtavan lopulta kaarteessa laukkaa, joten ohjaan ohi. Toisella yrityksellä Tintti sitten vetää ohi, koska edellisellä kerralla huomasi pääsevänsä ohi. Hiukan flengmaattista ratsastusta, täytyy myöntää.

Tintti hyppää silti kivasti ja rennosti. Se ei ehkä välity muille kuin minulle, mutta rentoudessa ja hyppyhalussa on tapahtunut valtavasti kehitystä viimeisen puolen vuoden aikana. Olen hurjan ylpeä siitä, että Tintti lähtee nykyisin aina hyppyyn, vaikka paikka ei olisikaan optimaalinen. 19-vuotiaalle hevoselle se on iso juttu ja tahtikin on parantunut viime kuukausina.Olen muuten vakuuttunut, että nämä kaikki asiat liittyvät yhteen: kestojumissa oleva oikea pakaralihas (tai joku liitoskohta alaselän ja pakaralihaksen välistä), laukanvaihtovaikeus ja minun luontainen vinouteni yhdistettynä hevoseni toispuoleisuuteen. Mistähän korjaaminen olisi hyvä aloittaa? Ehkä siitä venyttelystä...

Kommentit

 1. Hihihii :) tuo vaihtojen into :) ai että lämmittää sydäntä! Luulin etten oikeen päässyt asiassa puusta pitemmälle, oli meinaan vaihdot aika keskustelun aihe, tovin... sitten alko rullaa... kiva jos tykkää nyt :)

  Ja ihana blogi - enemmän luen satunnaisesti kun sulla on filosofisia ajatuksia (mieluummin kuin päiväkirjatyyppistä, tykkään kun itsekin alan pohtimaan asioita), mutta kun kerran aloittaa se on koukuttavaa :)

  Ellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ellen. :)

   Ja noista vaihdoista, niin ilmeisesti teit tosiaan paljon sen kanssa siinä ennen kuin minun ja Tintin taival alkoi. Tintti tosiaan tykkää vaihtaa hyvin, mutta tuo esteen jälkeen oikeaan laukkaan jääminen on jotain, mikä on melko puuduttavaa. En oikein tiedä, miten asia ratkaistaan. Jos se olisi nuorempi, sille voisi ja kannattaisi varmaan tehdä enemmän…

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit