Lämpimästi

Muistan jonkun kilparatsastajan kertoneen, että rankkasade tai hurja helle ovat olleet hänelle kilpailuolosuhteina pelkästään etulyöntiasemia. Tämä siksi, että hän ei itse ole niistä häiriintynyt, toisin kuin kilpakumppanit.

Meillä ei Tintin kanssa ole ollut koskaan ongelmia sääolosuhteiden kanssa. Eilen maneesin mittari näytti -15 astetta, mutta porskutimme koulutunnilla menemään oikein hyvän huurteisen suorituksen. Helteellä ja rankkasateessakin onnistumme suorituksissamme ihan yhtä hyvin. Verryttelyyn on varattava pakasella aikaa toki hiukan enemmän aikaa, mutta pääasia on pysyä liikkeessä ja tehdä se niin, että hevonen myös vertyy, eli ehdoton ei laiskalle löntystelylle, jolloin jalkoja ei jakseta nostaa. Jäähdyttely tapahtuu sitten talutellen viltin alla. Riisun Tintiltä aina satulan loppukävelyiden ajaksi etenkin nyt, kun talvi-/cushingarvaa on paljon.

Minulla ei vieläkään ole lämpimiä ratsastushousuja. Säädettävän kypäräni alle mahtuu hyvin pipo, joten pää pysyy lämpimänä. Jalassa minulla oli tällä kertaa arkikäytön Camelit, joissa on luonnonkumpipohja, ja jotka tästä syystä ovat superlämpimät ratsastuskengät. Urheilusukat, ratsastussukat ja viipurilaiset villasukat pitivät varpaat lämpiminä koko tunnin.

Loistokypärä
Villasukat

Ja entä sormet sitten? Ne perinteiset puuvillahanskat, joiden päälle laitoin uusimpien 3-1 -hanskojeni päälihanskat.


Mitkähän olisivat muuten oikeasti lämpimät talviratsastuskengät? En ole uskaltanut lähteä satsaamaan muihin sen jälkeen kun totesin, että Cameleissa ei varpaat palele. Ja nehän eivät maksa kuin reilun satasen. Ratsastuskengät tuntuvat olevan turkasen kalliita.

Kommentit

 1. Ostin aikoinaan Agrimarketin alelaarista kaksi kokoa liian isot kolhot talviratsastussaappaat. Maksoivat kai kaksikymppiä. Näillä on menty 2 tunnin maastohöntsyilyjä 20 asteen pakkasessa. Väljästi vaan sukkia tyhjää tilaa täyttämään eikä ole koskaan palellut. Näiden kanssa testasin joskus sellaisia partiokaupasta ostamiani varpaidenlämmitysjuttuja. Tallireissun jälkeen marketissa tuli jo vähän liian lämmin. Niin joo ja ovat olleet käytössä nyt 3 vuotta ja ovat edelleen ehjät. Kyllä joskus halvallakin saa kelpoa ja toimivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se, talvikengän pitää olla iso, jotta ilma kiertää. Jos tunkee kenkään niin monta sukkaa, että kenkä jo puristaa, niin on turha ihmetellä, miksi paleltaa vaikka on monta lämmintä sukkaa!

   Poista
 2. Onnekas. Mä en ratsasta mikäli pakkanen menee yli viidentoista asteen ;) Sormet jäätyy täysin tunnottomiksi. Silloin voin maastoilla, jos on sormenlämmittimet ja rukkaset.

  Alle kahdeksan asteen varpaat pitää lämpöisenä, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Hööksin noin 35 euron talvisaappaat. Jo toista vuotta :O En käsitä sitä yhtälöä, tekonahkaa ja karvaa, mutta lämpimänä pysyy. Sitten kun menee sen yli, mulla on Sorelit. Villasukka ja ne, niin pitäisi pärjätä kovillakin pakkasilla :) Ja muovijalustimet!! Talviratsastushousuja en omista, niin menen ihan tavallisissa verkkareissa + toppahousuissa. Ei jäädy reidet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soreleita moni kehuu. Minullakin on tuollaiset vastaavat saappaat Hööksiltä, tosin puolipitkällä varrella. Ne oli vähän susiostos, sillä en ajatellut, että varsi loppuu juurikin siihen, mihin satulan siipi koulujalustimilla ratsastettaessa tulee. Pidän niitä tallilla muuten, mutta käytännössä niillä voi ratsastaa vain toppahousut jalassa ja estejalustimilla.

   Poista
 3. Joulupukki toi mulle Horzen Rovigo talviratsastussaappaat (http://www.horze.fi/Horze-Rovigo-talviratsastussaappaat/38203,fi_FI,pd.html). Viikon verran ovat olleet käytössä ja ainakin toistaiseksi suosittelen! Varpaat on pysyny hyvin lämpösinä, vaikka en ole vielä turvautunut edes villasukkiin. Koot reiluja, joten villasukatkin mahtuu kyllä hyvin väliin ja silti jää tilaa heilutella varpaita :) Kokeilin kaupassa uuseempaa kalliimpaakin mallia, mutta nuo horzen popottimet oli ehdottomasti mukavimmat jalassa. Monet tyyriimmistä oli superjäykkiä pökkelöitä jalassa, etten tiedä miten niillä pystyy edes liikkumaan saatikka ratsastamaan. Kestävyydestä ei vielä tietoa, mutta raportoin updatea, jos ne hajoaa heti kohta ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit