Kuninkaalliset kuljetukset

Mary King saavutti kenttäratsastuksen MM- joukkuekultaa ollessaan viidennellä kuulla raskaana. Hän ei - muutamien läheisten lisäksi - ollut kertonut raskaudestaan muille kuin Iso-Britannian joukkuelääkärille, joka arveli osallistumisen olevan ihan perusteltua ottaen huomioon Maryn kokemuksen sekä tuolloisen ratsun, King Williamin, joka oli erittäin varma ratsu maasto-osuudella. Muut eivät huomanneet Maryn raskautta. Itse hän kertoo elämäkerrassaan nähneensä vauvan liikkeet vatsan läpi.

Polemiikki oli tietenkin valmis ja Mary joutui kritiikin kohteeksi. Vaikka Mary kirjoittaa, että kritiikki sattui, sillä hän toki rakasti lastaan siinä missä kuka tahansa äiti rakastaa lastaan, hän ei siitäkään huolimatta nähnyt silloin eikä näe vieläkään, että hän olisi ottanut kohtuuttomia riskejä ratsastaessaan. Tytär Emily on nykyisin erittäin lahjakas ja lupaava kenttäratsastaja. Tuskin kuitenkaan sen takia, että keikkui kyydissä läpi raskausajan.
Kuva lainattu The Land Rover Burghley
Horse Trials -nettisivulta

Muutama vuosi myöhemmin Maryn elämässä tapahtuu jotain, mistä hän kirjoittaa seuraavasti: ”Pystyin ajattelemaan ainoastaan, että maailmassa ei varmaan ole lisäkseni montakaan naista, jotka olisivat saman viikonlopun aikana voittaneet pitkän kenttäkisan ja saaneet keskenmenon.”

Kun idoli tekee jotain, hänestä otetaan helposti esimerkkiä. Monet ovat alttiita vaikutteille eivätkä näe, että vuosikymmenten taidoilla ja kokemuksella voidaan tehdä turvallisuuden suhteen toisenlaisia ratkaisuja kuin vähemmällä kokemuksella. Omaa osaamistaan ei kannata yrittää julistaa muille ryhtymällä uhkarohkeaksi. Maailman huiput voivat tehdä monia asioita, joita aluetasolla ei ole mitään mieltä lähteä kopioimaan.

Olen osittain sitä mieltä, että Maryn esimerkki on vaarallinen. Se on yhtä vaarallinen kuin se, että taitavat ratsastajat luopuvat turvavarusteistaan, sillä samalla he antavat rivien välistä ymmärtää, että vain osaamattomat ratsastajat käyttävät turvavarusteita. Kun halu esitellä omaa taitavuuttaan kehittyy suuremmaksi kuin todelliset taidot, ollaan vaarallisessa tilanteessa.

En ole koskaan ratsastanut ilman kypärää. Lasteni syntymän jälkeen se on tullut entistäkin tärkeämmäksi periaatteeksi, sillä ennen kaikkea koen tarpeelliseksi suojella lasteni äitiä kaikilta onnettomuuksilta. Silti tärkeintä on kehittää omaa ratsastustaitoa eikä taidon kehittämisen ja turvallisuudesta huolehtimisen pitäisi sulkea toisiaan pois. Kuten Mary sanoo, lower leg and safety seat – vakaa alapohje ja tasapainoinen turvallinen istunta ovat tärkeitä. Jos ne ja terve järki eivät ole kunnossa, lopulta parhainkaan turvavaruste ei pysty suojelemaan meitä pahimmalta: omalta typeryydeltämme.

************
Mary King: The Autobiography. An Orion Paperback, 2009.
Kotisivut http://www.maryking.co.uk
Mary King wikipediassa
http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_King_(equestrian)

Kommentit

Suositut tekstit