Loimettoman loimittaminen

Loimettoman hevosen loimittaminen edellyttää ihan erilaisen kaluston kuin täysklipatun ja koko ajan loimissaan seisovan hevosen.

Fleece siirtää kosteuden pois hevosesta.

Kun hevonen hikoaa, se pitää saada kuivaksi. Siitä syystä talvikarvaisen hevosen takkivarasto koostuu erilaisista fleece-loimista ja villavilteistä. Minulla on tapana riisua satula ja loimittaa hevonen heti työskentelyn loputtua. Taluttelen sitä sitten vielä vartin verran maneesissa.


Puoli tuntia fleecen alla riittää ja hevonen on kuiva. Jos hevonen on laitettava ulos, vaihdan huurtuneen fleecen tilalle kuivan vastaavan ja pistän siihen vielä jonkun loimen päälle. Yritän mahdollisimman usein saada jätettyä hevoseni yöksi karsinaansa ilman loimea. Puoli tuntia riittää kuivattamaan, etenkin jos fleece on uusi. Niissäkin ikä ja toistuvat pesut pilaavat kuivatusominaisuudet.

MInusta on mukavaa, että voin tarvittaessa jättää hevosen karsinaan kuivamaan loimien alle, jotka iltasyöttäjä sitten riisuu. Useimissa tapauksessa hevonen kuitenkin kuivaa ihan hyvin sinä aikana, minkä tallilla vietän ratsastuksen päätteeksi. Jos jätän sille kuivatusloimen yöksi, se on Bucaksen Shamrock Power. Eilen ostin uuden kaulakappaleellisen fleecen. Harmittaa, että tuo Bucas tuli aikoinaan ostettua ilman kaulakappaletta.

Millainen kuivatussysteemi sinulla on käytössä? Mitä suosittelet?

Höyryä fleecen alla. Maneesilämpötila -8 astetta

Kuninkaallisen punaista... Toimii se!
P.S. Sydämet hikiloimessa ovat kyllä niin söpöjä, että ehkä seuraavalla kerralla kannattaisi tehdä asetelmaan nuolia vaikkapa vauvakakasta. Samaa sarjaa...

Kommentit

 1. Meillä käytössä aikoinaan Brooken mukana tullut froteesta tehty kokovartaloloimi, jota kutsun möhköfantti-loimeksi. Siitä ei muuten taida olla yhtään kuvaa ollut koskaan missään. Kuivattaa todella nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Froteteeta? Entäs se Thermatex, sitäkin jossain vaiheessa testasit. Oletko pitänyt sitä yön yli vai vain päiväsaikaan?

   Poista
 2. Meillä verkkoloimi fleeceloimen alla, kuivahtaa cushing-karvakin nopeasti. Talliin päälle jää ainoastaan fullneck villaloimi, valjaskolmiolta aikoinaan niitä hamstrattu ja laatu enemmän kuin hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekaan verkkoloimia koskaan testannut. Kuten sanottua, loimittamaton hevonen tarvitsee ihan eri varusteet kuin full-time-loimitettu. Millainen verkkoloimi sinulla on?

   Poista
  2. Tintille nuo villaloimet ovat aika hankalia, kun hankaavat lavat auki. Onko teillä vastaavia ongelmia?

   Poista
 3. Lottaa ei ole myöskään meillä ollessaan koskaan klipattu ja aika paksu karva sillä on, kun lähempää tarkastelee. Heitän ratsastuksen jälkeen paksun villaviltin sen päälle loppukävelyiksi. Tallissa otan satulan pois ja viltti saa jäädä selkään. Kylmään jalat ja laitan varusteet pois, siinä puolen tunnin aikana heppa yleensä kuivahtanut pahimmat pois. Juuri ennen tallilta lähtöä nappaan viltin pois ja vien kuivumaan, se onkin yleensä silloin ihan märkä. Hevosen karva jää ehkä hieman nihkeäksi, mutta meillä on tallissa aika lämmin joten se ei haittaa. Talliloimea sillä en käytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiset tykkäävät, että villavilttien kuivaminen vie niin paljon kauemmin, että fleece on materiaalina paremi. Toki fleece ei ole kovinkaan lämmintä villaan verrattuna.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit