Ratsastuksen tehtävä on jumpata hevosta

"401. Kouluratsastuksen tarkoitus
 1. Kouluratsastuksen tarkoituksena on asteittain ja järjestelmällisesti kehittää hevosen lihaksistoa ja koko olemusta, pyrkimyksenä tehdä hevosesta irtonainen, joustava ja notkea sekä toisaalta luottavainen, kuuliainen ja eteenpäinpyrkivä niin, että se on miellyttävä ratsastaa, kestävä ja terve."
Näin yksiselitteisesti asian ilmaisevat kouluratsastussäännöt. Ratsastuksen tehtävä ei ole pakottaa tai vääntää hevosta eikä miellyttää ainoastaan ratsastajaa. Kaikki on hevosta varten ja tästä syystä ratsastuksen tehtävä ei myöskään saa olla käyttää hevosta niin säästöliekillä, että sen lihaksisto ei kehity tai se liikkuu niin väärin tai harvoin, että se jäykistyy.

Ratsastuksen pyrkimys on tehdä hevosesta irtonainen, joustava ja notkea. Sen jälkeen hevonen on myös kestävä ja terve. Tästä huolehtiminen on hevosenomistajan velvollisuus.

Näen ympärilläni on päivittäin jopa yli 20-vuotiaita hevosia, jotka täyttävät nämä kriteerit. Ne liikkuvat perusliikuntanaan tunnin päivässä esimerkiksi tällä tavoin:
 • Alkuravit. Ratsasta hevonen kunnolla jokaiseen kulmaan käyttämällä sisäpohjetta. Taivuta kunnolla joka kulmassa. Molempiin suuntiin. Asenna päähäsi metronomi, joka antaa sinulle tasaisen tahdin: tam-tam-tam-tam...
 • Siirry ravaamaan ympyrällä. Taivuta, mutta älä roiku sisäohjassa. Sisäohja voi liikkua vain joitain senttejä. Ulkokäsi pysyy paikallaan ja pitää yllä haluttua muotoa, sisäkäsi taivuttaa ja palaa omalle paikalleen ulkokäden viereen.
 • Laukkaa molempiin suuntiin. Samat ohjeet kuin edellä.
 • Ratsasta uraa pitkin ja tee paljon voltteja. Tee ne kuitenkin niin, että käännät enemmän ulko- kuin sisäohjalla. Kun onnistut, hevosesi suoristuu eikä kulje bumerangina. Suoristuessaan se ravaa innokkaammin, kun et blokkaa sen lapaa. Kun hevonen on yhteen suuntaa hyvä, vaihda suuntaa.
 • Ratsasta kolmekaarista kiemurauraa ravissa. Tarvittaessa tehosta taivutusta kaarteessa nostamalla sisäkättä hiukan ylöspäin. Vähennä nostoa, kun hevonen alkaa taipua. Muista suoristaa aina ennen seuraavaa asetusta.
 • Ratsasta pohkeenväistöä käynnissä diagonaalia pitkin molempiin suuntiin. Pidä huoli siitä, että hevonen etenee suoraan. Johda liikettä ulkokädellä.
 • Ratsasta diagonaalilla keskiravia.
 • Ratsasta harjoitusravissa kentän pitkälle sivulle, nosta vastalaukka ja laukkaa kahden kaarteen läpi. Siirry tahdikkaaseen käyntiin
 • Loppuraveissa anna hevosen venyttää kaulaa. Huolehdi, että tahti säilyy, vaikka ohjastuntuma olisi täysin poissa ja ohja pitkä.
 • Ja sitten metsään.
Onnistuneiden tehtävien välillä pidetään tietysti riittävästi taukoja. On kuitenkin tärkeä muistaa, että hevosen on syytä jumpata vähän pidempäänkin kuin sen verran, että se tekee asian kerran oikein ja pyydetysti.

Eivät ihmisenkään vatsalihakset vahvistu siitä, että hän tekee istumannousun kerran, kiittää sitten itseään onnistuneesta työstä ja lopettaa.

Vähän liioiteltua taivutusta.Kommentit

Suositut tekstit