Kiristetään vähän vyötä

Espoolaisessa hevostarvikeliikkeessä vuosia sitten tapasin myyntiedustajan, joka olisi halunnut minun ymmärtävän, että 600 euron satulavyö on paras hankinta, mitä voisin hevoseni hyvinvoinnin eteen tehdä. Kun en ollut varauksettomasti samaa mieltä, hän näytti happamalta. Minua köyhää huvitti.

Vuosi sitten siirsin vanhan nahkaisen satulavyöni odottamaan suutarille päästyä. Otin väliaikaisratkaisuksi käyttöön nailonisen vyön, jonka olin hyllyttänyt varavyöksi. Valiaikaisratkaisu oli käytössä vuoden päivät. Mikähän siinä muuten on, että kun kuluneet tavarat siirtää odottamaan pahaa päivää, ne jotenkin korjaantuvat kaapissa itsestään. Ne eivät siis enää vuoden jälkeen näytä ollenkaan niin kuluneilta.

Se johtuu tietenkin siitä, että sen vuoden aikana on jo mennyt niin paljon rahaa kaikkeen muuhun, että kierrätys tuntuu oikein hyvältä idealta: jos se ei ole käyttökelvoton, se on täysin käyttökelpoinen.

Nyt sitten ostin kuitenkin uuden satulavyön. Siinä on hiukan leveämpi painetta tasaava vatsaosa. Horse & Riderissa oli asiaa käsittelevä artikkeli (Aug/2013). Artikkelin mukaan satulavyö tulee valita satulan ja hevosen rakenteen mukaan, joten satulavyö vaatii yhtä tarkkaa sovitusta kuin itse satulakin. Kirjoittaja moitti - tosin omana näkemuksenään -, että esteratsastajat ovat turhan mieltyneitä hankkimaan satuloita, joilla lähtökohtaisesti satuloidaan liian eteen. Tämän vuoksi melkein kaikki satulavyöt ja satulat kipeyttävät hevosten etujalkoja ja lapoja. Ne tulevat yksinkertaisesti liian lähelle etujalkoja ja ratsastajan paino näin ollen turhan paljon hevosen etuosalle.

Satulavyön tarkoitus on pitää satula paikallaan. Artikkelissa korostettiin, että parhaassa vyössä on jousto molemmilla puolilla ja toiseksi parhaassa ei ole joustoa ollenkaan, sillä näissä tapauksissa vyö sekä kiristyy että joustaa tasaisesti. Joustovöissä on kuitenkin se huono puoli, että ne saatetaan vahingossa kiristää liian tiukalle. Kun joustoa on molemmilla puolilla, jousto toimii optimaalisesti myös hypyissä. Minulle on opetettu, ettei yksijoustoista satulavyötä saa koskaan kiristää jouston puolelta. Sillä tavoin ehkäistään liian tiukalle kiristäminen ja otetaan joustosta irti se hyöty, mikä sillä on tarkoitus olla.

Artikkelissa kerrotaan lisäksi virheellisestä uskomuksesta, että satulavyöt painaisivat hevosten keuhkoja ja siksi hevoset pullistelevat vatsaansa vyötä kiristettäessä. Suorilla satulavöillä tehdyssä tutkimuksessa oli todettu, että satulavyön kiristäminen jännittää nimenomaan hevosen vatsalihaksia. Toimittajan harmitteli, että artikkelissa parhaiksi mainostetut muotoillut satulavyöt jäivät tutkimuksen ulkopuolelle. Muotoilluissa vöissä paine jakautuu laajemmalle alueelle ja etujaloille jää riittävästi tilaa liikkua. Tällä saattaa olla vaikutusta myös siihen, miten hevoset jännittyvät vöitä kiristettäessä.

Uusi vyö tuntui hyvältä. Aika näyttää, pitääkö Tintti sen kiristämisestä enemmän kuin vanhojen vöiden. Erityisen hyvältä ostotilanteessa tuntui kuitenkin se, että ostopaikassani hevostarvikeliikkeessä Vantaalla on lasten leikkinurkkaus. Kun päätöstä voi miettiä rauhassa, ei ehkä tule tehtyä hätiköityä ostopäätöstä. Siinäkin säästää rahaa. Ja hevosta.


Kommentit

  1. Meillä on kouluvyö jäänyt liian pitkäksi ja edessä uuden vyön hankinta. Satulansovittaja neuvoi ensimmäiseksi vyöksi s-vyötä (jotta satula pysyy paikallaan) mutta en sellaista siihen hätään ja rahaan löytänyt, joten ostin anatomisen nahkavyön, joka on pitänyt satulan paikallaan. Nyt löysin s-vyön, joka on tietysti tuplat kalliimpi kuin uusi vanhaa vastaava anatominen anatominen mutta kun sen mainosteksti lupaa vapaammat liikkeet niin pähkin pitäisikö sellainen kuitenkin hankkia.
    Tuo ei joustoja ollenkaan tai joustot molemmissa päissä oli uutta tietoa minulle, kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinkkinen juttu. Luulen, että menee aikaa, että vyön oppii ajattelemaan osaksi satulaa ja siitä on valmis maksamaan enemmän kuin mitä halvimmat ja keskihintaiset vyöt maksavat. Sitä herkästi ajattelee, että sehän on vain vyö.

      Inhoan sitä, että hevos- ja lapsitavaraa myydään syyllisyydellä. Että kun et osta parasta (=kalleinta), et välitä.

      Poista
  2. Hei,

    löysin blogisi hiljattain ja minusta tuli fanisi samantien! Kirjoitat hyvin ja mielenkiintoisista aiheista - rohkeistakin, joista muut eivät kirjoittele, hienoa.
    Tuosta satulavyöasiasta tuli mieleeni vinkata eräästä virolaisesta valjassepästä, joka tekee laadukkaita nahkatuotteita (aivan ihania nahkariimuja esimerkiksi) myös mittatilauksena. Hän on usein ollut täällä Suomessa hevostapahtumissa myymässä tuotteitaan. Olemme tallikavereitteni kanssa tilanneet häneltä tuotteita myös netin kautta. Meillä on häneltä kaikki kolme satulavyötyyppiä ja voin vannoa, että ne ovat erinomaisia. Värin, koristeompeleen ym. erityistarpeet voi valita tarpeen mukaan (esim muotoilu vyöhön, jos tavaliset vyöt hankaavat). Hinta on edullinen eli turhaa maksaa 600 euroa, kun vyön voi saada noin satasella - ja täysin samanlaisen.
    Hänen kanssaan voi asioida suomenkielellä ja toimitus postitse on nopeaa ja kätevää. Itse Virossa asuneena/opiskelleena rohkaisen kaikkia asioimaan rohkeasti heidän kanssaan esim. heppatarvikkeitten tiimoilla. Olen tilannut Virosta myös paikallisten vaatesuunnittelijoiden vaatteita netistä kautta.
    Voin etsiä valjassepän tiedot ja laittaa sen tänne, jos joku innostui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ottaisin mielelläni nuo yhteystiedot. Tekisiköhän hän sellaisen ratsastusvyön, joka sopisi lasten käyttöön?

      Ja kiitos palautteesta :)

      Poista
    2. Laitatko minulle vaikka sähköpostia? ruuhkavuosiratsastaja (at) gmail.com

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit