Freejump collier, osa 2: sileätyöskentelyä

Kirjoitin pari viikkoa sitten Freejumpin Collierista, jonka päädyin lopulta ostamaan itselleni niistä syistä, mitä silloisessa postauksessani luettelin. Ostopäätöstä edesauttoi se, että tämä on apuohja vain minulle. Se ei pakota hevosta kulkemaan luonnottamasti, jotta minä voisin kuvitella olevani hyvä ratsastaja, mitä en selvästikään ole. Olen aikaisemmin kirjoittanut apuohjakammostani erityisesti gramaanien suhteen.

Mikä se on?
Kuva sivustolta http://www.horsecarecorner.com
Collierin tehtävä on vakauttaa käsi. Se on rintaremmi, josta lähtee kuminauha ratsastajan kumpaankin käteen, keskisormen ja nimettömän väliin. Kuminauha pysyy paikallaan kiilan avulla, kun ratsastaja ottaa ohjasta normaalin ohjasotteen. Kuminauhaa ei kiedota sormien ympärille. Käytännössä ratsastaja voi vaikka kesken ratsastuksen pudottaa collierin pois raottamalla sormiaan.

Miksi minulla on se?
Kun käsi vakautuu, hevosen on helpompi saada minulta tarvitsemansa ohjastuki. Se alkaa työstää nopeammin ja paremmin takaosalla ja lakkaa olemasta keinuhevonen sekä kulkemasta vaihtelevassa tahdissa. Paniikin iskiessä saan siis tempoa keskenäni kuminauhan kanssa sen sijaan, että kiskoisin hevosta suusta. Pikku hiljaa käsi vakautuu paikalleen myös ilman ohjaa.

Mitä sen käytöstä seurasi?
Oma ratsuni vertyi nopeasti, sillä tuntuma pysyi tasaisena enkä keskittynyt tekemään ohjilla mitään ylimääräistä. Ympyrätyöskentelyssä ulko-ohjan tuntuma pysyi vakaampana ja hevonen suorempana. Lakkasin roikkumasta sisäohjassa. 10 minuutin kuluttua minulla oli energinen suora hevonen, joka alkoi olla jo niin menossa, että ratsastin loppuajan ilman collieria.

Seuraava rasti on estetunti. Toivottavasti ohja antaa minulle sen, mitä toivonkin: tasaisesti tuntumalla esteelle energisesti etenevän hevosen, jonka tahtia en hätäisyydelläni riko.

Ainakaan Tinttiä eivät vapaana roikkuvat kuminauhat häiritse
Hassua kyllä, collierin ostamisesta seurasi pieni ahdistus: kyllähän minun pitäisi saada käteni vakautettua ihan ilman kepulikonsteja. Olenko siis ainoastaan heikkolahjainen ja etsin vain oikotietä onneen? Ajatus tuntui säälittävältä, kunnes ymmärsin, että monet hakevat collierin vaikutusta vakauttamalla ulkokättä esimerkiksi pitämällä kiinni jalustinhihnan loppupätkästä, kiinnittämällä kumilenksut martingaaliin tai jotain muuta vastaavaa.

Sitten jäi ainoastaan kummallinen kysymys: miksi joku tuollainen yllä mainittu kepulikonsti tuntuu minusta silti rehellisemmältä ja katu-uskottavammalta toiminnalta kuin tämän remelin käyttäminen? Pään sisäinen ongelmani on se, että ongelmani on yleinen ja tunnustettu ja siihen on olemasa oma apuväline.

Minä kun olisin nähkääs halunnut olla uniikkiongelmainen sen sijaan että olen peruskauraa eli tavis, jolla ulkokäsi ei pidä tuntumaa ja sisäkäsi roikkuu ohjassa.

*************

Omani collierini ostin Tainalta Lappeenrannasta HorseCareCornerista. Sieltä on tunnetusti saanut hurjan hyvää palvelua.
Kommentit

 1. Tsekkasin tuota ratsutarvikeliikkeessä ja minusta kuminauha tuntui tosi jäykältä. Oletko ollut tyytyväinen tähän, onko se tuntunut sinusta jäykältä vai vaan vakauttavalta? Maastoesteillä ei ilmeisesti ollut ihan niin toimiva, mutta muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska minulla on opaha tapa nostaa käsiä ylöspäin, millä on hevosen laukkaan lyhentävä vaikutus, collier piti käteni matalalla, millä taas on hevosen laukkaan pidentävä vaikutus. Eli siinä mielessä se vakauttu, koska temmoin sen kanssa yksinäni. Aika lailla pidinkin, koska ojentajat siinä menossa kipeytyivät.

   Uskon tosiaan, että sellaisessa perus hyppelyssä, jossa mennään kavaletteja ja tavallisia puomiesteitä, collier toimii tosi hyvin ja ohjaa oikeaan asentoon. Maastoesteillä hevonen vain hyppää joskus niin eri tavalla kuin rataesteillä, että ratsastajan kropassa pitää olla enemmän liikevaraa odottamattomien tilanteiden varalle. Ja siinä tilanteessa alaspäin tukeutuminen jäykkään kuminauhaan ei ole optimaalinen vaihtoehto.

   Mutta ainakin minulla collier tippuu kyydistä tällaisissa tilanteissa. Luulen kuitenkin, etten hyppää kuin tuttuja maastoesteitä sen kanssa. Se siis rikkoo sellaisen luonnollisen rytmin minulta.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit